Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."
Ezt egy balatoni szállodás állítja, akivel annak kapcsán ülünk le beszélgetni, hogy végigvegyük, a pandémia tépázta helyzetben hol tart most belülről nézve a szállodai szektor.
Ez az éttermi újranyitás kicsit más, mint ahogy azt korábban megszoktuk egy vendéglátóhely esetében. De őszintén, kinek nem változott meg az élete, és vett 360 fokos fordulatot a világa a covid-járvány okozta korlátozások következtében?
Rajnai rizlinget készítenek 10 hektárnyi badacsonyi területen, magyar főborász irányításával. És tételeik annyira sikeresek, hogy máris besöpörtek néhány hazai rangos szakmai elismerést. A Villa Sandahl négy különleges rizlingjével ismerkedtünk egy virtuális térben megtartott múlt pénteki tájékoztató során.
A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS) szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.
Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük.
A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.
Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.
Bemutatjuk dr. Deák Imrét, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöki pozíciójáért induló jelöltet. Aki nem egyedül indul majd a 2020. november 18-i zajló elnökválasztó közgyűlésen az elnöki székért, hiszen idén van kihívója, Nagy-Szász István személyében, akinek programját már korábban megismerhettük.
Ezzel keresett meg Nagy-Szász István (45), aki a cseh érdekeltségbe tartozó (CPI Hotels) budapesti Mamaison Hotels & Residences General Managere. Fiatal kora ellenére már végigjárta a szállodás szakma lépcsőfokait – így jutott fel az igazgatói székbe -, most pedig úgy döntött, beszáll a szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervezetének elnöki tisztjéért induló választási küzdelembe.
Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.
Bár Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadóra szólt a meghívás október 2-án, az Új Városházára, de talán aktuálisabb lett volna a "Budapest nem létező turizmusa" elnevezés.
Hazai szállodásokat kérdeztünk, mi a helyzet náluk most, a járvány második hullámánál, rendezvények sorozatos visszamondása esetén. Egységes képet találtunk.
Frissítve - Eredeti pompájában fogadja nyár közepétől vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Bejártuk több mint tíz hektáros parkját, és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szervezte túrán, a tagsággal közösen, betekinthettünk a falak közé.
Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.
Elmaradt idén a híres-neves balatonfüredi Anna-bál. Az ok természetesen a pandémia. Minden további aktuális témáról a bál helyszínéül szolgáló négycsillagos szálloda tulajdonos-ügyvezető igazgatóját, Lengyel Ernőt kérdeztük.
FRISSÍTVE Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.
Először is úgy érezhette magát mindenki, mintha április 27-e lenne - hiszen eredetileg akkorra hirdették meg a hazai szállodások legfőbb szakmai rendezvényét, azonban az ismert körülmények miatt később tartották meg, most, nyár derekán. Aztán volt még sok egyéb is.
Az MSZÉSZ helyi régióvezetőjétől, Rádóczy Andreától. Amiben szó lesz vezető balatoni településekről, félig üres és full házakról, és arról, változtak-e idén a vendégek elvárásai?
Elindult a balatoni turisztikai szezon, elsősorban a belföldi vendégek felé fókuszálva - jelentették be a meghívottak a Tihanyi Piac placcon, május 16-án tartott sajtótájékoztatón.
Hét aktuális, a szakma jelenlegi helyzetét elemző és a járvány miatti korlátozások feloldása utáni teendőkről, segítségnyújtásról szóló kérdést tettünk fel Könnyid Lászlónak, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettesének.
Két prognózis a nyárra. A biztonság, mint alapelvárás. Rugalmas előfoglalók. Külföldi példák. Apartmanok, vendégházak előnye. Szigetvári Józseffel, a legnagyobb hazai szállásfoglaló portál, a Szallas.hu vezérigazgatójával elemezzük a jelenlegi helyzetet és a közelgő idei főszezont.
Rövid előrejelzést kértünk a járvány utáni helyzet megítéléséről Flesch Tamástól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől. Íme, a prognózis, amely részben derülátó, a főváros esetében azonban kevésbé az.
Új rovatot indítunk: mintaszobákon keresztül mutatunk be megvalósult és meg nem valósult álmokat, magyarországi házakat, kisebb-nagyobb szálláshelyeket, luxusszállodákat, három-négy csillagos hoteleket, panziókat, magánszállásokat.
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben mintaszobákon keresztül mutatunk be megvalósult és meg nem valósult álmokat, magyarországi házakat, kisebb-nagyobb szálláshelyeket, luxusszállodákat, három-négy csillagos hoteleket, panziókat, magánszállásokat.
A kormány által bejelentett veszélyhelyzetre reflektálva, a hazai turisztikai szakmát érintő és befolyásoló tényekről, valamint a kormány ezzel kapcsolatos terveiről számolt be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán.
Épp ezért a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnep előestéjén ismét elhívta Magyarország borásznőit, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.
A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.
Ökölbox, puszi, pacsi. Az Utazás Kiállításon hirtelenjében nem is tudják, miképp köszöntsék egymást megfelelően az ott lévők, hogy messziről kerüljék a járványt. Arról kérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot, vajon kell-e attól tartani, hogy az ügyfeleknek elveszi a kedvét az utazások foglalásától a koronavírus megjelenése a világban?
Nagy meglepetések nem születtek. Egy kezünkön meg lehet számolni, akik újként kerültek be a régi nagy nevek közé a február 24-én este megtartott díjátadón.
Akkora látványos bulival ünnepelte kettős évfordulóját január 23-án, csütörtök este a Marriott-lánc hazai tagja, amelyet még nem látott a sokat megélt ház. Jelen voltunk, itt a beszámoló arról, mi történt.
Keddtől péntekig - január 7-10-ig - nyitva a világ egyik legnagyobb textíl témájú nagyközönségi és szakmai vására, a most 50. évfordulóját ünneplő frankfurti Heimtextil kiállítás.
Az ismeretlentől való félelem és valamiféle ódzokás is nehezíti a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését, pedig alkalmazásuk hasznos és segít a munkaerőhiány kezelésében is.
Angol minta alapján, mindenki nyertes, aki pályázott, de az igazi díjazottak közül az alsópáhokiak vitték el március 8-án, a Hilton Budapestben megtartott gálaesten a pálmát "gólörömükkel", amikor meghallották, hogy győztek.
Hangulatos projektzáró ünnepség keretében október 3-án hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a Debreceni Gyógyfürdő Kft. legújabb fejlesztéseit: a felújított termálfürdőt, az újonnan kialakított szaunavilágot, a fürdőhöz kapcsolódó szállodában a vendéggeneráló fejlesztéseket, valamint az egészségügyi szolgáltatások szélesebb körét.
Tíz év után visszatért Budapestre Stephan Interthal, a német származású topmenedzser, aki 1997 és 2004 között egyszer már állt a Kempinski Hotel Corvinus budapest élén. időközben a szállodacsoport pekingi zászlóshajóját, majd moszkvai tagját irányította. most visszatért magyarországra, hogy átvegye a ház irányítását emile bootsmától, a sok érdekes újdonságot bevezető holland szakembertől.
A szakmából többen felháborodtak azon a jogszabálytervezeten, amely szerint egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre. Másoknak az a véleményük, hogy a gyakorlat többet ér minden iskolánál, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig átláthatóbbá kellett tenni a képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezetet, illetve szükség volt az idejétmúlt képesítési követelmények eltörlésére is.
Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében
Lakatosék hosszas vívódás után 1988-ban végleg Kanadában telepedtek le. István, az idehaza már neves muzsikusként számon tartott családfő éttermekben játszott, aztán a család beszállt egy gasztronómiai vállalkozásba: Montrealban egy tekintélyes, százfős éttermet működtettek…
Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk
Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.
A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.
Szakítottak a megszokott partner parti-sémával az Accor-csoport egyik sikeres nemzetközi brandjének, az ibis Magyarország évbúcsúztató partnerpartja alkalmával.
Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék,véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a „goodbye” pakkal.
Think Hungary – More than expected (Magyarország – több, mint amit várt) – ez a szlogen mostantól sokszor lesz hallható, hiszen e jelmondattal és a hozzá tartozó imázsfilmmel debütált a londoni WTM-en a világ egyik legjelentő- sebb szakmai kiállításán a Magyar Turizmus Zrt.
A Hemingway étterem Buda egy igazi klasszikusan elegáns, nagyvonalú eleganciával épült és még a millennium évében megnyílt vendéglátóhelye a Kosztolányi Dezső térnél, a Feneketlen-tó partján.
Lassan nincs olyan budapesti négy-, de inkább ötcsillagos szálloda, ahol ne számolnának mostanában egyre többen a szovjet utódállamokból érkező vendégkörrel. „Az orosz jó vendég, sosem garasoskodik – fogalmaz diplomatikusan az egyik pesti luxushotel alkalmazottja –, de tudomásul kell venni, hogy más az ízlésvilága, más kultúrából érkezik, és nem ő alkalmazkodik hozzánk, hanem elvárja, hogy ez épp fordítva legyen.”
A Kanári-szigetek legnagyobbikáról örökös napfény, fürdőzés, vízparti shoppingolós sétányok és kiváló szálláshelyek – ez minden, ami eszébe juthat annak a nyaralóturistának, aki nem fedezi fel az igazi Tenerifét. Pedig a pusztító tüzeket, óriási viharokat is vidáman túlélő különleges növényvilág, a parthoz közeli vizekben egész évben látható bálna- és delfinrajok és a különféle izgalmas alakzatú vulkáni kúpok, kőzetek és lávafolyamok ugyanolyan élményt nyújthatnak – ha nem többet -, mint egy egész hetes strandolás.
Hívják rotációs konyhaszínháznak, de nyilván csak azok, akik még soha nem jártak a salzburgi repülőtér közelében, ahol a 7-es számot viselő hangár első emelete a világ egyik leghíresebb, legszínvonalasabb és igazi kulttalálkozóhelye a világ topgasztronómiájának. A Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz milliárdos báró és Eckart Witzigmann topséf védnöksége alatt 2003-ban megnyitott Hangar–7 Ikarus étterem harmonikus egységet alkot az 1754 üvegdarabból összeállított kupola alatt a bárki által látogatható, hatalmas földszinti kiállítótérrel. Ahol repülők, helikopterek, Forma–1-es Red Bull-versenyautók és motorok fürdenek a napfényben, illetve állnak az óriáspálmák, olajfák tövében, és ahová állítólag 2012 egyik világraszóló eseménye, a Baumgartner-féle sztratoszféraugrás kézzel fogható emléke is hamarosan megérkezik.
Ajaj, nem jó jel, ha a december 10-i hétfő déli főzős program – a közelgő karácsonyra való tekintettel a Sztárok, szakácsok, pulykák programot hirdettük meg ezúttal a METRO Vevőakadémián – egyik résztvevője, Vujity Tvrtko hétfőn korareggel telefonál.
A második világháború végén porig bombázták, ma mégis régi fényében pompázik Kelet-Tirol fővárosa, az Isel folyó partján, a Dolomitok tövében fekvő, 13 ezer lelket számláló Lienz. A város legújabb büszkesége a térség első ötcsillagos szállodája: a Grandhotel Lienz.
Ausztria legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő cirbolyafenyő erdőjének mélyén, 1763 méter magasan, a Turracher csúcson Karintia, egyben Ausztria egyik legfelkapottabb szállodája. Bizonyítja ezt éves töltöttsége, hiszen 90 százalék feletti számokat produkálnak a 100 szobával, 100 alkalmazottal üzemelő házban immár folyamatosan több esztendeje.
Talán nem túlzás állítani, hogy ilyen pörgős, ötletes, kreatív és nagy sztárokat felvonultató márkabemutatást még nemigen láthattunk idehaza, amelyet a Red Bull a Telenor mobilszolgáltatóval karöltve produkált a pesti Syma Csarnokban.
Három értékelhető kategória a bírálatok során, töprengő, néha gondterhelten maguk elé néző zsűritagok, meglepően egységes álláspont a győzteseket illetően, hümmögés, néha szörnyülködés és igazi öröm, ha valami szép kerül eléjük – ez a Vendég & Hotel szaklap második alkalommal meghirdetett Étterem- és ÉtlapDesign versenyének bírálata dióhéjban, ahol éttermek, szállodák, sörözők és kávézók neveztek a győzelemért, vagy csak a megmérettetés kedvéért.
Lehet egyetlen tavon három országnak osztozni? A jelek szerint igen. A Bodeni-tó legnagyobb partszakasza, 168 km-nyi terület Németországhoz, délen 69 km hosszan Svájchoz, délkeleten 26 km-nyi terület Ausztriához tartozik. És ebből még soha nem volt veszekedés. Sőt a helyi turizmus virágzik: az osztrákok például szívesen bebarangolják a szomszédos svájci és német területeket. Vorarlbergi kirándulásunk harmadik napján – az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vendégeként – így tettünk mi is.
Ismernek olyan embert, aki az iskolái befejezése óta egy és ugyanazon helyen dolgozik? Akit bár hívnak máshová, mégsem tudja otthagyni a megszokott zugot. Szaktekintély a maga területén, mégsem keres sokat, de képtelen felcserélni a megszokottat valami másra. Én ismerek ilyet, úgy hívják: dr. Probáld Ákos, a KSH-ban dolgozik immár harminc éve.
Két dolog hozta lázba a spanyol fővárost május idusán: a Bajnokok Ligája döntőjében nyert imádott csapatuk, a Real Madrid, és elhozta a kupát, a másik, hogy elérkezett a város védőszentjének, Szent Izidornak ünnepe. E két okból egy is bőven elég lett volna, hogy senki ne dolgozzon, egész nap inkább táncoljanak, énekeljenek, egyik fieszta kövesse a másikat. Így azonban szinte leírhatatlan az az örömparádé, amelyben a BTH magyar csapata – a város főterén, a Plaza Mayoron – részt vett.