hirdetés
hirdetés

Fellini múzeum nyílt Riminiben

A város leghíresebb szülötte, Federico Fellini filmrendező emlékére létrehozott múzeumegyüttes nyílt az olaszországi üdülőhelyen, Riminiben.

hirdetés

A központ a Sismondo kastély, melynek 16 szobája egyikében a rendező felesége, egyben több filmje főszereplője, Giulietta Masina alakja elevenedik meg. Más színészek és munkatársak közül külön szobát kapott például Marcello Mastroianni, illetve a Dolce Vita című film szökőkút jelenetével híressé vált Anita Ekberg is, adja hírül az euronews.com portál.

A szobákban vetítések, multimédiás installációk, fotók láthatók, van például olyan, amely Fellini karikaturistaként és illusztrátorként eltöltött időszakát eleveníti fel, és olyan is, amely a naplójának rajzait mutatja be.

 
Anita Ekberg Federico Fellini filmjében
Anita Ekberg Federico Fellini filmjében
 
 
A múzeumegyüttes része a közelmúltban felújított Fulgor mozi, amelyben Fellini gyermekként először látott filmet amiről az Amarcord című filmjében emlékezett meg.

Az 1920-as születésű Fellini munkáit szinte megszámlálhatatlan díjjal jutalmazták. A világhírű neorealista rendező olyan remekműveket alkotott, mint az Országúton, a Cabiria éjszakái, Az édes élet (azaz a Dolce Vita), a 8 és ½, a Fellini-Róma, az Amarcord vagy a Casanova. Későbbi filmjei közül Magyarországon a Zenekari próba, A nők városa és a Ginger és Fred vált ismertté.

Federico Fellini 1993-ban, 73 évesen hunyt el.

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai