hirdetés
hirdetés

Több százezer kagyló főtt halálra Új-Zélandnál

Több százezer kagyló főtt halálra a tengerben Új-Zélandnál, a kutatók szerint a klímaváltozás miatt.

hirdetés

A The Guardian cikke szerint az északi szigeten a kagylók tömeges pusztulását egy hőhullám, valamint az aszályos időjárás okozta. A környéken több mint 40 napja esett eső, ennek azonban nem csak a tengeri világra volt hatással: a Kiwi madarak is tömegesen hullottak el, mert nem találtak elég vizet a környéken.

Andrew Jeffs, az Auckalndi Egyetem professzora azt mondta, az esetért a klímaváltozás okolható, ennek egyre több tengeri élőlény lesz kitéve, és nem sokat tehetnek azért, hogy a kagylókat megvédjék. Azok ugyanis pont a déli órákban kerültek a napra. Egy részüket a sirályok megették, a többi egyszerűen megfőtt a tűző napon.

A professzor figyelmeztetett, hogy a kagylók rendkívül fontos részei Új-Zéland ökológiai rendszerének, de könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen eltűnnek a zátonyokról a nyári időjárás megváltozása miatt.

A tömeges kagylópusztulást a helyi Brandon Fergusson fedezte fel, aki azt mondta, a halál szagát lehetett érezni. "Borzalmas látvány volt, több mint 500 ezer üres kagylóhéj volt ott" - mondta.

(forrás: The Guardian)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai