Agyagpaloták és datolyaligetek

Casablanca és Marrakech – már ez a két név is elég vonzerő lehet egy marokkói úthoz. Hát még mindaz a természeti szépség és egzotikum, amit a városokon kívül az észak-afrikai ország tartogat az odautazónak.

Vízum nem szükséges, a franciatudás azonban ajánlatos a Marokkóba látogató magyar turistának. A mindössze négy évtizedes francia uralom ugyanis szinte teljesen frankofonná tette a korábban portugál–spanyol kézben levő gyarmatot. Ezért csak a legfelkapottabb üdülőhelyeken és ötcsillagos hotelekben értik és beszélik az angolt.

Casablanca az ismerős város

A féltucatnyi helyi nemzetközi reptér közül a casablancai első pillantásra kicsit riasztó: a szürke épületben a zsúfoltság, a fojtogató, párás meleg nem sok jóval kecsegtet. A terminálból kiszabadulva sem enyhül a csalódottság – a városba vezető út maga a káosz –, össze-vissza cikázó autók, kórusban feleselő autódudák és szitkozódó sofőrök. A belváros azonban már kellemes meglepetés. No nem azért, mert felismerhetők a Casablanca című film helyszínei – hiszen Humphrey Bogart és Ingrid Bergman egy hollywoodi stúdióban állt a felvevőgépek elé. De a papíron négy-, valójában hétmillió(!) lakosú nagyváros igazán érdekes és izgalmas. Bár a Hotel Mansour Le Meridien csúfot űz az ötcsillagos minősítésből, a mellette levő Hyatt pazar keleties designnal bizonyítja a helyi építészek talentumát. Akárcsak az állandóan zsúfolt és nyüzsgő belváros art deco negyede, amely megmaradt egységesnek az elmúlt évtizedek alatt. A turisták döntő többsége a II. Hasszán-nagymecsethez igyekszik, ami nem csoda, mert a közel 20 éve átadott mecset a muszlimok egyik legnagyobb szentélye – kívülbelül pazar kivitelben. Jól mutatja a város sokarcúságát és liberalizmusát, hogy a mecsettől – ahol több tízezer zarándok imádkozhat egyidőben – pár száz méterre az éjszakai élet egyik központja található. Mivel az óceánban a hatalmas hullámok miatt bajos a fürdés, a tengerparti sétányon egy sor szabadtéri medence és hozzájuk kapcsolódva kávézók és éttermek várják a szórakozni vágyó helybelieket és külföldieket – egészen hajnalig.

Idegenlégió, datolya, Marrakech!

A légiós regények egykori legendás városa Casablancától néhány órás autózásra fekszik. Ám a fallal körülvett városmag utcáin és sikátoraiban tevekaravánok helyett robogók tízezrei száguldoznak. Turisták ezrei botorkálnak nap mint nap a divatdiktátor Yves Saint-Laurent gyönyörű kertjében, a Jardin Majorelle-ben, az arab építőművészet egyik ékének tartott Bahia palotában és persze a gigantikus méretű Medinában, azaz óvárosban. A valaha százezer datolyapálmának „otthont adó” város igazi különlegessége ez. A török, tuniszi és egyiptomi szukoktól eltérő módon ugyanis itt minden egyes árus egyedi holmi árul. Legyen az gyertya, szőttes vagy kovácsoltvas kerítés, a választék egyáltalán nem uniformizált, sőt a termékek egy része a boltok mögött levő műhelyben készül- és a mesterek egyáltalán nem bánják, ha a kíváncsi idegen bekukkant a függönyök mögé. A fél budapesti belváros méretű Medina már a világörökség része, ahol megmaradt a jó arab szokás: alkudni muszáj. Az árusok többsége itt is horrorisztikus árat mond elsőre, majd negyedére-harmadára megy le, ha „emberére akad”. A város az elmúlt évtizedekben elképesztő fejlődésen ment át, ötcsillagos hotelek tucatjai épültek – itt van az arab világ talán legelegánsabb hatcsillagos szállodája, a Royal Mansour. A várfallal körülvett, méregdrága csúcshotel – egy szoba ára 2000 euró körül van egy éjszakára! – a kifinomult arab építészet remekműve. A díszesen öltözött személyzet itt beszél angolul is, és örömmel látják egy kávéra a kíváncsi idegent. Más kérdés, hogy egy eszpresszó itt egy komplett éttermi vacsora árába kerül… A turisták többsége azonban a várfalon kívül lévő hatalmas ötcsillagos szállodakomplexumokba igyekszik. A pazar, uszodával, wellnessrészleggel és persze törökfürdővel felszerelt hotelek szinte körbeveszik az óvárost.

Völgykaland a Szahara szélén

Marrakechből egy sor érdekes célpont érhető el viszonylag kényelmesen. Akár bérelt kocsival, akár buszos túrával el lehet jutni a filmesek „Mekkájába,” Quarzazatéba. Az ötórás zötykölődésért bőven kárpótolnak a datolyaligetek, a félelmetes szurdokok és agyagpaloták, valamint a Szahara kapujának számító negyvenezres város egyéb látnivalói. A holdbéli tájnak is beillő félsivatag számos történelmi filmadaptációnak adott otthont, ezért sokan vállalják a hosszú utat. Akik nem, azok egy része a Marrakechtől alig egyórányira levő Ourika völgybe látogat, amelynek különlegessége a hegyek alá zúduló folyó – és az ezekbe települt éttermek. Furcsa és mulatságos a bokáig érő vízbe tett asztaloknál falatozni vagy megmászni a folyó eredetéül szolgáló sziklatömböket.

Tengerparti unikum – Essaquira

Csak kevesen veszik Nyugatra az irányt Marrakechből. Pedig Essaquira egészen különleges kisváros az óceán partján. Nem vetekedhet a két világhírű fürdőhellyel, Tangerrel vagy Agadirral, de talán éppen ezért bájos és autentikus kikötő. A városközponti medinát itt is francia mérnökök tervei alapján építették körkörös módon, ezért aztán kevésbé zegzugos, mint „társai”. A boltocskák azonban itt is épp olyanok, mint másutt – kicsik és zsúfoltak. A tengerparton különleges éttermek sorakoznak: a pultokon felstószolt halakból a vendég választ, a szakács pedig negyed-fél óra alatt ropogósra süti azt – mindezt egy nyugateurópai gyorséttermi menü áráért. Amíg megsül a kiválasztott hal, addig a homokos tengerparton quaddal, lovon vagy tevén lehet elütni az időt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.