hirdetés
hirdetés

Európában már elérhető a koronavírus-gyógyszer

Az első klinikai teszteken a koronavírusos betegek kezelésében hatékony gyógyszer, a remdesivir gyártója megkapta az uniós engedélyt, hogy hozzáférhetővé váljon az EU és az Egyesült Királyság állampolgárai számára.

hirdetés

Megállapodott az Európai Bizottság a Gilead Sciences gyógyszergyártóval, hogy a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a remdesivir hatóanyagú vírusellenes készítmény. Ez az első, jóváhagyással rendelkező Covid-19 antivirális kezelési módszer, amely újonnan kifejlesztett hatóanyagon alapul - derül ki a Webbeteg cikkéből, amely összesítette a gyártócég bejelentését.

A remdesivirről többször írtunk részletesen, az amerikai gyógyszerfelügyelet már április 29-én megadta vészhelyzeti hozzájárulását a Gilead Sciences által már az ebola ellen sikertelenül bevetetett remdesivir klinikai alkalmazásához, de a pontos hatékonysága nem volt ismert. Végül több nagymintás kutatás igazolta az effektivitását. A remdesivir ezek alapján egy olyan elővegyület, amely a GS-441524 adenozin nukleotid analóg formájában jelenik meg a szervezetben, amely megzavarja a vírus RNS-polimerázt - nagyon leegyszerűsítve a szaporodást - és megakadályozza a vírus hibajavításait, ezzel csökkentve a vírus örökítőanyagának termelődését. Főként a súlyosabb állapotú koronavírus-fertőzötteknél bizonyult hatásosnak a szer. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án adta ki a készítmény feltételes forgalomba hozatali engedélyét, akkor felnőtt és serdülőkorú (legalább 12 éves és 40 kg testtömegű), Covid-19 okozta tüdőgyulladásban szenvedő, oxigénpótlást igénylő betegek kezelésére használható.

Eközben tovább folytatódik a remdesivir hatékonyságának és biztonságosságának klinikai vizsgálata is. Ennek részeként tanulmányozzák a remdesivir gyulladásgátló gyógyszerekkel való együttes használhatóságát, illetve konkrét népességcsoportokban, például a gyermekgyógyászatban történő alkalmazhatóságát. A Gilead hamarosan leszállítja a remdesivirből megvásárolt mennyiséget, melyet a legnagyobb szükség elvének érvényesítésével fognak elosztani az EU tagállamai és az Egyesült Királyság között. A tagállamok közötti elosztást érintő valamennyi döntés az Európai Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik majd. Bár a remdesivir kezelésekben való alkalmazhatósága fontos a járvány elleni harcban. Igazán nagy biztonságot egy vakcina kifejlesztése jelentene.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai