hirdetés
hirdetés

Hogyan befolyásolja az utazási szokásokat a covid miatti szorongás?

Az összefüggés a testi és lelki egészség között kulcsfontosságú kérdés lesz az utazások elindulásakor.

hirdetés

A karanténnal járó mindennapos szorongás, a munkahelyek elvesztése miatti stressz és a társasági érintkezések minimalizálása már eleve rányomja a bélyegét szinte mindenkire. Ezek az újonnan felmerült egészségügyi aggodalmak hogyan befolyásolják az utazási szektort a Covid után? Ennek járt utána az euronews.com tudósítója.

Összefüggés az utazás és a mentális egészség között

Évekkel azelőtt, hogy az emberek megértették: mennyire fontos a fizikai mellett a lelki egészség is, a nyaralás, az utazás fontos szerepet játszott az emberek boldogságérzetében. Dr. Helena McKeown, a Brit Orvosi Szövetség Képviseleti testületének elnöke szerint a koronavírus-járvány érdekes esettanulmány. “Egyre világosabbá vált, hogy az emberek várják a nyaralásukat" - mondja Helena. "Ez számukra fellélegzés és a kikapcsolódás ideje. Márpedig az utóbbi 12 hónapban nem volt lehetőségük a szükséges pihenésre." Ez pedig hatással van a motivációnkra, a produktivitásunkra, és arra, milyennek érezzük az életünk haladását. De "köszönhetően" ennek a cseppfertőzéssel terjedő betegségnek, amely szintén képes arra, hogy felületeket fertőzzön meg és emberről-emberre terjedjen, ijesztőnek tűnhet a Coviddal teli valóságunk és a napfényben fürdő vakációnk közötti logisztika.

Mi a helyzet az utazással együttjáró közösségi közlekedéssel?

Már a járvány előtt is a reptérre kijutás volt a legnépszerűtlenebb része az utazásnak: a "nem fogunk két hétig parkolást fizetni a repülőtéren" , ami miatt sokan buszokkal, metróval, vonattal közelítik meg a légikikötőket. A túlméretezett bőröndök végighúzása a városon, amelyek olyannyira meg vannak pakolva, hogy még a legelszántabb potenciális csomagtolvajt is eltántorítják.

Ezután a repülőtér ablaktalan, túlmelegedett helyiségeiben kell várni több száz másik utassal együtt, és habár ekkorra már több órája utazik az ember, még mindig csak 25 kilométeres körzetben van a saját otthonától. És még hátra van maga a repülőgép. “Érthető, hogy kiválthat szorongást a tömegközlekedés" - mondja Helena. "De a legtöbb szorongást mégis maga a repülőgép váltja ki , amelyen órákon át keringetik ugyanazt a levegőt, és ahol órákon át kell viselni a kényelmetlen maszkokat. "

Jön a road trip-ek ideje, zárt terek kerülése

Ezek után nem meglepő, hogy a rövidebb utak, "road trip"-ek, vagyis autós kirándulások, és a helyi vakációk népszerűbbé válhatnak a Covid utáni időszakban.  

A turizmusból élő iparágaknak komoly aggodalmat okozott az elmúlt 12 hónap. A kulturális emlékhelyek, színházak, éttermek és bárok, valamint a múzeumok is küszködnek, néhányuk be is zár. Azok, amelyek talpon maradtak, alig várják, hogy a tömegek visszatérjenek - de valaha lesz ugyanolyan, mint Covid előtt volt?

A National Geographic-ban megjelent egy cikk szerint az elmúlt év eseményei újraformálták a félelemérzékelésünket. Szó szerint átmentünk az út túloldalára, hogy elkerüljük más emberek közelségét. Ezek után hogyan is lehetne ismét visszatérni ahhoz, hogy vadidegenek mellett állunk egy túlzsúfolt helyiségben? Míg a zárt terek kérdése egyelőre nem világos, valószínű, hogy a közösségi távolságtartás, a kézfertőtlenítés és a maszkviselés azután sem tűnik el az életünkből, hogy a Föld népességének jelentős hányada már be lesz oltva.

A vakcina kulcsfontosságú az utazási szektor újraéledése szempontjából

Sok hír szól mostanában a vakcinákról: oltási útlevélről, annak előnyeiről és hátrányairól, valamint az utóbbi hetekben tapasztalható oltási kampányok sikeréről. De a vakcinák beadása akadozik a nagyközönség bizonytalansága és félelmei miatt. “Néhány orszában megakadt az oltási kampány, mivel sokan tartanak az AstraZeneca vakcinától, amelynek egészségügyi hatásairól ellentmondásos hírek érkeztek” - mondja Helena. Ami pedig az oltási útleveleket illeti: ezek önmagukban aknamezőt jelentenek, hiszen az, hogy ezt feltételéül szabják annak, hogy valaki utazhasson vagy eseményekre járhasson, két szempontból is kiragadja kezünkből a választás szabadságát: * ha valaki egészségügyi vagy személyes okokból nem akar vakcinát * ha valakinek nincs oltási könyve, akkor az bekorlátozza a személyes szabadságát a beoltottakhoz képest Ez pedig tovább fokozza az emberek között megosztottságot egy már egyébként is igen furcsa évet követően.

A teljes cikk elolvashatóü: ITT.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai