hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az 50 éves AccorHotels most szakít a hagyományokkal.

Az amerikai szállodaláncál hamarosan valóssággá válik, amit a jövőben játszódó filmekben láthattunk.

Kis-Ázsiából az arrafelé kalandozó római légiósok hozták magukkal az öreg kontinensre az első szilvafákat, de már az egyiptomi fáraók sírkamráiban is találtak szilvamagot. Magyarországon olyan népszerűvé vált, hogy ma már minden negyedik magyar gyümölcsfán szilva terem. A tudósok szerint a ma ismert szilvafélék őse a kökény és a cseresznyeszilva, ezek keresztezésével jött létre a mai gyümölcs. 

Megdőlni látszik egy sztereotípia, lassan aktualitását veszti a régebben szinte unalomig hallott vicckezdet: „Két orosz mozdonyvezető vodkát iszik az irkutszki pályaudvaron…” A statisztikák szerint ma már a kontinensnyi ország masinisztái is egyre kevesebb vodkát, és egyre több, ráadásul hazai gyártású sört isznak. A világ vezető sörgyártóinak jelenléte magával hozta az orosz sörök nemzetközi piacra történő bevezetését is. Vannak márkák, melyek már gyökeret tudtak verni a nyugati piacokon.

hirdetés

Egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre Kéthelyen az Achs-család, amelyet május 24-én adtak át.

Egyszer volt, másszor lesz: egyedülálló programot indított útjára a budapesti ARAZ Étterem. Örömfőzés, felhőtlen, jókedvű bolondozás, két órás szórakozás...

hirdetés

További híreink

Az a sztori jut eszembe – miközben haladunk az M3-ason utunk célja, Miskolctapolca felé –, amikor egy vendég néhány éve szintén e település egyik szálláshelyére foglalt magának egy csodásnak ígérkező wellnesshétvégét, azonban Pestről elindulva az ország túlfelén, a Veszprém megyei Tapolcán kötött ki. Amikor tisztázták vele a félreértést, a vendég családostul ismét beszállt a kocsiba, így lazulós pihenés helyett az autójukban, utazással töltötték a fél hétvégét.

Működésének negyvenedik évfordulója alkalmából április 8–10. között a hévízi Danubius Health Spa Resortban (DHSR ) jártunk, ahol kiderült, mit nyújt a hévízi ház ma a vendégeinek.

Néhány hét leforgása alatt több jelentős díjat, elismerést „söpört be” az épp a napokban első születésnapját ünneplő Prestige Hotel Budapest. Gaál Miklós igazgatóval vettük sorra a fantasztikus eredménnyel zárult márciusi hónapot.

„A kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének 2015. januári átvételével a Csoport nemzetközivé vált, megteremtve az új piacokon való további növekedés lehetőségét” – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis SA elnök-vezérigazgatója. Egy év telt el azóta, hogy az Orbis Hotel Group átvette az AccorHotels valamennyi márkájának kelet-európai üzemeltetését, ezzel a régió legnagyobb szállodahálózatává vált, több mint 100 szállodával, melyből 17 Magyarországon Sofitel, MGallery, Novotel, Mercure és ibis márkanevek alatt üzemel.

Ha jövőre is a várbeli Hilton Budapest Báltermében találkozik majd a hazai szállodások krémje az „Év Szállodása” díjkiosztója alkalmával, akkor már egészen más, megszépült, vadonatúj designba öltöztetett környezet fogadja a szakmai vendégeket. Hiszen idén folytatják azokat a nagy ívű átalakítási munkálatokat az ötcsillagos hotelben, amelyek 2015 elején kezdődtek, és amelynek első etapját tavaly tavasszal fejezték be. Az átalakítási, megújulási munkálatok eddig megvalósult és további részleteiről a ház igazgatójával, Árvai Zoltánnal beszélgetünk

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

A változó trendek megfigyelése alapján a Novotel márka bemutatta a gasztronómiai élvezeteknek dedikált bár és étterem egyesítésének innovatív koncepcióját. Az új koncepció július 1-je óta Magyarországon is elérhető.

Az Accor új digitális megoldásával forradalmasítja szállodáiban a vendégek fogadását. A cél egyszerű: a digitális
technológia segítségével egy ez idáig példa nélküli, személyre szabott üdvözlés biztosítása.

Kétévente rendeznek beutaztatóvásárt Berlinben, a legutóbbi eseményre február elején lapunk is meghívást kapott. A régi-új német fővárosban megismerkedtünk néhány kiváló új szállodával, és bepillantottunk a bringabarát település mindennapjaiba is.

Miközben a hazai turisztikai statisztikák a turistaforgalom fellendülését jelzik immár második éve, az ingatlanpiacon talán még soha nem volt ennyi eladó vendéglátóegység, szálloda, panzió. Ezek között akadnak olyanok is, amelyeket jóformán telekáron kínálnak. A látszólagos ellentmondás feloldására Hegedűs Attilát, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját kértük meg.

Budapest történelmileg, építészetileg, kulturálisan, gasztronómiailag az egyik leggazdagabb város Európában. Ennek ellenére ötcsillagos szállodáinak átlagára az STR Global nemzetközi monitoringrendszer felmérése szerint a versenytársaihoz képest az egyik legalacsonyabb. Miért probléma ez, mi az oka a jelenségnek, és hogyan lehetne elérni, hogy Budapest – Bécshez és Prágához hasonlóan – a globális turizmus egyik vezető célpontja lehessen? Erről szól a BDO budapesti topszállodák nemzetközi igazgatóinak körében végzett felmérése.

Az osztrák főváros évek óta stabilan a világ első számú kongresszusi helyszíne. Ez persze nem véletlen: a színvonalas MICE-létesítmények, a gyors és kényelmes tömegközlekedés mellett a nemzetközi szervezetek jelenléte is kellett a sikerhez.

A „haute cuisine” atyja, Georges Auguste Escoffier bizonyára elégedetten tekint le föntről, és nagy nyugalommal nyugtázza, hogy a németországi Saarbrückenben is van egy elkötelezett követője Klaus Erfort személyében. Ő ugyanúgy a kiegyensúlyozott ízeket, a magas szintű tradicionális konyhát előtérbe helyező gasztronómia híve – akárcsak világhíres elődje.

Valahogy úgy vagyunk mi, magyarok a lettekkel és a litvánokkal, mint az amerikai turista Budapesttel és Bukaresttel: gyakran összekeverjük. Soha nem jártam a Baltikumban, épp itt volt az ideje landolni a repülővel Rigában. A másik rossz beidegződés, hogy már előre felkészülünk a kellemetlenségekre, ha az egykori Szovjetunió területére indulunk. Igaz, ez a rossz érzés most beigazolódni látszik: bár a számítógépes foglalási rendszer furcsaságainak köszönhetően két érvényes autófoglalással is rendelkezem ugyanannál a cégnél, még sincs egy szabad jármű sem..

Eltelt egy év, amióta a soproni Hotel Fagus tulajdonosi köre – a korábbi üzemeltetőkkel történt megegyezést követően – tavaly novemberben átadta jelenlegi üzemeltetőjének, a Creative Hotel Consulting Kft.-nek a szállodát. Az eltelt időszakról Kovács Miklóssal, a Hotel Fagus értékesítési és marketingigazgatójával, az üzemeltető cég egyik tulajdonosával beszélgetünk.

Magyarország legnagyobb szállásfoglaló portálja, a Szallas.hu táncos gálaműsor keretében adta át az Év Szállása és az Év Turisztikai Települése díjakat november 28-án az Orfeum Mulatóban.

Jövőre már használhatják a vendégek azt a komplex spa, wellness és rehabilitációs központot, amely a Telkiben található négycsillagos Globall Football Park és Sporthotelben épül. A fejlesztés eredményeként új ügyfélkör – az egészségközpontú, aktív életmódot kedvelő, vagy sportsérüléssel bajlódó egyéni vendégek – megjelenésére is számítanak a szállodában.

Már túl van a 2 milliárd forintos értéken, és tovább folytatódik az a turisztikai beruházás, amely tisztán holland ingatlanfejlesztésként indult el Északnyugat-Magyarországon az ezredfordulón. A Duna Residence névre keresztelt apartmanpark 2013-tól immár a Landal Green Parks hálózatában üzemel tovább – tudtuk meg Váczi Lajos parkmenedzsertől.

Ha ma egy kávézó vagy cukrászda többféle kávéféleséget kínál, akkor az ajánlatok sorában érdemes szerepelnie egy hozzá ízben passzoló, harmonikusan illő süteményféleségnek is. Ha pedig az adott hely étlapján, desszertlapján felsorolja, sőt szép fotó kíséretében be is mutatja a kávét a hozzá való desszerttel – a legmenőbb irányvonalat követi a világban.

Szeptember elején már 14 engedélyezett pénztárgép közül választhatnak a pénztárgépes nyugtaadásra kötelezett vállalkozások, a cserére harmincnapnyi haladékot adott a NAV. Időközben olyan megoldások is napvilágot láttak, amelyekkel megspórolható a pénztárgépcsere, sőt kiváltható az adóhatóságnak való adatszolgáltatás.

hirdetés
Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?
hirdetés

Turisztikai adatbázisok