hirdetés
hirdetés

Indonézia új fővárosa Nusantara lesz

Ezzel kapcsolatban az indonéz törvényhozás már jóvá is hagyta a főváros áthelyezésére vonatkozó törvényjavaslatot. A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is.

hirdetés

A jelenlegi főváros, Jakarta, Jáva szigetén található, ahol az ország népességének 60 százaléka él, és a gazdasági tevékenységek fele is Jáva szigetén zajlik. 

Mivel az új fővárosnak kiszemelt Borneo szigetének indonéz területe, Kalimantan négyszer nagyobb, az egyenlő fejlődést célozza a főváros áthelyezése.

A jelenlegi főváros: Jakarta / pixabay.com
A jelenlegi főváros: Jakarta / pixabay.com

A fejlesztési miniszter, Suharo Monoarfa szerint az új főváros a nemzeti identitás jelképe lesz, és új gazdasági központként is funkcionálhat. A Kalimantan, másik nevén Indonéz Borneo régióban felépítendő fővárost Nusantarának nevezik majd, ami szigetvilágot jelent.

Jakarta földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és folyamatosan süllyed. Lakossága meghaladja a 10 millió főt, ha nem számoljuk azt a további 3 millió embert, akik a környező városokban laknak, de sokat járnak be az egyébként is zsúfolt fővárosba. A törvényjavaslat megvitatását a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, jelenlegi formájában az áthelyezés végső dátuma 2024.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk