hirdetés
hirdetés

Izland kitiltja a luxushajókat a kikötőiből

Környezetvédelmi okokból január elsejétől Izland kitiltja a felségvizeiről a súlyosan szennyező luxushajókat.

hirdetés

123rf
123rf

Gudmundur Ingi Gudbrandsson környezetvédelmi miniszter az Euronews szerint ezen a héten fogja aláírni az erre vonatkozó kormányrendeletet, ezzel az északi szigetország lesz az első az öreg kontinensen, amelyik ilyen szigorú tilalmat vezet be.

A probléma oka, hogy Izland a luxus hajóutakra befizető turisták körében is rendkívül népszerű célpont, de ennek a környezet látja kárát. Az új szabályozás életbe lépése után csak azok a vízi járművek használhatják Izland kikötőit, amelyeknél a meghajtáshoz használt gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 energiaszázalékot. Jelenleg ez még 3,5 energiaszázalék.

A környezetvédelmi miniszter leszögezte: megfelelő tisztítással a jövőben is lehet majd dízelolajat használni, amíg nem válik elérhetővé más üzemanyag, de a nehézolajtól a lehető leggyorsabban meg kellene szabadulni.

Bár az országos szinten Izland vezet be először ilyen mértékű korlátozást, regionális szinten az északi régióban már alkalmaznak hasonló tiltásokat. Norvégiában a fjordokba való behajózásnak vannak szigorú környezetvédelmi feltételei.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk