hirdetés
hirdetés

A medvék és a középkor

Bern, Svájc ezerarcú fovárosa

Százharmincezer lakosával csupán a negyedik legnagyobb lélekszámú település Svájcban a medvékrol elnevezett Bern, mégis ez az államszövetség fovárosa. Történelmi városmagja igazi különlegesség.

hirdetés

Idoutazás két lábon

A belváros felfedezését feltétlenül gyalogszerrel tegyük. Sétálva az óváros utcáin, szinte minket is átjár egyfajta patetikus hangulat, amely az épületekbol árad. Nem nehéz elképzelni, milyen lehetett itt az élet még a középkorban. Nem is csoda, hogy a városrészt az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította. Minden megvan itt, ami egy hangulatos óvároshoz méltó: macskaköves járdák, szuk sikátorok, díszes homlokzatú lakóházak és szökokutak mindenfelé. Az épületek máig orzik a 15–16. századi stílusjegyeket. Jó hír a shoppingolóknak, hogy a lakóházak alagsorában boltok sorakoznak, méghozzá hat kilométer hosszú árkád alatt, így az idojárás sem zavarhatja a szuvenírvadászatot. Ha pedig még nem fáradt el a lábunk, gyurjük magunk alá a Münster-székesegyház 344 lépcsofokát, jutalmul gyönyöru kilátást kapunk.

Nem csak építészeknek

A szép épületek szerelmeseinek igazi kánaán a svájci fováros. A megtekintésre érdemesek listáján szerepel például a gótikus Városháza, amelyet nemcsak kívülrol csodálhatnak az utazók; az épületet belülrol is szemügyre lehet venni. További felfedezni való lehet az Erlach-palota, amely két középkori nemesi ház összenyitásából, késobb pedig egy harmadik hozzáépítésébol nyerte el mai formáját. De éppúgy érdemes megnézni az eredetileg gabonaraktárnak épült mai Kereskedelmi Múzeum épületét vagy a neoklasszicista Városi Színházat.

A tudománynak is adózó látogatók pedig elzarándokolhatnak a Karmgasse 49. szám alá, Albert Einstein egykori lakhelyére, ahol ma múzeum orzi az ifjú fizikus mindennapjainak emlékeit.

Mindennapi lüktetés

Természetesen annak sem kell csalódnia, aki nem feltétlenül a középkori hangulatot keresi a svájci fovárosban. A lükteto, modern élet ugyanúgy tetten érheto Bernben. Számos koncert és fesztivál hirdeti a város elevenségét, nem beszélve a nyüzsgo kávéházakról, éttermekrol. De egy séta a heti piac színes standjai között is élményszámba mehet. Ha már szóhoz sem tudunk jutni a ránk zúduló élményektol, akkor kukkantsunk be a Kommunikációs Múzeumba. Itt egészen a testbeszédtol indulva kísérik végig az információcsere különféle állomásait, a legmodernebb kori technikai vívmányokat is felsorakoztatva. Mindezt interaktív, családbarát formában, amely a kisebbeket is leköti.

Képek és szöveg: www.MySwitzerland.com

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai