hirdetés
hirdetés

Madridi Prado: előtérben a női alkotók

A női művészeket jobban hangsúlyozva rendezi át állandó tárlatát a világhírű madridi Prado múzeum idén.

hirdetés

A képtár igazgatójának elmondása szerint az eddiginél befogadóbb szemléletű múzeum kialakításán dolgoznak, és amellett, hogy több női alkotó művét állítják ki, a spanyol múzeumok közül elsőként kutatói ösztöndíjat is indítanak női képzőművészek életművének tanulmányozására, adja hírül az euronews.com portál.

Az állandó tárlat átalakításakor további szempont "történelmi idők" műveinek felvonultatása, valamint az, hogy minél több ország alkotója kapjon helyet a kiállítótermekben.

Tavaly 852 ezren látogattak el a Pradóba, ami 73 százalékos csökkenést az azt megelőző 2019-es évhez képest, amikor a látogatottság rekordot döntött.

A pandémia miatt a múzeum tavaly tavasszal - hasonlóan a világ összes kiállítóhelyéhez - három hónapra bezárt, de a külföldi turisták a nyári újranyitás után is elmaradtak. A képtár elvesztette bevételei 65 százalékát.

Az idei évre - a járvány miatt megszorítások ellenére is számos különlegességgel készülnek: Prado 200 néven különtermet nyitnak a múzeum történetét bemutató tárlatnak és megnyitják a főépület Jón galériáját is, ahol a nagyközönség elől eddig elzárt 51 ókori szobrot állítanak ki.

A legnagyobb esemény pedig a márciustól négy hónapon át megtekinthető Mitológiai szenvedélyek című kiállítás lesz, amelyen többek között Tiziano, Veronese, Rubens és Van Dyck művei szerepelnek.

Tavasszal Marinus van Reymerswaele flamand festő munkásságának szentelnek önálló tárlatot. Ősszel pedig az andalúz barokk festészetről, Leonardo da Vinci műhelyének titkairól és a spanyol kulturális és vallási intézményekben őrzött dél-amerikai műalkotásokból nyílik kiállítás.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai