hirdetés
hirdetés

Veszélyben egy franciaországi turisztikai nevezetesség

Nem olyan híres, mint a firenzei Ponte Veccio, de ugyanolyan ritka; a franciaországi Bretagne-ban, Landerneau-ban található Pont De Rohan az egyik utolsó lakott híd Európában.

hirdetés

Az 1510-ben épült, 70 méter hosszú Rohan-híd négy tűzvésznek is ellenállt, de az évszázadok súlya és a dagály rohamai miatt meggyengült, számol be a hírről a euronews.com portál.

Fotó: Secret world
Fotó: Secret world
 

A városka örökségvédelmi felelőse elmondta, hogy a középkor évszázadai során teljesen természetes volt, hogy a városokban a hidakat is lakták. A legtöbb helyen megtalálhatók voltak a lakóhidak. Ezek stratégiai pontok voltak. A középkorban minden négyzetmétert kihasználtak a letelepedésre.

A 18. századtól kezdve a lakóhidak fokozatosan eltűntek a városképekből. Ma már csak 15-en laknak a Rohan-hídon. Közel tíévig Landerneau polgármestere is ott élt Ez egy igazi városka a városon belül. Az itt élők, az üzletek, bárok között igazán jóérezheted magad. Ehetsz, ihatsz, élheted a sajáéleted. Ez egy lakott híd, amin meglátszik a kora, az évszázadok súlya. Öévszázad megannyi hozzáépítésével, átalakításával, felújításával. Szóval, ez kellemetlenségekkel is jár. Egy kőomlás, repedés, elmozdulás. Aztán egy második, harmadik. Majd egy egész töltés egy móló alá, terjeszkedés. Később az egyik túlnyúlás kiürülése apránként."

A városvezetés felújítaná a Rohan-hidat, és múzeummá alakítaná át, amely bemutatná a híd történetét. A kivételes örökség megmentése érdekében Landerneau lakói remélik, a hidat hamarosan műemlékké nyilvánítják.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!