hirdetés
hirdetés

Terjed a „turizmus-fóbia” Európában

Tüntetések, vandalizmus, dühös városlakók, akik az egyre növekvő turistaszám ellenére is szeretnének élhetőbb lakóhelyet. A helyzet egyre feszültebb. 

hirdetés

A "turizmus-fóbia" az idei nyár egyik jellemzőjévé válik, már az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) is felszólalt a témában, akik próbálják védeni a szektor érdekeit.

Felszólították a helyi hatóságokat, hogy tegyenek többet a fenntartható növekedés irányítása érdekében.

„A jól működő turizmusnak, élményt kell adnia a látogatóknak és a házigazdáknak egyaránt. Ezt egyre nehezebb biztosítani, ezért az ügy erős, fenntartható turisztikai politikát követel.” – mondta Taleb Rifai, a szervezet főtitkára.

A tiltakozások fő helyszíne Spanyolország, amely tavaly 75,6 millió turistát fogadott, köztük 17,8 millió az Egyesült Királyságból érkezett.

Barcelonában a feszültségek évek óta emelkednek többek között az Airbnb, az Arran Jovent katalán nacionalista ifjúsági mozgalom vagy éppen a bárhol bérelhető kerékpárok és túra buszok miatt.

Az Arran szóvivője elmondta a BBC-nek: "A turizmus mai modellje kiűzi az embereket a környékről és károsítja a környezetet."

Ahogy mi is megírtuk, néhány héttel ezelőtt Palma kikötőjében egy étteremmel szemben vonult fel a csoport mintegy húsz tagja, égő jelzőfáklyákkal, transzparensekkel. "A turizmus megöli Mallorcát" - írták az egyik kifeszített lepedőre. 

Fotó: Alberto Morante/EPA
Fotó: Alberto Morante/EPA

Az étterem teraszán ülő vendégekre konfettit szórtak, egyes beszámolók szerint a fáklyákat is bedobták az asztalok közé, a kikötőben horgonyzó több jachtra is felmásztak, majd elrohantak, amikor megérkeztek az étteremből értesített rendőrök.

Az Arran számlájára írják azokat a rongálásokat is, amelyeket még májusban követtek el hat barcelonai szállodában. Volt, ahol a szállodai étterem üvegeit törték be kalapáccsal, máshol a recepciót festékezték össze, nagy riadalmat keltve a szállóvendégek között.

Az ifjúsági mozgalom élvezi a Népi Egység (CUP) nevű nacionalista, antikapitalista katalán parlamenti párt támogatását, amely szövetségese a katalán kormánypártnak a függetlenségi népszavazás megtartásában és az önálló katalán köztársaság létrehozásában.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a csoportot "szélsőségesekként" írta le.

Folyamatos tiltakozások vannak San Sebastiánban is, ahol augusztus 17-ig turizmusellenes menetelést terveznek, ami egybeesik a Semana Grandeval, a baszk kultúra egyik fő fesztiváljával.

Egyéb demonstrációkra is sor kerül Dél-Európa egész területén. A múlt hónapban Velencében - amely évente több mint 20 millió látogatót fogad, és csak 55 ezer lakossal rendelkezik - is tartottak menetelést, ahol 2000 dühös lakos kelt át a városon, tiltakozva a növekvő bérleti díjak és a hajós utak káros mellékhatásai ellen.

(forrás: The Guardian)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai