Mit gondol, mennyit nő idén a nemzetközi turizmus?

— szegezte a kérdést a népes hallgatóságnak Rolf Freitag, az IPK International ügyvezetője, a berlini ITB első szakmai napján, a világturizmus tendenciáit elemző előadásán. Még mielőtt cége kutatásainak eredményét ismertette volna, megszavaztatta a szakmai közönséget. A teremben összegyűlt több száz fő 59,5 százaléka tette le voksát a 4-6% közötti bővülés mellett. Nagyjából ráhibáztak — derült ki az előadás végén.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De még mielőtt elárulta volna az ügyvezető a titkot, ismertette a tavalyi számokat. „Mindenki temette a turizmust, végül 2017. lett minden idők legjobb éve” — mondta. Terrorcselekmények ide, vagy oda a világgazdaság további erősödésének, a vásárlóerő 4%-os növekedésének köszönhetően a nemzetközi utazások száma 1,152 milliárd lett, míg az érkezések száma 6,5%-os növekedés mellett 1,322 milliárdra rúgott. „81 millióval több, mint egy évvel korábban” — emelte fel Freitag az ujját, felhívva a figyelmet arra, hogy ez a szám nagyjából megfelel annak, amit a Németország, KÍna, USA kaliberű küldőpiacok tesznek le az asztalra évente. A tavalyi mintegy 9 milliárd éjszaka már-már kétszámjegyű bővülés. 7,8 nap volt a világturizmus átlagos tartózkodási ideje. Az erszények is jobban megnyíltak: 1 397 milliárd eurót költött el a világ turizmus címén, utanként átlagosan 1 213-at.

A Trump-hatás

Az ágazat növekedési üteme kétszeresen haladta meg világ GDP-növekedését. „Egyértelműen a növekedés motorja” — vonta le a következtetést Freitag. A motor kontinensenként úgy kerregett, hogy Ázsia 5%-kal többet utazott mint 2016-ban, érdeklődésük elsősorban Európa felé nőtt. „A Trump-hatásnak köszönhető” — fűzte magyarázatként Freitag Ázsia Észak-Amerika iránti érdeklődésének stagnálásához. Hasonló okokra vezette vissza a korábban nagyon erős, Latin-Amerikából az USA felé induló rokon- és barátlátogató turizmus visszaesését. A „Trump-hatás” szerinte az európai kiutazást is befolyásolta. Sőt, saját kontinensünk irányába indultunk a leginkább növekvő, 8 százalékos mértékben. És mit tesz isten, az amerikaiak is leginkább Európa felé vették az utat, vagyis errefelé volt legjelentősebb az előző évihez képesti növekmény, +10%.

A világ első számú küldőpiacainak felsorolása vélhetően csak kevesekből vált ki aha-élményt: Kína, USA, Németország, Egyesült-Királyság, Franciaország, Kanada, Hollandia, Olaszország, Svájc és Oroszország a lista élén. A desztinációk sorát Spanyolország vezeti, utána sorban az USA, Németország (!), Franciaország, Olaszország, Svájc, Egyesült Királyság, Mexikó, Ausztria (!) és Kanada követi.

Hajrá városok!

Az utazási motivációkat vizsgálva az IPK megállapította, hogy a ctiy break minden kontintens utazói körében diadalmaskodott, minden esetben kétszámjegyű növekedést produkált. A digitális forradalom éveit egyre inkább a társas körutak sínylik meg: jobb esetben is inkább stagnált a számuk. Hasonlóképpen gyengélkedik néhány éve már a hagyományos üzleti turizmus. Az „odamegy, üzletet köt, visszajön” utakat el tudják intézni költséghatékonyabban ma már. A MICE viszont szárnyal. Az IPK vizsgálatai szerint egy évtized alatt 35%-kal bővült az ilyen motivációjú utak száma.

Biztonság

Freitag szerint a számok egyértelműen bizonyítják, hogy a terrorcselekmények sem szegték az emberek utazási kedvét. Legfrissebb felmérésük értelmében a megkérdezettek 63%-a terror rezisztens. A maradék, 37 százaléknyi érzékenyebb csoport bontható egy 24%-os, csak biztonságos desztinációra utazó, és egy 13%-os egyáltalán nem utazó részre. A terror annyiban még növelheti is a rezisztens csoport utazási kedvét, hogy a fenyegetés árnyékában, vagy zűrösebb közelmúltat hátrahagyva egyes országok olcsóbb árakkal versenyeznek. Svájc, Kanada, Ausztrália, Finnország, Norvégia, Dánia, Ausztria, Svédország aligha tartoznak az olcsó desztinációk közé, ellenben a legbiztonságosabbak sorát vezetik. A sor végén Törökország, Izrael, Tunézia kullognak. Azonban jó hír a veszélyesség megítélése többnyire mindenhol javult — vigasztalt Freitag. Hozzátette: „jóval kisebb eséllyel lesz az utazó terrorcselekmény áldozata, minthogy megbetegszik, kifosztják.”

Túlturistásodás

A dübörgő turizmus tavalyi, 700 millióval több vendégéjszakája 4 millióval több ágyat igényel — közölte megállapításukat az ügyvezető. De meddig lehet növelni a kapacitásokat? — merül fel a kérdés. „Valós kihívás a turizmus túlfejlődése, avagy overtourism?” — tett fel ismét egy közönségszavazásra bocsátandó kérdést Freitag. A válaszokból, de az IPK vizsgálódásaiból is úgy tűnik, hogy egyelőre nem gondolják világszintűnek a jelenséget. Egyelőre. De az idei ITB szakmai konferenciáin több fórumot is a témának szenteltek. És valóban vannak agyonturistásodott desztinációk; listájukat Sanghaj, Mexikóváros, Velence, Peking, Honkong, Isztambul, Amszterdam, Firenze és Barcelona vezeti — osztotta meg az eredményeket az IPK. Egy másik előadáson azonos témájú közönségszavazáson az derült ki, hogy mintegy 40 százelék régiós problémának látja a jelenséget. Kezelésére nincs általános recept: az összes, szerdán a témát felkaroló előadásból, kerekasztal-beszélgetésből az derült ki, hogy helyi szinten kell kitalálni a megoldást. Ez lehet a turisták tér-, és időbeli elosztása, az egy időben a desztináción tartózkodók számának korlátozása, a közönség szűrése az attrakciók és szolgáltatások árainak folyamatos változtatásával. Bár akadtak a szerdai napon olyan megszólalók, akik szerint a témát illetően a média bolhából csinál elefántot, de azzal talán ők is egyet tudnak érteni, hogy egy pár ezres lélekszámú kisvárosnak valóban meggyűlhet a baja évi egymillió turistával. És nem csak a lakóknak, de turistának sem élmény, ha a hömpölygő turistasereg miatt egy-egy deszináción az élmény degradálódik.

Standolunk

Egy kistelepülésre zúduló milliónyi turista réme Magyarországon még nem fenyeget, neuralgikus pont talán a budapesti bulinegyed lehet. Így a magyar stand az ITB-n értelemszerűen nem azzal a céllal áll, hogy az ott kiállítók lebeszéljék a hozzánk látogatni készülőket. Sőt! Az MTÜ-val közösen 17 kiállító népesítette be az idén kissé, mintegy 50 négyzetméternyit össszement, egyesek szerint egészen szűkös magyar standot, ami könnyen megközelíthető helyre került; az 1.1-es pavilon a berlini vásárváros déli bejáratától néhány kőhajításnyira áll. A stand meglehetősen letisztult, leginkább a fölötte olvasható „Hungary” felirat sejteti, hogy alább melyik ország szakemberei várják partnereiket. Utóbbiak is minden bizonnyal hozzájárulnak majd ahhoz a további pozitív fejlődéshez, amit az IPK 2018-ra prognosztizál. Legnagyobb mértékben megint csak az európaiak fognak utazni. Míg az európai kiutak várhatóan 7%-ot nőnek jövőre, addig a világátlag 4,5% körül tetőzik.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.