hirdetés
hirdetés

Népbetegség lehet a koronavírus, mint az influenza

Előbb-utóbb olyan népbetegség lehet a koronavírus által okozott covid-19, mint az évente visszatérő influenza - véli az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója, Patrick Vallance. Hozzáteszi, hogy néhány potenciális vakcina már a klinikai tesztek végső fázisában jár, de szerinte egyik sem fogja felszámolni a vírust - írja a portfolio.hu.

hirdetés

Az az elképzelés, hogy a covid-19 majd eltűnik, nem helyénvaló, mert a vírus vissza fog térni – állítja a brit tudós, megjegyezve, hogy csak egyetlen olyan emberi betegség volt, amit teljesen sikerült felszámolni az oltásoknak köszönhetően, ez pedig a himlő. Biztosat nem lehet mondani, de nem igazán valószínű, hogy végül lesz egy olyan vakcina, ami teljesen megállítja a fertőzést, nagyobb az esély arra, hogy a betegség cirkulálni fog és népbetegség lesz – mondta el a Nemzetbiztonsági Stratégiai Bizottságnak nyilatkozva Londonban. Ahogy a járvány kezelése javul és lesz vakcina, ami csökkenti a fertőzés lehetőségét és a betegség súlyosságát, sokkal inkább olyanná válik majd, mint az éves influenza-járvány – tette hozzá.

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy általában 10 évig tart egy oltóanyag kifejlesztése, de soha nem volt gyorsabb öt évnél. Most egy különleges helyzetben vagyunk és legalább 8 vakcina van a világon, amivel már viszonylag nagylétszámú klinikai kísérletek zajlanak. Néhány hónapon belül megtudhatjuk, hogy lehet-e olyan oltóanyagot kifejleszteni, ami valóban véd és ha igen, akkor meddig. Hozzátette, hogy számos vakcina váltott ki immunválaszt és kezdődött el hatására antitestek termelődése, de a fázis 3 klinikai vizsgálatok fogják bizonyítani azt, hogy valóban megakadályozzák-e a fertőzést.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai