Tavaszi programkavalkád Bécsben

Bőséges kulturális kínálattal várja az osztrák főváros mindazokat, akik húsvét körül nem csak az aktuális vásárokra kíváncsiak. Javában zajlik a harmonikafesztivál, amit blues és elektronikus zene követ, de női animációs filmfesztivál és komplett húsvéti programsorozat is várja az érdeklődőket. 

Viva Espana a mottója a 2017. március 26-ig tartó Akkordeonfestivalnak, amelynek középpontjában idén a spanyol zene áll. A 18. harmonikafesztivál kínálatában olyan együtteseket találunk, mint az Ander Tellelria, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra vagy az Els 3 Peus Del Gat. A fellépők között van a The Klezmatics, a Dobrek Project valamint Asja Valcic és Klaus Paier is az új kvartettjével. A fesztivál két nagyszerű koncerttel búcsúzik majd a közönségtől: március 24-én Attwenger, a zárónapon pedig az olasz harmonikás, Riccardo Tesi játszik. A közönségnek idén sem kell nélkülöznie a jól bevált programokat. A fesztivál ideje alatt vasárnaponként a Filmcasinoban némafilm-klasszikusokat mutatnak be élőzenével kísérve, szerdánként pedig szving-est várja a táncoslábúakat az Aerában.

A japán animációs filmkultúra stilisztikai sokszínűségére világít rá az idei Tricky Women női animációs filmfesztivál, amelyet 2017. március 15-19. között rendeznek meg a Metro Kinokulturhausban. Az olyan világhírű anime-adaptációk mint az In This Corner of the World vagy az első szerelemről és a felnőtté válásról szóló Tamako Love Story bemutatója mellett közönségtalálkozók, manga rajzworkshop és Shinjuko többnapos élő rajzperformansza színesítik a programot. Az animációs filmfesztivált két kiállítás egészíti ki, amelyek keretében mangákat, rajzokat, filmeket, vázlatokat és szobrokat láthatnak az érdeklődők a Bildraum 07-ben és Kro Art contemporary galériában. A Tricky Women keretében zajló nemzetközi verseny pedig az elmúlt két év animációs filmtermését gyűjti csokorba, és egyben áttekintést is ad a műfajban uralkodó trendekről.

Szintén elmaradhatatlan eleme az osztrák főváros tavaszi eseménynaptárának a Vienna Blues Spring, amelyet 2017. március 19. és április 30. között rendeznek meg négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadójának részvételével. Nagy várakozás övezi például a Mojo fellépését a Theater Akzentben. A fesztivál állandó fellépőjének számító együttes 40. jubileumát ünnepli, és nem mást szerződtetett az estére mint a világszerte elismert Gisele Jacksont. De fellép a Deep Purple billentyűse, Don Alrey is együttesével, vagy Miller Anderson Woodstock-legenda. Természetesen az osztrák blues-szcéna is képviselteti magát többek között Lilli Kern énekessel és Jürgen Posch énekes-dalszerzővel. Martin Pyrker zongorista, az osztrák bluesélet egyik meghatározó alakja pedig egész estés Boogie Night-tal ünnepli színpadra lépésének 45. évfordulóját.

A tánc áll a középpontjában Bécs hagyományos húsvéti fesztiváljának, az OsterKlang Wiennek, amelyet 2017. április 3. és 16. között rendeznek meg. Első alkalommal, és rögtön két produkcióval lesz látható a Theater an der Wienben a Norvég Nemzeti Balett. Április 3-án az Ibsen családi drámája alapján készült Szellemek című darabbal lépnek színpadra, április 8-tól pedig a Carment láthatja tőlük a közönség Liam Scarlett koreográfiájával. A Hölle kabarészínház elmúlt nyolc évének legjobb előadásait gyúrta egybe Georg Wack Höllentanz című produkciójában. A nagycsütörtök az orosz balett jegyében telik majd: az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar Prokofjev Rómeó és Júliáját, valamint Sztravinszkij "Le sacre du printemps" című művét adja elő. Nagypénteken Schubert, Muszorgszkij és Liszt szerzeményeket hallhat a közönség a Hofmusikkapellében, ahol Markus Butter baritont Christopher Hinterhuber kíséri zongorán. Húsvét vasárnapján – a hagyományoknak megfelelően – a Bécsi Szimfonikusok lépnek fel a Wiener Konzerthausban, ahol Leonard Bernstein és George Gershwin darabjainak köszönhetően ezúttal amerikai fűszerezést kap a tavaszi koncertjük.

Igazi fiatal gyöngyszeme Bécs tavaszi fesztiváltérképének az Electric Spring a MuseumsQuartierban. A 2017. április 20-tól 21-ig tartó, ingyenesen látogatható koncertsorozat az elektronikus zene és a hiphop osztrák képviselőinek ad találkozási és bemutatkozási lehetőséget. A nyitókoncertet a londoni rapper és grazi producer, Mr. Dero & Klumzy Tung jegyzik, akiket másnap a welsi születésű Gerard követ a színpadon. De fellép a linzi Mavi Phoenix, a bécsi Motsa, Lulu Schmidt és a grazi Clara Moto is.

Természetesen a bécsi zenének, a wienerliednek is van saját fesztiválja - a Wean Hean. Ezt 2017. április 21. és május 18. között rendezik meg különböző helyszíneken, az ingyenes nyitóestnek például a Bécsi Egyetem előadótermei adnak otthont. Itt például a Die Ohrreichen Üben-t, Martin Spengler & die foischn Wiener-t vagy a Die Strottern-t hallhatja közönség, de lesznek előadások a wienerlied történetéről és helyszíneiről is. Idén először egészen a Waldviertelig ér majd a fesztivál, április 30-án ugyanis Drosendorfba kirándulhatnak az érdeklődők a Reblaus Express-szel, ahol városnézés, filmvetítések és boros, zenés hazaút várja őket. A fesztivál május 18-án a Porgy & Bess-ben ér véget a Jazz Revue Bruckner & IG(eh) Hop wean swing-jével.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?