Magyar termékeket díjaztak Brüsszelben

Ünnepélyesen kiosztották Brüsszelben csütörtök este a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (iTQi) Kiváló Íz Díját (Superior Taste Award), amellyel idén nyolc magyar terméket is kitüntettek.

A legmagasabb, "kiemelkedő" elismerést, amely három arany csillagot jelent, a Tutti Kft. Tutti jegeskávé italpora és a Borecet Kft. 5 éves, tokaji aszúból készült ecete kapta meg. Ehhez arra van szükség, hogy a zsűri az adható maximális pontok legalább kilencven százalékát odaítélje egy terméknek.

A nyolcvan százalék feletti pontot kapó termékek a két aranycsillagot jelentő "figyelemreméltó" megnevezésre nyertek jogosultságot. Ezt a fokozatot kapta az ítészektől a Borecet Kft. gránátalmás balzsamecete, a Gyulahús Kft. által készített gyulai kolbász, a Nobilis Zrt. által nevezett étcsokoládéval borított almachips, a Pacific Ócean Kft. epres kenhető különlegessége és a Panta Aqua Vízpalackozó Zrt. két ásványvize is.

Azok a termékek, amelyek a 70 százalékos lécet viszik át, az egy arany csillaggal járó "jelentős" megjelölést kapják. Ebben a kategóriában nem volt magyar díjazott.

Összbenyomás

A díjátadón a házigazdák elmondták, hogy a gyártók által benevezett termékeket 120 szakácsból és sommelier-ből álló kóstoló zsűri veszi górcső alá, és több szempont alapján értékelik őket; így a termékek megmérettetnek az alapján, hogy milyen első benyomást tesznek az ítészekre, milyennek ítélik meg a külső megjelenést, az ízt, a textúrát. A zsűri "vakon" vizsgálja az ételt, vagyis sem annak csomagolásával nem találkozik, sem más módon nem tudja azonosítani, hogy melyik ország mely gyártójának milyen terméke van előtte, csak azonosító kóddal dolgozik.

Az iTQi Kiváló Íz Díját 11. alkalommal ítélték oda, a díjazottak az elismerést három éven át használhatják fel termékeik marketingkommunikációjában.

Christian de Bauw, az iTQi egyik vezetője elmondta, hogy a díj független elismerés, amely visszajelzésként szolgál a gyártók számára, a vállalatok minőségmenedzsmentjét is segíti, valamint hatékony eszköz lehet a vállalkozás forgalmának bővítéséhez.

Az iTQi másik vezetője, Louis Frere arról beszélt, hogy a díj a cégek belső hangulatát, morálját is javítani tudja, ami fontos a minőség fenntartásához és javításához.

Idén szerte a világból összesen több mint 1600 terméket jelöltek a díjra a gyártók, 24 százalékkal többet, mint tavaly. Negyedük nem kapott elismerést, 24 százalék kapta a legmagasabb, három csillagos kitüntetést, 41 százalék kettőt. A fennmaradó hányad pedig az egy csillaggal járó oklevelet vehette át.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.