Négy halott és sok sérült a londoni merényletben

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és 36-an megsérültek, sokan súlyosan a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben, amely napra pontosan egy évvel a brüsszeli terrortámadások után történt.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. A másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.

A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek. Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek.

Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.

A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót - mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese. Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet.

Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba.

Mark Rowley alig két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Scotland Yard kampányt indított a lakosság aktív bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba. A kezdeményezést bevezető március 6-i tájékoztatóján elmondta: a hatóságok 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője annak idején elmondta azt is, hogy a brit szolgálatok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Március eleji sajtótájékoztatóján kijelentette: az elhárító ügynökségek figyelme a meglehetősen egyszerűen végrehajtható késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a tűzfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed.

A szerdai londoni merénylet után a francia miniszterelnök közölte, hogy a sérültek között francia iskolás gyermekek is vannak.

A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többnek az állapota válságos.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Számítanak az emberek a terrortámadásra

A statista.com adatai szerint a nyugati-európai országok és az Egyesült Államok lakosainak jelentős része számít arra, hogy 2017-ben terrortámadások történnek hazájukban. Ez az arány Franciaországban a legmagasabb: a franciák 81%-a számol idén terrortámadásokkal. A britek 68%-a, a németek 60%-a és az amerikaiak 59%-a véli úgy, hogy idén újra lecsapnak a terroristák. A vizsgált országok közül a legoptimistábbak a finnek, nekik csupán 26%-a számít támadásra, míg a németek 42%-a, a dánok 45%-a és a svédek 52%-a szerint várható terrorcselekmény 2017-ben.

You will find more statistics at Statista


Theresa May: nem változik a brit terrorkészültség szintje

Theresa May brit miniszterelnök a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után tett rövid nyilatkozatot Downing Street-i hivatala előtt a London belvárosában szerda délután elkövetett terrortámadásról.

A kormányfő megerősítette: a merényletben négyen életüket vesztették, köztük egy rendőr és a támadó. Theresa May tájékoztatása szerint a 36 sérült között is van három rendőr.

A miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthon a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át. Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén - fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

Maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt.

A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-i EU-csúcsra készülő olasz fővárosban, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe.

Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. A kép épület, egymástól nem mesze, Róma központjában található. Mindkettő közelében naponta több ezer római és turista halad el.

Éjféltől fokozatosan korlátozzák a római belváros járműközlekedését, amelyet az EU-csúcs helyszínének körzetében, vagyis a Capitolium-domb városrészében szombatra még a gyalogosforgalom előtt is lezárnak. A városcentrum többi részébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet majd belépni.

A római kormány szerdán este sürgősségi egyeztetést indított a taxis szakszervezetekkel a csütörtökre tervezett országos sztrájk felfüggesztésére. Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.

Belgiumban nem változik a terrorkészültség szintje

Nincs közvetlen hatással a belgiumi biztonsági helyzetre a szerda délutáni londoni merénylet, ezért nem emelik meg a terrorkészültség szintjét az országban - közölte a belga belügyi válságközpont.

Peter Mertens, a válságközpont szóvivője elmondta, hogy a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) előzetes elemzése alapján hozták meg az erről szóló döntést. "A terrorfenyegetettség szintje tehát hármas marad, a biztonsági intézkedéseket fenntartjuk" - fogalmazott.

Egy évvel ezelőtt, 2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A hatóságok azóta is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország készültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" egy terrortámadás.

Két román sérültje is van a támadásnak

Két román sérültje is van a London belvárosában történt merényletnek - közölte szerda este a román külügyminisztérium.

A két román sérültet egy közeli kórházba vitték, állapotukról nem közöltek részleteket. A londoni román nagykövetség folyamatosan tájékoztatja Sorin Grindeanu kormányfőt a román sérülteknek nyújtott támogatásról - tudatták a bukaresti kormány Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a román miniszterelnök teljes szolidaritásáról biztosította a briteket és kormányukat, határozottan elítélve minden terrorcselekményt.

Klaus Iohannis államfő Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését a "borzalmas" londoni támadás áldozatainak hozzátartozóival, illetve a sérültekkel, köztük a két román állampolgárral.

Romániában a terrorellenes készültségi szintet nem emelték, az továbbra is az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén áll, de terrorelhárító egységekkel erősítették meg valamennyi európai uniós, és NATO-tagország bukaresti nagykövetségének védelmét, különös tekintettel a brit külképviseletre.

Nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben - mondta a tárca sajtófőnöke az M1 aktuális csatornának.

Menczer Tamás azt mondta: a kint tartózkodóktól azt kérik, kövessék a helyi hatóságok utasításait, menjenek biztonságos helyre.

Közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek. Ugyanakkor a KKM sajtófőnöke kiemelte: azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Vélhetően ismerik az elkövető kilétét a hatóságok

Vélhetően tudják a hatóságok, ki követte el a szerdai londoni merényletet, hiszen lelőtték és a képét is megmutatták, csak egyelőre a nyomozás érdekei miatt nem közlik az információt - mondta Kis-Benedek József az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: a rendőrök "pillanatok alatt" azonosították, hogy Birminghamben bérelték az autót, amellyel Londonban járókelők közé gázoltak, de nem biztos, hogy ugyanaz volt a bérlő és a támadó. Az Index arról számolt be, hogy a londoni merénylet után indított nyomozás keretében szerda éjszaka 11 óra körül a brit rendőrök egy birminghami rajtaütésen hét embert őrizetbe vettek.

Kis-Benedek József szavai szerint a módszerből ítélve az Iszlám Állam ideológiáját követte a merénylő. Közölte, hogy nem tekinti magányosnak az elkövetőt: segíthették a kocsibérlésben, és a helyszín kiválasztásában is "súghattak neki". Előkészített akcióról lehet szó, "nem véletlenül" vettek ennyi embert őrizetbe Birminghamben - jegyezte meg. Egy ilyen támadásra képtelenség felkészülni; bárhol, bármikor előfordulhat hasonló - vélekedett Kis-Benedek József.

 

Forrás: MTI


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?