Tíz magyarral még nem sikerült felvenni a kapcsolatot Nepálban

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A miniszter kiemelte: a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kifejtette: a tizennyolc Nepált elhagyó magyar közül a legtöbben - egy turistacsoport tagjai - hétfő reggel indultak el Katmanduból, egy öt túrázóból álló csoport tagjai közül hárman hazautaztak, ketten pedig az országban maradtak, de jól vannak.

A miniszter a Nepálban tartózkodó további magyarokról elmondta: öten közülük ott élő magyar állampolgárok, egyet személyesen elértek, és ő még két ott élő magyarról tudott, akik szintén jól vannak.

Négy turistát a helyi tiszteletbeli konzul meglátogatott egy egyházi kórházban, ők kaptak ellátást, és a körülményekhez képest jól vannak. Két emberről egyházi úton szereztek tudomást, ők nem tartózkodnak a válságövezetben. Hét túrázó ugyancsak távolabb tartózkodik a fővárostól. Tizenegyen maguk vették fel a kapcsolatot a tárcával. A felsoroltak valamennyien jól vannak.

Egy ember megsérült és kapott ellátást, pontos tartózkodási helyének felderítése után felveszik vele a kapcsolatot.

Időközben már 3700 fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Az ország rendőrségének hétfői közlése szerint 3635-en vesztették életüket Nepálban. További hatvanegy emberrel végzett a földrengés Indiában, hússzal pedig Tibetben, és Bangladesből is jelentettek négy halottat.



Több világörökségi helyszín is megrongálódott

A szombati nepáli földrengés az ország vallási és kulturális örökségében is súlyos károkat okozott, vasárnapi jelentések szerint a katasztrófában számos templom és palota, köztük több világörökségi helyszín is súlyosan megrongálódott.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek közül több megsérült a szombati földmozgásban.

Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony: a 62 méteres épületből mindössze egy néhány méteres csonk maradt, a romok több tucatnyi - egyes becslések szerint akár 200 - embert temettek maguk alá. A Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, a főváros egyik meghatározó látványosságának számított, amelyet turisták kilátóként használtak. Bár építészetileg a torony egy minaretre emlékeztetett, legfelső szintjén Siva hindu istenségnek állítottak oltárt.

Súlyos károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt.

Hasonló pusztítás történt a Katmandu-völgy két másik régi templom- és palotakomplexumában, Patan és Bhaktapur városának Durbar terein is, ahol szintén számos ősi építmény romba dőlt a földrengés miatt. (A Durbar tér névvel a régi királyi paloták előtti területeket illetik Nepálban, s ezek közül a leghíresebbek az ország egyesítése előtt létezett három királyság székhelyein lévő Durbar terek, amelyek Katmanduban, Patanban és Bhaktapurban vannak.)

"A Durbar terek, a palota és a Darahara torony minket képviseltek, Nepál kultúráját és szépségét képviselték, és most mind eltűntek. Örökségünk elvesztése még nehezebbé teszi az emberi életek elvesztésének feldolgozását" - mondta Luxmee Mahardzsan, a Himalayan Times újságírója a PTI indiai hírügynökségnek.
Megsérült a majomtemplom néven ismert Szvajambhunat buddhista templomegyüttes is, amely Katmandutól nyugatra, egy dombtetőn fekszik. A buddhizmus egyik legfontosabb helyszínének számító komplexum ezen kívül azért népszerű a turisták körében, mert egyik szárnyában szent majmok laknak.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésben mintegy 2400-an vesztették életüket a legfrissebb adatok szerint. Ez volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.