hirdetés
hirdetés
hirdetés

Miután egy kormányhatározat megfelezte a településeken beszedett idegenforgalmi adóhoz (IFA) nyújtott állami támogatás mértékét, várható volt, hogy egyes önkormányzatok a csökkentett állami támogatásból eredő hiányt a vendégek által fizetett IFA növelésével pótolják. A bevételek növelésének másik lehetséges módja ettől az évtől a 70 éven felüliek bevonása az adót fizetők körébe.
A turisztikai szakmai felsőoktatás szereplői reagálnak szeptemberi vitaindító cikkünkre

Elsősorban a bolognai folyamat, a munkaerő-piaci igényeket nem követő reagálás húzódik meg a szakirányú felsőoktatásban végbemenő negatív folyamatok mögött a lapunk által megkérdezett, idegenforgalmi felsőoktatásban dolgozó szakemberek szerint. Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke tágabb kontextusba helyezve a kérdést, fejtette ki véleményét

A közelmúltban elkészült két kutatás a 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében Oroszország és Kína turizmusáról, amelynek lebonyolításában és a tanulmány elkészítésében az ETC kutatói csoportjának tagjaként aktív részt vállalt a Magyar Turizmus Zrt. is.

A luxusjavak iránt érdeklődők száma a világgazdasági konjunktúrától teljesen független. A folyamatos vagyonkoncentráció mellett a szupergazdagok száma is egyre nő. A XXI. századi luxusutazók csoportja korösszetételében és fogyasztási szokásaiban is sokkal heterogénebb, ami a kínálati oldal számára komoly kihívást jelent. A tavaszi ITB kiállítás egyik konferenciáján a luxusutazásokat vették górcső alá.
hirdetés
hirdetés

További híreink

Székesfehérvár adott otthont májusban a XV. Országos TDM-konferenciának, amelyet a megújult belváros patinás szállodájában, a Hotel Magyar Királyban tartottak.

A nyári hónapokban sorra jelentek meg a magyarok utazási szokásait firtató kutatások. Bár a felmérések általában csupán 1200 ember megkérdezésével készültek, az eredmények általában összhangban vannak, és az derül ki belőlük, hogy csak minden második magyar tudott elmenni nyaralni az idén, közülük is csak minden második jutott el külföldre.

Kitörési pontot jelenthet számos szubszaharai ország számára a turizmus. Már vannak pozitív példák: Mauritius, Tanzánia, a Zöldfoki-szigetek, Mozambik és Ruanda.

A HORWATH HTL, a globálisan is vezető szállodapiaci tanácsadó hálózat véleménye szerint 2013-ban, négy küzdelmes évet követően a legtöbb európai ország szállodapiaca végre elmozdulhat a holtpontról.

Gyulán, Győrben, Budapesten, Balatonszemesen és Miskolcon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma, míg a legkomolyabb visszaesést Sopron és Keszthely szenvedte el 2012-ben.

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége a turizmus legfontosabb területein a Versenyképesség 8 pontja címmel szakmai vitát kezdeményez.

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége, megerősítvén, hogy a szakmai tanácsadók szerepe kiemelten fontos egy-egy fejlesztés előkészítése és működtetése során, az alábbi nyolc pontban fogalmazta meg a TDM-szervezetek szerepét és teendőit a hazai turizmus versenyképességének erősítésében.

2011 rekordév volt az európai turizmus szempontjából, bár a növekedés az év második felében lelassult. Az idei évre csökkenést várnak az ETC szakértoi.

A közelmúltban 25 szakmai szervezetnek küldte meg a tárca véleményezésre a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezetét. A korábban a turizmusirányításban dolgozó munkatársunk elemzése az anyagról.

A Széchenyi-pihenőkártyáról 2012-ben már 450 ezer forintnyi összeg használható fel szállásra, evésre, sportra. Az NGM jó híre, hogy a próbaidőt követően idéntől teljes üzemmódra kapcsolt a kártya.

A Mimézis Kft. turisztikai desztinációmenedzsment-szervezetek számára fejlesztett Live Guide szoftverét választotta a Velencei-tó legnagyobb turisztikai adatbázisát létrehozó gárdonyi helyi TDM 2011-ben. Tapasztalataikról Somossy Eszter gárdonyi TDM-menedzsert kérdeztük.

Nagyszabású nemzetközi turisztikai fórumot rendeztek október végén Malagán 360° around Tourism Business Andalusia címmel, amelyen lapunk munkatársa egyedüli magyar újságíróként vett részt.

Nemcsak a lakossági, hanem a vállalkozói szférától is jelentős forrásokat von el jövőre a kormányzat. Vigyázat, fájni fog! – figyelmeztet a BDO Magyarország közleménye.

Védetté nyilvánította az illetékes minisztérium a Budapest XIX. kerületében található Wekerle-telepet, Decs és Jánoshalma településmagját, valamint Miskolc belvárosát, továbbá 173 egyedi épületet. 13 épület védettségét ugyanakkor meg kellett szüntetni.

Ha valaki figyelmesen szemléli a hazai turizmussal kapcsolatos különféle híreket, észre kell vennie, hogy az ökoturizmussal ilyen-olyan összefüggésben megjelenő híradások sok örömteli eseményről tudósítanak. Első helyen említsük talán azt a tényt, hogy az Európai Bizottság által 2006-ban kezdeményezett „Kiváló európai desztinációk” (European Destinations of Excellence – röviden EDEN) díj nyertesei rendre a hazai ökoturizmus letéteményesei közül kerültek ki, öregbítve ezzel a védett természeti értékekkel gazdálkodó és a turizmusiparba felelősségteljesen integráló szervezetek jó hírét. 2007-ben az Őrség vehette át a díjat mint „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja”. A következő díjazott – 2008-ban – Hortobágy lett mint „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja”, majd 2009-ben az Írottkő Natúrpark végzett az élen a „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” versenyben. Végül még referenciaország is lettünk, ugyanis az Európai Bizottság Turizmus Részlegének megbízásából az EDEN-projekt megvalósításában legsikeresebb három országban értékelést készítenek az eredményekről, tapasztalatokról. A kiválasztottak egyike Magyarország.

Az uniós irányelvek 2010. január 1-jei hatállyal történő átültetése következtében az idei évtől ismét változtak az utazásközvetítőkre és -szervezőkre vonatkozó adójogszabályok. A január 1-jétől módosult előírásokat Antalóczy Györgyné adótanácsadó, a Turizmus Panoráma szakértője segítségével állítottuk össze.

December 18-án kihirdették az idegenvezetői tevékenységről szóló rendeletet. A jogszabályról az ÖM Turisztikai Szakállamtitkársága az alábbi szakmai összefoglalót készítette.

A szakmai felsőoktatás helyzetével foglalkozó cikksorozatunk keretében most azt az összefoglaló anyagot adjuk közre, amelyet a Nemzeti Turisztikai Bizottság október végi ülésére készített dr. Jandala Csilla, a Harsányi János Főiskola intézetigazgatója.

A pályázati határidők lejártával hamarosan újabb kihívások várnak az alakuló TDM-szervezetekre. Víg Tamás TDM-koordinátort kérdeztük meg a TDM pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatokról és a további tervekről.

A Turizmus Trend szeptemberi számában, a „Silányul az idegenforgalmi felsőoktatás?” című cikkben három neves szakember fejtette ki véleményét a turizmus felsőoktatásával kapcsolatban. Jó döntés volt, hogy a szerkesztőség lehetőséget teremtett: a turizmus oktatásában érdekeltek kifejtsék álláspontjukat e nagyon időszerű témáról, és elmondják véleményüket a cikkben felvetett problémákkal és kérdésekkel kapcsolatban.
hirdetés
Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?
hirdetés

Turisztikai adatbázisok