hirdetés
hirdetés

Ezek a legzöldebb légitársaságok

A globális légi forgalom növekedése miatt egyre fontosabb lenne, hogy a légitársaságok csökkentsék széndioxid-kibocsátásukat. Vannak olyan szállítók, amelyek odafigyelnek erre, de egy részük nem igazán foglalkozik a kérdéssel.

hirdetés

A Warwick Business School készített egy elemzést arról, hogy az utóbbi hét év során mely légitársaságok próbálták csökkenteni a globális felmelegedéshez hozzájáruló széndioxid-kibocsátásukat. A tanulmány szerint a Finnairt tekinthetjük jelenleg a világ legzöldebb légitársaságának, de jó példával jár elöl a TAP Portugal és a Virgin Australia is. A lista túlsó végén három amerikai légitársaság – American Airlines, Delta Air Lines és United Airlines áll, ők a legszennyezőbbek.

Dr. Frederik Dahlmann, a Warwick Business School képviselője így magyarázta az eredményeket: A Finnair teljesítménye a legjobb, figyelembe véve repülőgépeinek életkorát és a géptípusokat, a repült útvonalakat, valamint a kínált átszállási kapcsolatokat. Ráadásul azok közé a szállítók közé tartoznak, amelyek odafigyelnek a CO2-kibocsátás mérésére és kezelésére.”

Légitársaságok CO2-kibocsátásának alakulása
Légitársaságok CO2-kibocsátásának alakulása

A jelentés szerint a legtöbb légitársaság CO2-kibocsátási szintje nem csökken, hanem még nő is, pedig számos lépést tesznek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére. „Hiába állnak forgalomba egyre modernebb és hatékonyabb fogyasztású repülőgépek, a járatok számának folyamatos növekedése – ez a szám várhatóan megduplázódik 2030-ra – ezt a legtöbb esetben lenullázza. A helyzet drámaiságát jelzi, hogy csupán 20 nagyobb légitársaság volt hajlandó arra, hogy önként megadja a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó adatait.

„Arra is szükség lenne, hogy még több légitársaság adjon számot a nyilvánosság előtt a kibocsátás mértékről, hogy az utasokat ezt a tényezőt is figyelembe tudják venni, amikor döntenek utazási terveikről.” – mondta Dahlmann.

A légiközlekedés felelős jelenleg a világ emberi tényezők által befolyásolt CO2-kibocsátásának 2%-áért, és ez a részesedés 2050-re 3%-ra nőhet, ha nem történnek jelentős lépések a csökkentés érdekében. A légi ipar ugyanakkor tervez konkrét lépéseket: az IATA kezdeményezte, hogy a légitársaságok 2020 után a növekedést karbon-semlegesen oldják meg, 2050-ra pedig 50%-kal csökkentsék a CO2-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest.

Az öt leginkább környezetbarát légitársaság

1. Finnair

2. TAP Portugal

3. Virgin Australia

4. SAS

5. easyJet* (csak 2014 óta ad adatot)

 

Az öt legkevésbé környezetbarát légitársaság

16. Air France-KLM

17. Lufthansa

18. United Airlines

19. Delta Air Lines

20. American Airlines

A légitársaságok környezetvédelmi elkötelezettségét illetően a Warwick Business School kutatásának ellentmondó eredményre jutott az Air Transport World nevű szaklap, amely három egymást követő évben a Lufthansát nevezte meg a világ legkörnyezetbarátabb légitársaságának.

„A Lufthansa kimagasló mértékben járult hozzá a környezettudatos légi közlekedés fejlesztéséhez már jóval azelőtt, amikor ez kötelezővé vagy ’trendivé’ vált” – mondta Karen Walker, az ATW főszerkesztője. „A Lufthansa Csoport tevékenysége nemcsak megfelel a környezetbarát légiközlekedés legszigorúbb gyakorlatainak, hanem a cég ténylegesen időt és energiát, valamint jelentős beruházásokat is fektet azokba a hatékonysági és fejlesztési programokba, amelyek mind a környezetre, mind a légiközlekedési ipar egészére jótékonyan hatnak” - írtuk ezt egyik tavalyi cikkünkben. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai