hirdetés
hirdetés

Jelentősen drágul a metróközlekedés Bukarestben

Szombattól drágul Bukarestben a metróközlekedés, az árnövekedés bizonyos esetben eléri a 40 százalékot is.

hirdetés

Ioan Rus közlekedési miniszter jelentette be a drágulást, miután a közlekedési minisztérium társadalmi vitára bocsátotta hetekkel korábban az erről szóló rendelkezést - derült ki a Ziarul Financiar csütörtöki számának tudósításából.

A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat a román közlekedési minisztériumhoz tartozik. A miniszter szerint a drágításra azért van szükség, hogy szavatolni tudják az utazók biztonságát, illetve a Metrorex befejezhesse a már elkezdett hálózatbővítést.

A bukaresti metrónak jelenleg a Drumul Taberei nevű egyik legnagyobb román fővárosi lakótelep felé haladó vonalát építik, ugyanakkor Románia a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság szervezésével vállalta, hogy az Otopeni repülőtérig kiterjeszti a metróhálózatot. A drágulás következtében havonta mintegy 1 millió euró (299,8 millió forint) többletbevételre tesz szert a Metrorex.

Bukaresti metró (Forrás: Wikimedia Commons)
Bukaresti metró (Forrás: Wikimedia Commons)


Az áremelés következtében a metróközlekedés átlagban 16-33 százalékkal drágul, de az utasok egy része 40 százalékkal is többet kell majd fizessen a havi bérletért.

Egy két utazásos kártya 5 lejbe (339 forint) kerül a korábbi 4 lej (271 forint) helyett, a tíz utazásos kártya 20 lej (1355 forint) lesz a korábbi 15 lejhez (1016 forint) képest. A hetijegy ára 25 lejre (1694 forint) nő a korábbi 20 lejről (1355 forint), a napijegy 8 lejre (542 forint) 6 lej (406 forint) helyett.

A korlátlan számú utazásra feljogosító havi bérlet 70 lejbe (4744 forint) kerül a korábbi 60 lej (4066 forint) helyett. A Metrorex ugyanakkor megszünteti a hatvankét utazásra feljogosító havi bérletet, amely eddig 50 lejbe (3388 forint) került, így a havi bérletet igénylők ezentúl csak 70 lejest ( 4744 forint) válthatnak, ami 40 százalékos drágulást jelent.

Az elmúlt nyolc évben a Metrorex többször drágította az utazás díját, 2006-ban például egy korlátlan számú utazásra feljogosító havi bérlet 22 lejbe került.

Bukarestben a metrójegyek nem érvényesek a felszíni tömegközlekedési eszközökre.

Bukaresti metró (Forrás: Wikimedia Commons)
Bukaresti metró (Forrás: Wikimedia Commons)

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai