hirdetés
hirdetés

Nagyon pörögnek a romániai repterek

Bukarest mellett a román vidék nagyvárosainak repülőterei is jól teljesítettek 2016-ban. 

hirdetés

A Romániai Repterek Szövetségének most nyilvánosságra hozott adatai szerint 2016-ban a 17 légikikötő utasforgalma 23,6 százalékkal volt nagyobb, mint egy esztendővel korábban. A 16,4 millió utast ráadásul csak 15 reptér teljesítette, miután a nagybányai felújítás alatt áll, Aradon pedig 2015 óta nem landol menetrend szerinti járat.

Az öt legnagyobb között a listavezető Bukarest Henri Coanda reptere 11 millió utassal, mögötte sorakozik Kolozsvár, Temesvár (második terminált építenek), Iasi (Jászváros) és Bákó. Ők öten együttesen osztoznak a romániai utasforgalom 93 százalékán, ugyanakkor a négy vidéki egyre szélesebb szeletet hasít ki magának a tortából: a 2016-os 26 százalékról 32-re növelték részesedésüket, és a tendencia erősödik.

A forgalom felfutásának egyik fő oka, hogy a diszkont fuvarozók rájöttek, érdemes rácsapni a vasúti és közúti infrastruktúra hiányosságaira: a nagyvárosokat mai napig nem köti össze folyamatos autópálya Bukaresttel, és az intercity vonatok átlagsebessége 50 km/óra. Nem véletlen, hogy a fapadosok, bizonyos időszakokban, feltételekkel, akciókkal vonatjegy alatti áron kínálnak repülőjegyet a román fővárosba. A rést elsőként a WizzAir fedezte fel, de nyomul mögötte a 2018-ban 2,55 millió utasra számító Ryanair és a BlueAir.

A temesvári repülőtér
A temesvári repülőtér

A jelek szerint az állami Tarom véglegesen elvesztette a belföldi járatok versenyét – finoman szólva külföldi desztinációkra sem aktív –, miután az elmúlt 14 hónapban jelenleg negyedik vezérigazgatóját fogyasztja. A cég 2015-ben kb. 6 millió eurós lyukat vágott a költségvetésen, tavaly pedig már júniusban megütötték ezt az összeget. A 2016 decemberében hivatalba lépett szociáldemokrata kormány 20-30 új gép vásárlását ígérte, ám ennek gyakorlati megvalósítására szinte nulla az esély. 

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai