hirdetés
hirdetés

Kitört az Agung vulkán Balin

Bali szigetén lévő Agung szombat este egyszer, vasárnap pedig háromszor is kitört. Kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasra lövellt fel, térségében sűrű, fekete füst gomolygott.

hirdetés

Jelenleg szürke hamut szór a térségre és 12 kilométeres távolságból kisebb, szórványos robbanások hallatszanak.

A kráterből éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy bármikor újabb kitörések lehetnek – közölte az indonéz katasztrófavédelmi hatóság, amely a legmagasabb, négyes szintű, “vörös” riasztást adott ki a vulkánkitörés miatt, azonnali távozásra szólította fel a vulkán 8-10 kilométeres körzetében élőket - írja a 24.hu.

A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, akkor a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. Tevékenysége később alábbhagyott, ezért sokan visszatértek lakóhelyükre. Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki.

Megkeresésünkre Dr. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője elmondta, a vulkán aktivitása miatt a Lomboki Nemzetközi Repülőtér tegnap esti átmeneti bezárását követően ma reggel ismét megnyitott.

Jelenleg a Balin található I Ngurah Rai Nemzetközi Repülőtér nem fogad és indít járatokat. A reptér megnyitása helyi idő szerint holnap reggel várható. Az I Ngurah Rai Nemzetközi Repülőtér 2. emeletén információs pult (EU Help Desk) nyílt azon uniós állampolgárok számára, akik a járattörlések miatt segítségre szorulnak. A pultnál a tagállamok konzuli tisztviselői teljesítenek szolgálatot.

Azoknak az utasoknak a számára, akik nem tudnak hazarepülni, a légitársaságok és/vagy az utazásszervezők biztosítanak szállást. 

Mivel ez az időszak nem számít főszezonnak ezen a célterületen, csak kis létszámban tartózkodnak utasaink a helyszínen, ők biztonságban vannak.

Információink értelmében a reptérzárlattól és a 10 km-es biztonsági zónától eltekintve az élet a normális kerékvágásban működik, a turisták nincsenek veszélyben - hangsúlyozta a cégvezető. 

(forrás: Turizmus Online / 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai