hirdetés
hirdetés

Indiai mutáns: aggasztó vs. biztató kilátások

Optimizmusra ad okot a tény, hogy bár egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány negyedik, indiai eredetű, delta nevű variánsa Nagy-Britanniában, Izraelben és Németországban is, továbbra is alig vannak súlyos megbetegedések.

hirdetés

Az Indiából származó vírusvariáns kapcsán sok nyugtalanító hírt olvashattunk az elmúlt hetekben. Szó volt arról, hogy gyorsabban és könnyebben terjed az egyébként nagyon fertőző brit variánsnál is, és arról is kaptak szárnyra hírek, hogy a lefolyása is veszélyesebb.

A brit közegészségügyi szolgálat vizsgálati adatai szerint jelenleg az új nagy-britanniai fertőződések 95 százalékát az először Indiában azonosított, fokozattan fertőzőképes delta vírusváltozat okozza, amely leginkább a még oltatlan fiatal korosztályok körében terjed. Az brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint január vége óta nem szűrtek ki Nagy-Britanniában annyi új koronavírus-fertőződést, mint most, de a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedésekről és a halálozásokról szóló adatok továbbra is messze elmaradnak az év eleji tetőzés idején mért számoktól. Az elmúlt 24 órában 26 068 koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte, ennél több új napi fertőzést legutóbb január 29-én mutattak ki: aznap 29 079 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak. A jelenlegi napi halálozási szám azonban az év eleji adatoknak alig az egy százaléka. Június 17-ig a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták - derül ki az MTI által is közzé tett adatokból.

A Covid ellen a világ egyik legjobban átoltott országában, Izraelben is nagyon hasonló jelenség figyelhető meg a delta variáns terjedése kapcsán. "Kedden 293 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak 67 895 teszt elvégzésével Izraelben. Legutóbb április elején azonosítottak egyetlen napon közel 300 vírushordozó beteget. Továbbra sem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos megbetegedések száma, a fertőzöttek egyre növekvő száma ellenére sem" - írja a Jediót Ahnorót alapján az MTI. Ez azt jelentheti, hogy az oltás hatékonynak bizonyul a delta variáns ellen is, legalábbis a Pfizer/BioNTech által fejlesztett bizonyára, amivel az izraeli lakosságot beoltották, illetve a még beoltatlan fiatalabb korosztályok nem produkálnak súlyos tüneteket. Oltásuk hatékonyságát a Pfizer amerikai gyógyszergyártó vállalat izraeli képviselője meg is erősítette. "Kicsi az esély a beoltottak megfertőződésére, és a súlyos kórkép kialakulására még sokkal csekélyebb"- hangsúlyozta a vállalat helyi orvosi vezetője.

Az MTI beszámolója alapján a kormány azzal biztatja az izraelieket, hogy ha sikerül jelentősen növelni az oltottak jelenleg is a világ élvonalához tartozó arányát, akkor várhatóan nem lesz szükség további megszorításokra a zárt terekben elrendelt kötelező maszkviselés mellett. A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 582 560, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,03 százalékát jelenti.

Németországban is már megközelíthette az 50 százalékot a delta variáns aránya, azaz nagyjából minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést új típusú koronavírussal Németországban - számolt be az MTI június 29-én német hírportálok a Robert Koch országos közegészségügyi intézetre (RKI) hivatkozva. A hírügynökség szerint az oltási kampány egyelőre gyorsul Németországban. Ezt mutatja a többi között, hogy a június eleji 700 ezerről 785 ezerre emelkedett a naponta beadott oltások átlagos száma. Hétfőig a lakosság 54 százaléka - kapott legalább egy adag védőoltást a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen, teljes oltással a lakosság 35,8 százaléka rendelkezik. Az oltás Németországban is hatékonynak bizonyul, hiszen a delta variáns rohamos terjedése ellenére, az RKI keddi adatai szerint hétfőn 404 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 12 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 455-nél. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 57 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 77 halálesetet jegyeztek fel.

Fontos tény, hogy pár hete Andy Slavitt, Joe Biden kormányának egészségügyi tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy becslései szerint az Egyesült Államokban a koronavírus okozta halálesetek 98-99 százaléka az oltatlan embereket érinti, vagyis ezek a halálesetek megelőzhetők lettek volna.

A fentieket olvasva, az derülhet ki, hogy azokban az országokban, földrészeken, ahol nagy az átoltottság, bizakodóan indulhatnak neki a turisztikai szolgáltatók a szezonnak, a delta variáns terjedésének ellenére is. Már csak azért kell szorítanunk a járvány alakulásának rettentően kitett turizmus szereplőinek, hogy minden vakcina hatékonynak bizonyuljon az indiai variáns elleni védekezében, és hogy világszerte egyre nagyobb legyen az átoltottság a lakosság körében. Június 17-én Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője hangsúlyozta: a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája védelmet nyújt a vírus összes domináns törzseivel szemben. Úgy legyen!

Turizmus Online

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai