Jógaórák és biciklis kávéfutár a reptéren

Reptéri jóga, játszóházhoz vezető padlómatricák, bicikliről árult kávé, digitális szolgáltatásmenü a reptéri buszokon, finn fotófal és Szentiván-éji móka várta az utazókat a Helsinki repülőtéren.

A Helsinki Airport üzemeltetője, a Finavia a TravelLab kezdeményezés keretében idén nyáron egészen újfajta, az utazás és a járatindulásra való várakozás élményét fokozó szolgáltatásokat tesztelt a repülőtéren, és azt is vizsgálta, hogy az egyes projektek kik körében voltak igazán népszerűek. A prototípusokat élmény, megbízhatóság, időtartam, költséghatékonyság és a Helsinki Airporttal való összehangoltság alapján értékelték.

A vizsgálathoz négy csoportba sorolták azokat az utasokat, akik tesztelték az egyes élményelemeket: "gyorsan" utazók, akiknek kevés idejük van a reptéren (ők voltak a legtöbben, mintegy 38%-ot tettek ki), élménykeresők (31%), kiszámíthatóságra és biztonságra törekvők (13%), illetve rendszeres utazók (18%).

Szentiván-éji kalandok

A legnépszerűbb szolgáltatás a Szentiván-éji reptéri fesztivál volt. Ennek keretében tradicionálisan díszített nyírfákat és májusfákat helyeztek el a reptér egyik részén, az utasok pedig virágfüzér-készítésben, finn szuperétel-kóstolásban és hagyományos Szentiván-éji táncban vehettek részt. Ez a program leginkább a kínai, japán és európai utazók körében volt népszerű, és a "gyors" utascsoporton kívül az összes típus kedvelte ezt a programot. A legtöbben az egyediséget díjazták, mondván, még sosem tapasztaltak hasonlót egy reptéren, és a késéssel induló járatokon utazók is értékelték ezt az időtöltést.

Reptéri jóga a nyugodt utasért

A Jóga Kapu szintén nagy sikert aratott a repülőtéren. A harmóniát sugárzó Kainuu teremben az utasok vezetett jóga- és pilatesórákon lazíthattak, de egyénileg, előre bekészített instrukciók alapján is gyakorolhatták az ászanákat. Az edzéseket a reggeli és délutáni csúcsidőszakban tartották. A résztvevők a megvalósítást egyedülállónak és hasznosnak tartották, bár volt, aki csupán alvásra használta a jógamatracot. Az ötlet leginkább a koreaiak, a kínaiak, a japánok és a finnek tetszését nyerte el, és a rendszeres utazók körében bizonyult a legnépszerűbbnek. Sokan állították, hogy egy ilyen szolgáltatás megléte esetén nagyobb valószínűséggel választanák Helsinkit átszállóreptérnek. A jógafoglalkozások eredményeit augusztusban tovább tesztelik.

A kávébringa az európaiak kedvence

A beszállókapuknál bicikliről árult, frissen őrölt kávét vagy teát vehettek az utasok a Gate Roastery szolgáltatás keretében. Legtöbben a személyes hangvételű és barátságos kiszolgálást méltatták, de itt is értékelték az egyediséget. A kávébringa nemcsak kellemes, de gyors megoldás is a forró ital beszerzésére, főleg akkor, amikor hosszú sorok állnak a reptéri kávézókban. Éppen ezért elsősorban a biztonságra és kiszámíthatóságra törekvő utasokat – akik aggódnak, hogy lekésik a gépet –, illetve a rendszeresen repülőket győzte meg ez a prototípus. Az európaiak részesítették előnyben ezt a típusú kávéfogyasztást, a hosszú távú járatokra várakozó ázsiaiakat azonban hidegen hagyta a lehetőség.

Digitális szolgáltatásmenü

Ennek keretében az átszálló utasok a reptéri buszokon elhelyezett digitális kijelzőkön, illetve brosúrákból tájékozódhattak a repülőtér egyes szolgáltatásairól. Előnye, hogy a két járat közötti időtartam és az érdeklődési kör megadása után személyre szabott ajánlatokat kaptak az utazók a repülőtéren elérhető lehetőségek közül. Leginkább a kevés átszállási idővel rendelkező rendszeres utazókat vonzotta ez a szolgáltatás, amit egy második körben szintén tovább tesztelnek.

Játszóházhoz vezető padlómatrica

A reptér járólapjára állatokat és lábnyomaikat ábrázoló padlómatricákat is helyeztek, amiket követve bárki könnyedén eljuthat a játszóházhoz. A finn és orosz családosok értékelték leginkább az ötletet, azon belül is a biztonságra törekvő csoport, a legnépszerűbb azonban természetesen a 2 és 6 év közötti gyerekek körében volt az útvonalat jelölő padlómatrica. A lelkes szülők elmondták, hogy számukra az egyik legfontosabb reptéri szolgáltatás a tiszta és jól felszerelt fürdőszoba után a játszóház, amit sokszor nehéz megtalálni, ám ezzel az újítással megkönnyítik a dolgukat.

Vicces fotófal

A finn tematikára épülő fotófal vidám kiegészítése a repülőtérnek. Leginkább a finn és kínai családosok, illetve a párok voltak oda az ötletért, közülük is a rendszeres utazók, illetve a biztonságra törekvők értékelték pozitívan. A fotófalat is tovább futtatják augusztusban, természetesen az első tesztidőszak eredményeit figyelembe véve.

A második tesztidőszak újdonságokat is hoz

Bár egyelőre nem tudni, hogy mi várható még, de az biztos, hogy a meglévő prototípusok további alkalmazása mellett új ötleteket is bevetnek az utasok szórakoztatására és a kutatás kibővítésére.


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?