A lengyel előremenekülés, avagy utazás a LOT Dreamlinerén

A LOT Boeing 787-8 Dreamlinere méltóságteljes fordulóval beállt a Ryanair fagyos szél fútta sátortábora elé. Annak az utashídnak a közelébe, ahol alig egy éve még a Budapestről induló széles törzsű gépek (Hainan A330-asai, a Delta, American Airlines és a Malév Boeing 767-esei) szippantották magukba utasaikat és amelyből immár karámba terelve sétálnak száz métereket a fapadosok utasai. A sátortábort a Dreamliner január 12-én, 13-án és 14-én zavarja csak meg különleges látványával.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leszálltunk Varsó felől épségben és széles mosollyal az arcunkon. A fedélzeten tapasztaltakon túl a megnyugvástól is, hogy ez a Dreamliner január 12-én teljesítette azt, amit előző nap, a LOT lengyel légitársaság 787-esének tervezett magyarországi premierjén nem sikerült. Hiába várt több tucat újságíró, megannyi spotter január 11-én Ferihegyen, a gép megszakítva varsói felszállását, műszaki okok miatt otthon maradt. Helyette, némiképp csalódott utasokkal egy 737-es érkezett. Nem ők voltak az egyetlenek, akik direkt a Dremaliner miatt váltottak Budapest-Varsó retúrt.  

Valóban egy élmény volt a Föld első, túlnyomórészt karbonszálas kompozit anyagból készült utasszállító repülőgépén utazni. A sok műanyag miatt az utas azt is hihetné, hogy egy óriásira dagadt, a kompozitot igen nagy előszeretettel alkalmazó vitorlázó gépben ül, ha eltekint a két nagy teljesítményű hajtóműtől és a mérhetetlen mennyiségű csúcstechnológiás elektronikától. Utóbbi azonban nem egyszer tört borsot a légitársaságok orra alá a típus forgalomba állítása óta, mely a hosszúra nyúlt tesztelés miatt éveket csúszott. Minden technikai malőr ellenére a Dreamlinerből eddig közel 850-et rendeltek, 49-et már le is szállítottak 8 légitársaságnak. Mi több, a gépek zömét a gyártó Egyesült Államokon kívül adták el; az USA-ban 10 alatti az eddig eladott 787-esek száma.

15 ezer kilométer egy tankkal

Hogy minden technikai probléma ellenére miért ilyen vonzó a több milliárd dollárért kifejlesztett gép? 15 ezer kilométeres hatótávolsága és kategóriájában 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztása és a 913 kilométeres utazósebesség igencsak meggyőző érv. A kategória pedig elsősorban a Dreamlinerrel leváltani tervezett Boeing 767-300-as típust jelenti. Jóllehet, a Boeing szereti magát mindenekelőtt egyes számú vetélytársával, az Airbus-szal összevetni. Így megértéssel követi a néző a típus promóciós filmjében az olyan animációs jeleneteket, melyekben a Dreamliner alacsonyabb turbulencia-érzékenységét szemléltetendő egy meg nem nevezett Airbus típus esik-kel a brutális turbulenciában, míg a 787 szinte rezzenés nélkül fityiszt mutat holmi szélnyírásoknak. Mindenesetre a Dreamliner termékpalettájáról jelenleg rendelhető 787-8 és 787-9 típusok a szintén hosszú távú járatokat repülő Airbus A330-cal kelnek talán leginkább birokra.

A LOT világszerte

a 8., de az első európai légitársaság, mely forgalomba állította a Dreamlinert. A sort a japán All Nippon Airways nyitotta 2011 október 26-án, a LOT első Dreamliner-e a Qatar Airways-t követve alig egy hónappal később, 2012 december 14-én szállt fel először, Prágába. Mielőtt január 16-án nekilát hosszú távú pályafutásának a Varsó-Chicago járattal, a gépet európai útvonalakon teszteli a légitársaság. A LOT 767-300-as széles törzsű flottáját felmenőrendszerben 2015-ig leváltó 8 Dreamliner a jelenlegi menetrend szerint New Yorkot, Torontót és Pekinget repüli.

„A Dreamliner pozitív üzenet a problémák kezelésére; előremenekülés” - utalt Lengyelország magyarországi nagykövete, Roman Kowalski diplomatikusan a LOT nehéz helyzetéből kivezető egyik lehetséges útra. A 93%-ban állami tulajdonban lévő LOT engedélyt kérve az EU-tól kapott mintegy 400 millió zloty-s - 30 milliárd forint - állami támogatást az utóbbi években mintegy 80 milliárd forintnyi veszteségét lefaragó átszervezés végrehajtására. Ez nem lesz fájdalommentes. Ágazati információk szerint a dolgozók mintegy harmadát bocsátanák el, ahogy jelentős járatritkítások is várhatók.
A Dreamlinerek 2015-ig lezáruló átvételét azonban nem érintik a LOT átszervezésének problémái - nyugtattak a légitársaság illetékesei.

A fények játéka

Ablak mellett helyet kapva repülőn, az a kellemetlen érzése támad néha az embernek, hogy valami érdekes után bámulva szolidabb méretű feje is eltakarja az ablakot, és a mellette ülő még egy résen is alig lát ki, ha ki akarna kukkantani. Ez az érzés kevésbé fenyeget a 787-esben. Az ablakok átlag 30%-kal nagyobbak más típusokénál, köszönhetően a kompozit törzs fizikai előnyeinek. És ezt a szép nagy ablakot az alatta lévő gombbal sötétíthetjük vagy világosíthatjuk külső fényviszonyoknak megfelelően a jól megszokott „reluxa” helyett. A kabinvilágítás tónusai pedig az alvás jótékony sötétjétől a gyertyafényes vacsoráig terjednek.

252 utas fér be a LOT kevésbé hivalkodó színvilágú Dreamlinerébe; 213 turista, 21 prémium turista, 18 business osztályon. Utóbbin az ülések 190 centis ággyá alakíthatók, de a férőhelyre egyik osztályon sem lehet panasz.

A szórakoztatásról mindhárom osztály üléseihez járó érintőképernyőn igényes multimédia választék gondoskodik. Lássuk be, az „audio” menüpont „electronica” műfajban Tycho nem is olyan rossz választás a LOT ügyeletes lemezlovasától. De mindenki ízlésének megfelelően talál ezt-azt.

Nem elhanyagolható kényelmi tényező, hogy a fémépítésű gépekkel ellentétben a kompozit törzsű Dreamlinerben nem kell száraz levegőt keringtetni, illetve a szokásosnál nagyobb belső kabinnyomást - 2400 helyett 1800 méteres tengerszint fölötti magasságnak megfelelőt - is kibír. Ezek egy, a környezet változásaira érzékenyebb utas számára egy 10-12 órás repülés során lényeges szempontok lehetnek.

(Köszönjük a  LOT és a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet  meghívását)

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.