Túra és piknik a gleccsertől a borospincéig

Különleges kulináris élményekkel, aktív programokkal és változatos kulturális eseményekkel várja idén nyáron a turistákat Stájerország.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarok tavaly is szép számmal keresték fel az osztrák tartományt, a 2014-es kétmillió turistaérkezésből 33600 volt a magyaroké, a 6,2 millió vendégéjszakából 121 ezret honfitársaink töltöttek el. A magyar forgalom a vendégszámban közel 3%-os, a vendégéjszakák esetében pedig 9%-os növekedést mutat.

Az idén két új útvonalon is felfedezhetjük Stájerországot. A Gleccsertől a borig túraútvonal kínálata a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab-hegységtől az olyan kulturális látnivalókig terjed, mint az admonti apátság vagy a világörökséghez tartozó Semmering-vasút. Emellett számtalan Natura 2000 természetvédelmi terület, termálfürdő és vendéglátóhely található a túraútvonal mentén. A Dachstein-gleccsert a Stájerország déli és keleti tájain fekvő borvidékekkel összekötő felfedezőtúra egy északi és egy déli útvonalon át is bejárható. Az első részt, amely három szakaszból áll, 2015 júniusában nyitják meg. Évközben pedig további 5-6 szakasszal bővül a kínálat. A teljes felfedezőtúra 2016 őszétől várja majd az érdeklődőket.

A stájer borvidék kerékpártúra 400 kilométer hosszú, és 8 szakasz csábít arra, hogy két keréken fedezzük fel Stájerország déli és keleti tájait, a Pöllaui-völgy Natúrparkot, a termál- és wellnesshoteleket, az olyan történelmi kisvárosokat, mint Hartberg, Bad Radkersburg, Deutschlandsberg vagy Graz. Útközben kulturális látnivalók sokasága, várak, kastélyok és zarándoktemplomok, történelmi és kortárs építészeti alkotások várnak felfedezésre. A kerékpárutakon vezető körtúrát 2015 júniusában nyitják meg a nagyközönség előtt. A túra kiemelt témája a borvidék és a borkínálat, de más kulináris termékek is megismerhetőek. Keleten Bor és alma, a termálvidéken Bor és termálvíz, délen pedig Bor és tökmagolaj, valamint Bor és kultúra mottóval tehetünk izgalmas kirándulást.

Ashton Kutcher és a stájer Atlantis

A hollywoodi filmekből ismert Ashton Kutcher egy 2014 szeptemberében tartott National Geographic fotóversenyre a közösségi hálóra feltöltött fotót a Grüner See-ről így kommentált: „real life Atlantis”. Nem sokkal később tévéműsorban Ausztria legszebb helyének is megválasztották, így lett az egykori titkos tippnek számító tóból kedvelt kirándulóhely és fotómotívum. A tó nevét kristálytiszta vizéről kapta, amely a fénytörésnek köszönhetően smaragdzölden ragyog. A tó tavasszal mutatja legszebb arcát, amikor a hóolvadást követően a völgy megtelik vízzel. Ilyenkor a padok, táblák és túraútvonalak is „víz alá” kerülnek. Ez a szokatlan tómeder és a csaknem 50 méteres víz alatti látótávolság a világ minden tájáról vonzza a búvárokat.

Piknik Ausztria zöld szívében

Stájerország valamennyi régiójában összesen 91 lehetőség kínálkozik arra, hogy a szabadban étkezzünk. A szőlőskertben vagy az alpesi legelőn, vespával vagy lovas kocsival, csónakkal vagy oldtimerrel, túrázás vagy kerékpározás közben, városi üdülés vagy wellness-kikapcsolódás kiegészítéseként: a piknikezés Stájerországban minden esetben feledhetetlen élmény.

60 éves a Dél-stájer Borút

A borutak ősanyja – így hívják a stájerek a Dél-stájer Borutat, amely 1955-ben az első tematikus borútként látta meg a napvilágot. Akkoriban ez egy mélyszegénységben lévő régió volt a vasfüggöny közelében, az akkori Jugoszlávia határán. Ma egy virágzó tájegységről beszélhetünk, amelyet különleges építészeti remekműveknek számító modern borászatok és hagyományőrző borkimérések jellemeznek. 1955-ben Dél-Stájerországban létrehoztak egy 2,5 kilométer hosszú útszakaszt. Az 1955 októberében tartott ünnepélyes megnyitó alkalmával elsősorban a gazdasági jelentőség állt a középpontban. Akkoriban még nem tudhatták, hogy ez a kezdeményezés az elkövetkező hatvan évben az ínyencek kedvelt üdülőhelyévé teszi a régiót.

2015-ben a 21 kilométer hosszú borút mentén 100 borászat található, amelyből 82-nél borkimérés is működik, 27 étterem és fogadó, valamint 2100 vendégágy várja az idelátogatókat. 2015 márciusától az év végéig az egész régió a jubileumot ünnepli, ennek alkalmából különféle aktivitások és rendezvények várják a látogatókat Ausztria legrégebbi borútján.

Pünkösdi mesék Grazban

Kilenc év szünet után tér vissza a város életébe a „grazMESÉL” Nemzetközi Storytelling Fesztivál, amely időközben a világ egyik legjelentősebb ilyen jellegű fesztiváljává nőtte ki magát. 2015. május 20–31. között 16 nemzet 33 művésze szórakoztatja majd a látogatókat a mesélés legkülönbözőbb műfajaiban, összesen 15 programpont alkalmával. A kínálat a klasszikus meséléstől a pantomimen, bábszínházon és bohóckodáson át egészen az akrobatákig és a zenéig terjed.

Kütyümentes üdülés

Három stájer szálláshely olyan ajánlatcsomagokat dolgozott ki, amelyek izgalmas kalandprogramokat kínálnak a gyermekeknek, „vidám kikapcsolódás iPod nélkül” mottóval. A szálláshelyeken nincs internetkapcsolat, nincs tévé, rádió és telefon a szobában, vagy az akciós hét idejére deaktiválják a készüléket, nincs ébresztő a szobában. A gyermekeknek a bejelentkezéskor le kell adniuk valamennyi elektromos készüléküket (Nintendo, mobiltelefon, iPod) a recepción, amiért cserébe könyveket és társasjátékokat kapnak, továbbá játéksarok és több órás gyermekprogramok várják őket a szabadban.

Osztrák Forma–1 Nagydíj

Az Osztrák Forma–1 Nagydíj 2015-ben is Spielbergben vendégeskedik június 18. és 21. között. 2014-ben több mint 200 000 lelkes szurkoló látogatott ki a futamokra.

Nárciszfesztivál

2015. május 24. és 31. között tartják Ausztria legnagyobb virágfesztiválját. Az Ausseerland-Salzkammergut régióban minden tavasszal vadon termő nárciszok borítják a réteket és mezőket. A különlegesen szép virágok egyetlen hatalmas, illatozó virágtengerré varázsolják a Dachstein, a Loser és a Totes Gebirge között elterülő, hegyeiről és tavairól ismert idilli vidéket. A nárciszvirágzás 25 000 látogatójával Ausztria legnagyobb virágkarneváljának számít. A fesztivál csúcspontja minden évben a vasárnap megrendezésre kerülő virágkarnevál Bad Aussee-ben, amelynek keretén belül a fantasztikusan szép és kreatív virágszobrok a Grundlsee-n úszva is megcsodálhatóak.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.