hirdetés
hirdetés

Sípálya-dilemma: nyitni vagy zárva tartani?

Megnyitni vagy lezárni a sípályákat világjárvány idején? Felelőtlenség vagy vállalható kockázat? A síszezon elején heves vita bontakozott ki erről Európában, különösen az alpesi országokban.  "Egységes" európai megoldás lenne a legmegfelelőbb döntés.

hirdetés

Éles az ellentét; Németország, Franciaország és Olaszország ellenzi a síterepek megnyitását, Ausztria és Svájc viszont – bizonyos közegészségügyi korlátozások, szabályok betartása mellett - ragaszkodik a karácsonyi nyitva tartáshoz, adja hírül az euronews nagyközönségi portál.

A svájci Vaud kanton Les Diablerets síközpontjának vezérigazgatója ismerteti a biztonsági koncepciójukat; a maszk viselése kötelező a felvonók területén, miként a távolságtartás is a pénztáraknál, a sílifteknél. Mindenhol ajánlott a kihelyezett kézfertőtlenítők gyakori használata, és korlátozták a létszámot a felvonókabinokban.

123rf
123rf

"80 főben korlátoztuk a bejutást, hogy vendégeink biztonságba érezzék magukat. Az összes ablak nyitva marad, és kötelező a maszk a szakaszonként hatperces úton.”

A svájci egészségügyi miniszter további szigorításokat akar bevezetni az ünnepekre. Alain Berset korlátozná a síelők számát, az éttermeket és hüttéket délután 3-kor bezárná, az önkiszolgáló éttermek megnyitását egyáltalán nem is engedélyezné.

A hegyi vasutak üzemeltetői tiltakoznak ez ellen, de a szomszédok nyomása nagy a svájci kormányon. Berse folyamatosan egyeztet a német kancellárral és az olasz kormányfővel.

A sífutópályák nyitva vannak már mindenhol az alpesi régióban, de a síliftek csak néhány terepen indultak el, így a roham egyelőre elmaradt.

Az öt ország egységes, „európai” megoldást keres, de a döntés a nemzeti kormányok hatásköre.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai