hirdetés
hirdetés

Különös kérés a pekingi olimpiára készülőkhöz

A pekingi téli olimpiára akkreditált személyeknek kötelező lesz használniuk egy olyan appot, amely a Covid-státusz ellenőrzésére szolgál. 

hirdetés

Sok ország ajánlja, hogy a sportolók hagyják otthon telefonjaikat és számítógépeiket, máshol meg is tiltották a saját eszközök használatát, hogy ne legyen gond az alkalmazás feltelepítéséből, vette észre, és adta hírül az eurosportNeue Zürcher Zeitung információja nyomán.

 

Mintha Kína meg akarná erősíteni néhány nemzeti olimpiai bizottság félelmeit. Az Egyesült Államok csapata például azt tanácsolta sportolóinak, hogy a februári pekingi téli játékokra ne vigyenek magukkal saját számítógépeket és telefonokat, hanem csak kölcsön- vagy eldobható eszközöket. A mobiltelefonok "sebezhetőek a rosszindulatú támadásokkal és vírusokkal szemben, és adatbiztonsági problémák is jellemzőek" - figyelmeztetett a bizottság a USA Today című újság szerint. A "De Volkskrant" szerint Hollandia még azt is megtiltotta a sportolóknak, hogy saját telefonjaikat magukkal vigyék, helyette eldobható készülékeket osztogatnak.

Ez valószínűleg ésszerű elővigyázatossági intézkedés. A kanadai egyetemi Citizen Lab laboratórium elemzése ugyanis most kimutatta, hogy a My2022 kötelező olimpiai alkalmazás biztonsági hibákat tartalmaz. A szoftvert minden sportolónak, edzőnek, újságírónak és más, a téli játékokra és az azt követő paralimpiára érkező akkreditált személynek már 14 nappal a Kínába érkezés előtt telepítenie kell. A résztvevőknek naponta jelenteniük kell egészségi állapotukat a Covid-prevenciós alkalmazásban.

Konkrétan az alkalmazás tartalmazza a pekingi és a versenyeknek szintén otthont adó, Pekinghez közeli Hopej tartomány úgynevezett QR egészségügyi kódjainak szoftverét. Az ilyen QR-kódok a jelzőlámpa színeivel jelzik, hogy a telefon tulajdonosa utazási előzményei vagy pozitív Covid-tesztje miatt ki van-e téve a fertőzés veszélyének. E kódok nélkül a világjárvány kezdete óta nem lehet messzire jutni Kínában.

Az alkalmazás ennél azonban sokkal többre képes. Van egy üzenetküldő, egy fordítóprogram és egy szekció az olimpiai hírekkel. Röviden, a program egy olyan "szuperalkalmazás", mint a WeChat, amely Kínában mindenütt jelen van.

A torontói Citizen Lab keddi elemzésében különösen az alkalmazás hiányos titkosítását kifogásolja. Ez úgynevezett SSL-tanúsítványokat hoz létre, de nem követeli meg a címzettől, hogy érvényesítse azokat. Ez lehetővé teszi egy hacker számára, hogy a tényleges címzetthez vezető úton elfogja és elolvassa az adatokat, például az orvosi és útlevéladatokat, amelyeket minden olimpiai látogatónak el kell küldenie a kínai hatóságoknak, mielőtt belép az országba. Ugyanez vonatkozik a hangüzenetekre és a messengeren belüli adatátvitelre is.

 

(forrás: eurosport / Neue Zürcher Zeitung)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk