hirdetés
hirdetés
hirdetés

A Ciprus délnyugati partvonalán fekvő, mindössze 50 ezer fős Páfosz 2017-ben lehetőséget kapott arra, hogy – a dániai Aarhus-szal együtt – európai kulturális fővárosként mutassa meg értékeit.

Szerzőnk élete legnagyobb élményét, a 11 napos Mount Everest alaptábor túra tapasztalatait osztja meg olvasóinkkal. Bár hiányzik neki a hegy, vissza mégse menne. 

hirdetés

Csungkuónak, vagyis Középső birodalomnak nevezték országukat a kínaiak évszázadokon át, mivel ezt tekintették a világ közepének. A kifejezés ma is aktuális.

Az útikönyvek csak úgy emlegetik, a szépség és a szerelem szigete. A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal novemberi tanulmányútján meggyőződhettünk arról, hogy a sziget nem csak nyáron kínál látnivalót és programot a turistáknak.

hirdetés

További híreink

Salzburg nevét hallva - legyen szó a városról vagy az egész tartományról - sokunknak Mozart és a kultúra jut eszébe, pedig a tartomány rengeteg kalandot ígér az aktív turistának.

Szlovéniát alig ismerik honfitársaink, pedig itt van a szomszédban. Néhány órás autózás után havas hegycsúcsok, kristálytiszta folyók, barlangok és kiváló fürdők fogadják a turistákat, akik akár Tito marsall egykori rezidenciáján is megszállhatnak.

A minap Albániában járt tanulmányúton a balkáni ország társszervezetének meghívására a Magyar Utazási Irodák Szövetsége 24 tagú csoportja, dr. Erdei Bálint MUISZ-elnök vezetésével. Meglepetésekkel fűszerezett élményeiket a csoport egyik tagja osztja meg olvasóinkkal.

Egy hetes egyiptomi tanulmányútra invitált a Kartago Tours egy újságírókból és partnerirodák képviselőiből álló 30 fős csoportot. A programok lebonyolítását és az utazást a kairói székhelyű Travel Ways Egypt Utazási Iroda szolgáltatásai és munkatársai garantálták, a csoportot két kiváló magyar idegenvezető kísérte.

… írta róla egykor Dutka Ákos erdélyi író. Ma is ez jut eszünkbe, látva a városban zajló, magas minőséget célzó fejlesztéseket. Vendéglátó városunk a felújítások miatt kicsit még fésületlen, de feltétlenül igényességre törekvő, vidám, nagyrészt a MICE-célközönségre szabott, vonzó úti cél már most is.

Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.

Az alsó-ausztriai Lackenhof település Ötscher síterepén kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy a család legkisebb tagjai is elsajátítsák a síelés alapjait.

A Lengyel Idegenforgalmi Képviselet jóvoltából a minap olyan túrán vehettünk részt, amelynek során az ország egyik kevésbé ismert, de rendkívüli iramban fejlődő térségét, a Szent Kereszt régiót szemlélhettük meg. 

A szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye ejti rabul a látogatót.

Magyar és román értékesítő partnereinek és újságíróknak szervezett tanulmányutat Hurghadára az Express Travel International.

Az alig több mint félezer lakosú bükki település ma sokak szeretett üdülőfaluja, ahol hazai és külföldi vendégek is megfordulnak.

Mottó: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk” 

Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk

Csupán négy-öt órás autóút Budapestről, és máris vallások, etnikumok, kultúrák keveredésének műemlékekben gazdag, de kevésbé ismert világába jutunk – ez az egykori Galícia nyugati részét magába foglaló Podkarpackie régió. 

Öt nap egy ország felfedezésére édeskevés, arra elég legfeljebb, hogy az ember felmérje, mennyi mindent kellett volna még megnézni. A befejezetlenség érzése egy izraeli utazás során még fájóbb, hiszen nem csupán három világvallás szent helyéről beszélünk, hanem a Közel-Kelet kulturális olvasztótégelyéről is, amelyet ráadásul változatos tájakkal áldott meg a természet.

Az Egyesült Arab Emírségekről mindenkinek Dubaj, esetleg Abu-Dzabi és a fényűző gazdagság jut eszébe. De vajon mit nyújt a Magyarország területénél alig kisebb ország többi része a turistáknak?

Valahogy úgy vagyunk mi, magyarok a lettekkel és a litvánokkal, mint az amerikai turista Budapesttel és Bukaresttel: gyakran összekeverjük. Soha nem jártam a Baltikumban, épp itt volt az ideje landolni a repülővel Rigában. A másik rossz beidegződés, hogy már előre felkészülünk a kellemetlenségekre, ha az egykori Szovjetunió területére indulunk. Igaz, ez a rossz érzés most beigazolódni látszik: bár a számítógépes foglalási rendszer furcsaságainak köszönhetően két érvényes autófoglalással is rendelkezem ugyanannál a cégnél, még sincs egy szabad jármű sem..

Európa legfiatalabb nagyvárosai közé tartozik a háromszáz évvel ezelőtt alapított Szentpétervár, mégis hihetetlenül gazdag látnivalókban. Ősszel különösen gyönyörű a parkokkal megáldott, csatornákkal szabdalt Néva-parti metropolisz.

Megvan: „Don’t cry for me, Argentina”? Igen, ez az a híres dal az Evitából, amelyet Madonna 1996-ban Pesten énekelt fel egy musicalfilm kedvéért. A film Perón elnök feleségéről szól, akit az argentinok nemzeti hősként tiszteltek és imádtak. Ebbe az országba indult, sőt ott egy őserdő mélyére költözött néhány magyar. Dél-amerikai magyarok meglátogatásáról szól a következő történet.

Malopolska, a hozzánk legközelebb eső lengyel régió hegyes, erdős vidék, ahol egymást érik a magyar utazásszervezők által ritkán programozott, értékes nevezetességek.

hirdetés
hirdetés