hirdetés
hirdetés

Utazás - Menjünk a Magas-Tátrába!

Idén a szlovák turizmus fókuszában a Kárpátok legmagasabb hegyvonalata szerepel. Mindjárt az is kiderül, miképp.

hirdetés

Északi szomszédunk legfrissebb turisztikai számainak alakulásáról és a legfrissebb újdonságokról hallhattunk beszámolót az Utazás Kiállítás nyitónapján az impozáns méretű (120 nm2-es) szlovák standon, ahová Sona Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet nevében hívta meg szakmai partnereiket.

Mutatós adatok

Többek közt elhangzott, az ötmillió lakosú ország tavaly 6,5 millió turistát fogadott, ez 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és ez például Magyarország esetében nyilván csak a jéghegy csúcsa, hiszen a honfitársainknál regisztrált 11 százalékos vendégéjszakaszám növekedésbe biztos nem szerepel a barátokhoz, családhoz vagy csak egynapos átruccanásra induló magyarok köre: vagyis a valós látogatói szám jóval magasabb, mint a hivatalosan mért adatok. 

A tetszetős turisztikai számok különben, tetteh hozzá Sona Jelinková, nyilván annak is köszönhető, hogy a szlovákoknál tavaly vezették be az üdülési csekket, amellyel tulajdonképpen az idegenforgalmat fehérítik északi szomszédaink, hiszen aki ilyet használ, biztos, hogy befizeti a helyi üdülési díjat, és nem "feketén", hanem jogilag tisztázott, legális körülmények között foglal magának szállást.

123RF
123RF

Legjobb nyári desztináció

A szlovákoknál idén a fókusztéma a Magas-Tátra, az is kiderült, miért. Tavaly például a Lonely Planet egyenesen Szlovákia legjobb nyári desztinációjaként minősítette a hegyvonulatot, ahol két nemzetközi repülőtér (Poprád, Zsolna), számos charter-járat lehetőséggel (pl. Izrael felé vagy a Brit-szigetekre) várják a turistákat. Nemcsak hegyet mászni lehet a Magas-Tátrában, kiemelt pihenési élmény még a szálláshelyek wellness szolgáltatása és az élményfürdők sora: a poprádi AquaCity-ben például minden élményelem vízzel működik.

123RF
123RF

Előkerül a kulcscsomó is

Ezen kívül 600 km-nyi turistaút, 300 km-nyi bicikliút, számos felvonó és lanovka a kényelmesebb túrázást választóknak, és persze a híres Csorba-tó várja vendégeket. Ahol nyáron fesztivál is tartanak a tó partján. És amúgy a tó nyári hivatalos "megnyitása" is külön látványosság, hiszen valódi kulccsal nyitják meg a jó idő beköszöntével a látogatók előtt.

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai