hirdetés
hirdetés

Ha most nem készül Saint Vincent szigetére, az nem is baj

Vörös riasztást és kiürítési parancsot adtak ki a karibi Saint Vincent szigetére, miután a szeizmológusok észlelték, hogy a La Soufrière-i vulkán a kitörés jeleit mutatja.

hirdetés

A készülő katasztrófa miatt a kiürítést Ralph Gonsalves miniszterelnök parancsba adta csütörtökön, miután már több napja aktivitást mértek. A Nemzeti Vészhelyzetkezelő Szervezet a Twitteren közölte, hogy „jelentős a katasztrófa esélye”, és figyelmeztette a lakosokat, hogy legyenek készenlétben. Az evakuálásban egy óceánjáró is segített, adja hírül a Guardian cikke nyomán a 444.hu portál.

Fotó: caribbeanislands.com
Fotó: caribbeanislands.com

A szeizmológusok szerint a vulkán órákon vagy napokon belül kitörhet. A megfigyelőállomások hosszú földrengésekről számoltak be, amelyek arra utalnak, hogy a friss magma megpróbál feljutni a felszínre, ezért a vulkán „robbanásveszélyes szakaszba” lép. A földrengések körülbelül 6 kilométeres mélységben történtek, és 3,5-ös erősségűek voltak, amit már a lakosság is megérzett.

La Soufrière 1902-ben produkálta a legpusztítóbb kitörést, akkor körülbelül 1600 őslakos vesztette életét. Utoljára 1979-ben tört ki, de akkor az evakuálásnak köszönhetően nem sérült meg senki.

 

(forrás: Guardian / 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk