Színes programok az utazásszervezők adventi kínálatában

Az utóbbi évek során egyre népszerűbbek bel- és külföldön az adventi vásárok. Akad olyan utazási iroda, amely naponta több autóbuszt is útnak indít a bécsi mézeskalács-illatú kirakodóvásárra, mások új helyszínekkel - Trieszt, Nürnberg, Pozsony, Krakkó - bővítették a kínálatot. 

Az idei programkínálat igencsak változatos: itthon részt vehetünk például forraltborfőző-versenyen vagy közös gesztenyesütésen. Az utazási irodák ajánlata is bővült. Idén elutazhatunk a hazai utazók körében legnépszerűbb Bécsen kívül Krakkóba, Veronába és Türingiába is. Bécs elsőségén nem kell csodálkozni, hiszen az osztrák fővárosban tizenhét karácsonyi vásár közül választhatunk.

A naptár és a koszorú is a németekhez köthető

Az Advent – másnéven Úrjövet – a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszak. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent szó jelentése „eljövetel”, ami a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.

Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern, egy német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Külföldi listák élén a Vörösmarty téri advent

Ma már Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetik a Vörösmarty téri adventi vásárt, ezért idén 15. éve a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) november 28-tól ismét életre hívta a sokak szívét melengető karácsonyi forgatagot az amúgy is nyüzsgő téren. Számos versenytársát megelőzve a budapesti rendezvény előkelő helyet foglal el a rangos ünnepi kínálatban. Első helyen állt tavaly a Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, de az Expedia, a Times és a Daily Telegraph toplistáján is.

A vásáron százhúsz kézműves jelenik meg a legkülönbözőbb termékekkel a mézeskalácstól az ékszereken, kerámiatárgyakon át a szűcs- és bőrmunkákig. Kaphatók természetesen ínyenceknek való finomságok is: sajtok, sonkák, kolbászok, valamint desszertfélék, marcipán és csokoládébonbonok. A négy adventi vasárnapon minden alkalommal más-más felekezet egyházi személyisége gyújt meg az óriás koszorún egy gyertyát, az utolsót december 21-én. Még egy attrakcióval készülnek a szervezők, ami egyelőre meglepetés.

Forraltborfőző-verseny és közös gesztenyesütés

Aki az adventi időszakot, vagy annak egy részét nem szeretné Budapesten tölteni, viszont a hangulatra nagyon is vágyik, az sem marad ki a jóból. Manapság már szinte minden kisebb és nagyobb városban rendeznek valamilyen adventi programot. Pécsen kézműves- és mesevásár várja a város kisebb lakóit és látogatóit, Karcagon házi pálinka versenyt szerveznek Miklós napján, a közös gesztenyesütés Gyenesdiáson pedig igazi családi programnak ígérkezik. Tihanyban ötödik alkalommal rendezik meg a Forraltborfőző-versenyt, így meleg italból sem lesz hiány, ha valaki a balatoni látkép mellett töltené az ünnepeket. Orosháza központjában óriási adventi koszorú is látható a karácsonyi faluban.

 

Orosházi hangulat

Advent Rómeóval és Júliával

Ha azt mondjuk, advent, nagy valószínűséggel nem csak nekünk, hanem mindenki másnak is az első város, ami eszébe jut, az Bécs. Idén is hatalmas a bécsi programok listája az utazási irodák ajánlatai között. A Klán Tours az egyik programjának keretén belül betekintést enged a bécsi Hauswirth Csokoládégyárba, ahol lehetőség van kóstolásra és vásárlásra is egyaránt. Aki inkább a mesés és régi épületek miatt szeret kimozdulni otthonról, annak a bécsi advent mellett a Schönbrunni kastélylátogatást ajánlják.

Bécs mellett idén sláger lehet Krakkó, Pozsony és Kassa, ahova a Klán Tours és a Vivaldi Travel egyaránt kínál remek kiutazási lehetőségeket. A Vivaldi Travel Karintiába is elvisz minket, a programban szerepel egy városnézés Villachban, ahol a csodálatos templomok és a szép óváros egy kellemes sétára hívogatnak. Itt szintén megtekinthetjük az adventi vásárt, ahol forró puncsot, gesztenyét és sült krumplit is kóstolhatunk. A romantikusabb hangulat kedvelői igazán meghitt környezetbe utazhatnak ünnepelni, hiszen a Fehérvár Travel Rómeó és Júlia városát, Veronát is berakta az adventi ajánlatai közé. A veronai adventi hangulatot a városban található több, területileg egymástól elkülönült karácsonyi vásár biztosítja, amelyek között külön érdekességként említhetjük, hogy egyenesen Nürnbergből, Európa leghíresebb karácsonyi vásárából is jönnek árusok – külön kis adventi vásárt alkotva – feldíszített kioszkokkal, rengeteg kézműves áruval, forralt borral és sült kolbásszal, hogy egy dél-európai országban igazi adventi hangulatot teremtsenek.

Az idén 20 éves Zseppelin Programok – Ünnepi Programok kiadványa az első adventi hétvégétől kínál színes és tartalmas programokat. Népszerű újdonság az utazási irodánál az Adventi Gyertyagyújtás Mariazellben és az Advent Tirolban elnevezésű program, amire már két héttel a megjelenést követően elkeltek a helyek.

A Proko Travelnél az idén az újdonság, hogy kizárólag háromnapos utakat kínálnak Németországba, Ausztriába, Csehországba és Lengyelországba. A Haris Travel csapatával együtt mozoghatunk a Duna mentén. Elutazhatunk rövid pihenővel Bécsen keresztül Krems városába, amely az osztrák műemlékvédelem mintavárosa. Krems belvárosában szinte minden ház műemlék. Sétálhatunk a szépen karbantartott gót, reneszánsz, barokk épületek között. Az utazási iroda programjai során a bécsi erdő legszebb szakaszán kívül megtekinthetjük a Hinterbrühlben található tavasbarlangot, amely Európa legnagyobb tavasbarlangja, és egykor gipszbányaként, később repülőgépgyárként működött. A barlang látogatásának fénypontja a tízperces hajózás a „Kék-tavon”.

A TDM Travel is egyedülálló lehetőségeket kínál. Részt vehetünk egy adventi vásáron Olaszország egyik gyöngyszemében, Triesztben, ahol a vásáron kívül további fakultatív programok, forraltborozás és gesztenyeropogtatás várják az érdeklődőket. Egy másik programjukban Toszkánában tölthetjük az advent meghitt napjait. Kicsiknek és nagyoknak egyformán fantasztikus élményt jelenthet a látogatás Télapó házában, ahol csodálatos környezetben egy fantasztikus mesevilág kel életre a szemünk előtt. Pompás díszítésű karácsonyfák, káprázatos színek, mesés illatok várják az ide utazókat.


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.