És a kokszolóban

Ha azt mondjuk, gasztronómia és Európa, sok ember egyből a franciákra gondolna. És Németország? Ne fintorogjanak! Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője egy hétfői, a budapesti Kempinskiben rendezett sajtóeseményen a szemeket felnyitva igyekezett felvilágosítani: a német konyha nem csak a barna színű generálszószból, sertéssültből és párolt káposztából áll. Ennek cáfolatát ki is teszik a kirakatba egy éven át: 2018 németéknél a finomságokról szól.

Csak hogy a kezdeteknél kezdjük: Európa legelső, írásban rögzített élelmiszeripari regulája, a sörfőzés aranyszabályait rögzítő bajor tisztasági törvény két éve volt 500 éves. Bajorország! És még megannyi ország. Gondoljunk csak bele: ami ma Németország, az nem volt mindig az, hanem hercegségek, fejedelemségek, államok sokasága a német egységig. Mind-mind a saját fejlesztésű étkeivel azokból a nyersanyagokból, ami az adott szélességi körön rendelkezésre állt.

Azt se tévesszük szem elől, hogy mekkora országról beszélünk! Nem akkora, mint a Szovjetunió, de a dán határtól Bajorország legdélebbi déli csücskéig előfordulnak különböző, a tejba, vajba, olajba aprítható dolgok. Halak, szárnyasok, patások, zöldség, gyümölcs, sör, bor pálinka. Amiket a mintegy 300 Michelin-csillagos vendéglőtől a berlini lacikonyhákig szolgálnak fel, a legkülönbözőbb módon.

"Modern, a világra nyitott ország, nem csak azt eszik a németek, amit nagymama megtanított" - hívta fel a a figyelmet Czeiszing Miklós az országot ért számos kulturális és kulináris befolyás jótékony hatására. Ha esetleg a megjegyzés furcsán hatna az olykor záródó, de a maga módján mindig is meglehetősen kevert közép-európai világban, akkor idézzük fel, hogy Bréma és Hamburg kikötőiben évszázadok óta landol a világ hajókon vagy egyéb közlekedési eszközökön. Nem csoda hát, ha a legjobb kávépörkölők és kávézók pont e vidéken várják vendégeiket. És bár a dohányzás ellen egy ideje a középkort megszégyenítő boszorkányüldőzés folyik, a brémai szivarok sem megvetendők egy jó észak-német fekete mellé.

A klasszikus vendéglátóipari egységek mellett a németek, mint megannyi másban, rendkívül leleményesek az éttermi helyszínek kialakításában. A lakásétterem talán már smafu, de egy étterem a kokszolóban, a Ruhr-vidéken? Na, azt nézze meg! És egye meg bátran, amit ott a tányérján lát majd, használja ki a gasztro-évet! Tudja, mi az Maultasche? Nos, a derék német egyházfik azt ókumulálták ki, hogy ha kis, úgymond batyukba rejtik böjt idején a húst, az úr nem veszi észre. Talán alulbecsülték a teremtő képességeit, vagy az úr könyörült rajtuk. Ki tudja?

Bizonyára az idei eszem-iszom témaév is rátesz néhány lapáttal a folyamatos rekorddöntő, német vendégéjszaka- számokra. Már megint elverték a franciákat az idegenforgalmi kontinenstornán. Mi magyarok a sok tízmillió vendégéjből tavaly november végéig 726 289-cel vettük ki a részünket. Ez 8,9%-os növekedés. És még nincs lezárva az év!

Arról már annyiszor szóltunk, hogy a DZT nem hasraűtés szerűen találja ki a következő évek marketingtémáját, hanem több esztendőre előremenően tudja, hogy mihez kell majd csatlakoztatnia a szolgáltatókat. Idén eszünk-iszunk jövőre a Bauhuas lesz 100. éves, 2020-ban Beethoven 250 esztendős. De mindeközben ott van a jó öreg Marx Károly. Őrzi még nálunk bármi a nevét? Úgy tűnik, Németországban nem lett politikai fujfujfuj áldozata; meg fognak emlékezni idén május 5-én születésének 200. évfordulójáról.

 


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.