hirdetés
hirdetés

Workshopolás ezer év után

A német labdarúgó válogatott Grúziát püföli el a hűvös őszi esti EB-selejtezőn a lipcsei stadionban, Volker Bremer, a Leipzig Tourismus und Marketing GmbH ügyvezetője mindeközben megnyitja az idén 1000 éves Lipcse középkori erődítményrendszerének utolsó megmaradt részében, a Moritzbastei-ban az 5. Közép-Európai Workshopot (ZEW), ahol idén először - mint alább kiderül - nem meglepő módon ott vannak a lengyelek is.

hirdetés

A DZT, Német Turisztikai Hivatal által először Bad Schandauban útjára bocsátott szakmai találkozóra minden eddiginél több németországi eladó - 43 - érkezett. A kínálatra 14 ország 100 résztvevője, közülük 76 idegenforgalmi szakember - volt idén kíváncsi. A régió országai (Ausztria, Csehország, Románia, Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Szlovénia, Horvátország, Ukrajna, Oroszország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró) a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015. január és július között 6,8 millió vendégéjszakát hoztak a németeknek. Miheztartás végett: tavaly a teljes külföldi éjszakák száma 75,6 milliót tett ki.

Látszólag kakukktojásként idén először jelent meg a ZEW vevői oldalán Lengyelország. A lengyelek Németország első tíz legnagyobb küldőpiaca közt szerepelnek. Tavaly 11 százalékos növekedéssel 2,448 millió vendégéjszakát aludtak a németeknél, heti 448 légi járat köti össze őket német nagyvárosokkal, de ami még meglepőbb, hogy világszinten Németországban az ötödik legtöbbet költő küldőpiac. Téved, aki azt gondolja, hogy a Lengyelországot csak azért hívták ki a ZEW katedrájára, hogy vele példálózzanak a többiek előtt. A DZT turizmusföldrajzi felosztása szerint Északkelet-Európához tartozó országról a németek mostanság úgy vélik: inkább tartozik a közép-európai régióhoz.

A jelenlegi régiós felosztásnál maradva a horvátok zavarba ejtően nagyot fejlődtek 2015. január-július között; vendégéjszakáik száma 49,8%-kal emelkedett. 200 ezerről mintegy 300 ezerre, amivel tulajdonképpen el is érték azt, amit a DZT számukra 2030-ig kijelölt. A német turisztikai szolgáltatók szempontjából nem elhanyagolható módon a horvát utazók 58%-a szabadidős céllal érkezik. Bár nem növekedett sokkal Ausztria, a vendégéjszakák 2015. január-július közti 2,7 illetve 2014-es 3,6 milliós száma impozáns

Magyarország a maga 696 ezer éjszakájával sem épp a mezőny végén kullog, legfeljebb a növekedés 2 százalék körüli mértékével kapcsolatban lehetnek kifogások. A 2030-ig szóló DZT-s becslések szerint 1,2 millióra tornázhatjuk fel a mostani közel 700 ezret, amin ezúttal az egyik legnagyobb delegációval dolgozott a hazai idegenforgalmi szakma mintegy 250 találkozót bonyolítva.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai