hirdetés
hirdetés

Olaszország leáll, Vatikán több misét tart

Sajtóértesülések szerint december 24. és január 3. között az egész Olaszországot le akarják zárni: ez egész napos kijárási korlátozást, a közlekedés, a kereskedelem és a vendéglátás leállítását jelentheti. 

hirdetés

Az olasz kormány még nem jelentette be a karácsonyi ünnepekre vonatkozó szigorítások végleges változatát. Sajtóértesülések szerint december 24. és január 3. között az egész országot le akarják zárni, ahogyan a tavaszi járványidőszakban történt: ez egész napos kijárási korlátozást, a közlekedés, a kereskedelem és a vendéglátás leállítását jelentheti. A templomokat nem zárják be, és misére el lehet menni a lakóhelyhez legközelebb eső templomba.

Olaszországban az este tíz órától bevezetett kijárási tilalom miatt kevesebb esti mise lesz, ezért napközben igyekeznek több misét bemutatni, hiszen minden szertartáson a korábbinál kevesebben, csak korlátozott számban vehetnek részt a biztonsági távolság kötelező betartása miatt.

forrás: 123rf

Az ünnepnek számító december 25-én, január 1-jén és január 6-án paponként napi négy mise bemutatását engedélyezte az Istentiszteleti Kongregáció annak érdekében, hogy a templomokban is érvényes járványkorlátozások ellenére minél többen részt tudjanak venni a szertartásokon - közölte a Vatikán News vatikáni hírportál csütörtökön.

A Robert Sarah bíboros vezette Istentiszteleti Kongregáció rendelkezése szerint minden pap napi négy misét mutathat be karácsony napján, újévkor és vízkereszt ünnepén a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet miatt. Az egyházi szabályok szerint a papok vasárnap és ünnepnap legfeljebb három misét mutathatnak be, de a harmadikat is csak szükség esetén és püspöki engedéllyel.

A jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben azonban az illetékes vatikáni hivatal a közeledő ünnepeken lehetőséget adott az egyes papok által bemutandó misék számának további eggyel való megnövelésére, hogy a szigorú korlátozások ellenére senki ne mulasszon el részt venni kötelező misén, minden hívő bejuthasson a templomokba és részt tudjon venni az ünnepi szertartásokon.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai