Hegymászással tiltakoznak a beduinok: kellenek a turisták a Sínai-félszigetnek

"A Sínai biztonságos!" felkiáltással hegymászókat és természetjárókat invitáltak az egyiptomi félsziget déli részén élő beduinok az utóbbi években szinte csak terrorcselekményekkel kapcsolatban szalagcímekbe került sivatagos régióba. A meghívásnak eleget téve mintegy hetven ember mászta meg az ország legmagasabb csúcsát, a Katalin-hegyet, így hívva fel a figyelmet arra, hogy a félsziget déli felét nem érintik az északkeleti vidék biztonsági problémái.

A kopár, sivatagi hegyvidék magaslataiban rejlő forrásokon és gyümölcsöskerteken át vezető kétnapos túra megszervezésével a törzsek azzal a híráradattal szálltak szembe, amelyet a 400 kilométerre északra uralkodó közbiztonsági káosz indított meg, és amely szerintük az egész félszigetet háborús területként tünteti fel.

A 2011-es forradalom óta a turisták - egyes tengerparti üdülőtelepeket leszámítva - nagy ívben elkerülik a Sínai-félszigetet, s ezzel gyakorlatilag megszűnt a beduinok létalapját jelentő idegenforgalom. Az egzisztenciális válság szélére sodródott emberek a Gázai-övezet melletti határvidék iszlamista milíciái mellett a médiát okolják, ezért a különböző törzsek köztiszteletben álló tagjai elhatározták, hogy "irányításuk alá vonják a világsajtót".

Brit természetjáróval szövetkeztek a helyi törzs tagjai

A régió méltóságai a dél-sínai hegyek egyik legismertebb helyszíne, az 1500 méter magasan található Szent Katalin kolostor melletti településen ültek össze tavaly ősszel, hogy a helyi el-Dzsebeléja törzs tagjaival, és a négy éve köztük élő brit természetjáróval, Ben Hofflerrel közösen egy olyan kampányt állítsanak fel, amelynek híre - reményeik szerint - túl tudja harsogni a negatív sajtót.

Azóta immár másodszorra érkezett a régióba leginkább Ciszjordániából, Jordániából és Kairóból mintegy hetven túrázó, hogy a beduinokkal vállalt szolidaritásuk jeléül megmásszák a 2600 méter magas Katalin-hegyet.

Az ellátmányt és az éjszakázás kellékeit tevések szállították, akik a 24 kilométeres túra különböző pontjain főtt étellel, teával és kávéval várták a csoportot.



A kietlen vidék magaslatain járva váratlan látványt nyújtanak a nomád korból fennmaradt beduin gyümölcsöskertek. A víz a hegyek gyomrában, a téli jég által táplált természetes tározókból fakad. A sziklafalakon vékony erekben forrásvíz folyik, amelyet kétszintes kutakban fognak fel. Felül az emberek, alul a tevék isznak.

A gyümölcsösben aludtak a túrázók

Az éjszakát a csapat az egyik gyümölcsösben töltötte a szabad ég alatt. A Sagg-vádiban (Repedés völgye) található kert tulajdonosa, Auda Mohamed feleségével egyszobányi, kicsiny kőépületben él a modern világtól látszólag teljesen érintetlen körülmények között. Mohamed az éjjeli ima után vendégül látta az MTI tudósítóját lakhelyén, amelynek bútorzata egyetlen matracból és a mellette álló tűzhelyből állt.

A teáskanna alatti parázs félhomályában ülve Mohamed elpanaszolta, hogy több mint négy éve nem járt nála ilyen csoport, pedig a látogatók azelőtt viszonylag rendszeres bevételt biztosítottak számára. "Ha szerencsém van, itt megterem 20 kiló mandula, 30-40 kiló szőlő és akár 100 kiló sárgabarack is, amiből kihúzzuk valahogy, de már második éve olyan hideg tél volt, hogy alig maradt valami a fákon" - mondta.

"Istennek hála, 68 éves lettem. Négy gyerekem van, mindegyik Egyiptomba költözött" - mondta, utalva arra, hogy valahol a távoli Nílus-völgyben laknak, majd hozzátette - "az ember örül, ha valaki érdeklődik felőle. A szó is segít."

Az ötfokos hajnalban ébredve a túrázókat az órák óta sürgő helyiek készítette reggeli fogadta. A menet utolsó szakaszán ópiumföldek is látszódtak, amelyek egyesek számára egyre jelentősebb bevételi forrást biztosítanak, ahogy a turizmus csökken.

Ben Hoffler a turisták ide csábításában segített

A csúcs megmászása után a táborba visszaérve a 32 éves Ben Hoffler a projekt létrejöttéről mesélt. "Az én dolgom volt, hogy a közösségi hálók segítségével idehozzam az embereket, és hogy beszedjek mindenkitől 275 egyiptomi fontot (12 ezer forint) a túra költségeinek fedezéséért" - mondta.

"Az itteni logisztikát és a pénz elosztását a beduinok intézték. Ez egy olyan terület, amitől szigorúan távol tartom magam, annak ellenére, hogy itt élek. Az ínség miatt egy kényesen precíz, általam át nem látott rotációs rendszeren keresztül jutnak az egyes emberek munkához. A helyi törzs, az el-Dzsebeléja egyik köztiszteletnek örvendő tagja, Faradzs Mahmúd tudja pontosan, hogy melyik tevés, melyik hegyi vezető mikor dolgozott utoljára, és ennek megfelelően osztja ki a pozíciókat" - magyarázta.

"Az itteni beduinok professzionális idegenvezetők. Generációk óta ezt csinálják. Az Afrikát és Ázsiát összekötő Sínai-félsziget a történelem során mindig fontos átkelőt jelentett a kereskedők, zarándokok, vagy akár a hadseregek számára. Jó volt látni, hogy a mai napig jelen van egy jól olajozott gépezet, amelyet bármikor be lehet indítani, és akár ekkora csoportokat is tökéletes megbízhatósággal kezelnek a hegyek között" - mondta Hoffler.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.