Ciprus a változatosság szigete

2010-re Ciprus évente 3,5 millió turista fogadását tervezi. A vendégeket a különböző célcsoportok igényeihez igazodó létesítményekkel, szolgáltatásokkal csábítják az országba.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Az 1974-ben kettészakított földközi- tengeri szigetországban a turizmus szereplői mindent megtesznek azért, hogy megvalósítsák a Ciprusi Turisztikai Hivatal (CTO) 2003–2010 közötti turisztikai növekedésre kidolgozott stratégiai tervét. 2010-re Ciprus évente 3,5 millió turista fogadását tervezi, amitől 1,8 milliárd font bevételt vár. Az átlagos tartózkodási idő reményeik szerint 11,6 napra nő majd. Sziget volta miatt Ciprus főként Sea & Sun desztinációként vonult be a nyolcvanas években a köztudatba. Ahhoz, hogy olyan egyedi úti céllá válhasson, amely bármely szegmens igényét képes kielégíteni, számos turisztikai terméket kezelnek kiemelt fejlesztési irányként, többek között a golf-, a kulturális, valamint a falusi turizmust.

Nem csak Sea & Sun

A tízmérföldnyi tengerparttal és összesen több mint 16 ezer vendégággyal rendelkező Limassolban található az Elias Bech Hotel, amely a családosok kikapcsolódására ideális. Ötcsillagos besorolása ellenére a házban nem kell feszélyezniük magukat a vendégeknek, tudtuk meg Christian Elias Onoufrioutól, a szálloda igazgatójától. A szálloda 175 szobája közül 52 úgynevezett junior suite, amelyet kifejezetten a kisgyerekes családok számára alakítottak ki. A szálloda udvarán még az idén befejeződik a kápolna építése. Az egyházi esküvőkre leginkább az angol vendégek köréből számítanak érdeklődésre a szállodában. A tengerparti üdülés mellett a sportturizmus is jelentős szerepet játszik a ház életében. A Limassoltól nem messze található Elias Country Club szolgáltatásait leginkább a szálloda incentive vendégei, illetve a hivatásos sportolók számára kínálják. 1999-ben itt rendezték meg az íjász Európabajnokságot. A felkészülési szezont számos nagy nemzeti labdarúgócsapat töltötte már az Elias Country Clubban. A farmon agyaggalamb-lövészeten is részt vehetnek a vendégek, valamint lovagolhatnak a klub 250 lovának egyikén. A vállalatoknak kínált csapatépítő programok keretében akár száz fő indulhat kincsvadászatra a többhektáros területen, akik találós kérdések megválaszolásával tudhatják meg a helyes útvonalat. Teljesen más vonalon erősít a szintén Limassolban található ötcsillagos Le Meridien Spa & Resort hotel. A wellnessrészlegéről ismert ház számos rangos elismerésben részesült már, elnyerte a világ vezető Spa Resortja, valamint Európa legjobb Resort szállodája címet is. A szálloda különleges thalasszóterápiát kínáló sparészlegében három különböző sótartalmú medencében folynak a kezelések. Emellett finn szauna, török fürdő és számos wellnesskezelés áll a vendégek rendelkezésére. Az elegáns épület egyik részét kifejezetten a pihenni vágyó felnőtt vendégek részére alakították ki. Itt nem helyeznek el gyermekeket a lakók nyugalma érdekében. Ezekhez a szobákhoz terasz és elkülönített medence tartozik.

Egyre keresettebb a falusi turizmus

A családosokat, a szabadságot kedvelőket és a kerékpárrajongókat célozza elsősorban Sofronis Potamitis falusi házacskáival. A szigeten 1987 óta kínált vidéki, úszómedencés apartmanok azonban közel sem azokat a szolgáltatásokat nyújtják, mint amit a magyar szobakiadóktól megszokhattunk. A rusztikus házbérletek mindegyikéhez bérautó is jár a tartózkodás ideje alatt, amellyel kötetlenül kereshetik fel a vendégek Tochni és környéke kulturális emlékeit, illetve amellyel 20-30 perc alatt a tengerpartra is eljuthatnak. A házhoz kerékpár is tartozik, ezzel felfedezhetik a családok a közeli dombokat, falukat. A tulajdonos citrom- és mandarinültetvényéről a nyaralók annyi gyümölcsöt szedhetnek maguknak, amennyit csak kívánnak. A saját istálló lovaival pedig túrákat tehetnek a vidéken. A falusi villákat választók még inkább megismerhetik a ciprusi vendégszeretetet. Alkalomadtán előfordulhat, hogy még a tradicionális ciprusi kecskesajtból, a haloumiból is kapnak egy kis ízelítőt.

A legfelsőbb rétegeknek

Az UNESCO világörökség részét képező mozaikjairól és királysírjairól híres Pafoszban található Small Luxury Hotels tagszállodában, a Thalassa Boutique Hotel and Spában minden szobát és közösségi teret kifejezetten a szálloda számára tervezett dizájn bútorokkal rendeztek be. A szállodacsoport standardjai miatt az eredetileg százra tervezett szoba helyett végül 54-et alakítottak ki a hotelben, árulta el Demetris Demetriou, üzemeltetési igazgató. A szálloda különlegessége a komornyikszolgálat; a szobákat ugyanis komornyikkal és anélkül is kivehetik az érkező vendégek. A vendégek mellé beosztott alkalmazott már a repülőtéren várja a vendéget, ő adja a transzfert a számukra, városnézésre viszi őket, teniszezik velük, ott-tartózkodás alatt ő szolgálja fel a kért ételeket és italokat. A luxusvendégkör nyugodt pihenését célozza, hogy a szállodában nem szállhatnak meg 12 évesnél fiatalabb gyerekek.

Golf és spa

A legenda szerint Afrodité Ciprus szigeténél szállt ki a habokból, az istennő sziklájához ezért szinte minden vendég ellátogat az örök fiatalság és a boldog szerelem reményében. Ha nem is örök fiatalságot, mindenesetre felüdülést kínál a nyüzsgő tengerparttól távolabb eső Aphrodite Hills Resort. A 150 millió fontos beruházással készülő komplexum az idei márciustól üzemel, ekkor nyitott meg ugyanis az Inter- Continental 290 szobás, ötcsillagos delux szállodája. A területen 285 hektáros, 18 lyukú golfpályán hódolhatnak szenvedélyüknek a sportág kedvelői. A szintén márciustól teljes üzemben működő Retreat Spa Aphrodite Hills kényeztető wellness-szolgáltatásait mediterrán környezetben élvezhetik.

A turisták több mint fele angol

Cipruson az elmúlt években hullámzott a vendégek száma. Kimagasló évnek tekinthető 2000 és 2001, amikor a turistaérkezések száma meghaladta a két és fél milliót. A 2002-es és 2003-as mérséklődés után tavaly a vendégszám az 1,99 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2,350 milliót. A turizmusból származó bevétel a 2001-es csúcsévhez képest évente csökkent, 2004-ben 988 millió ciprusi font volt. A piacokat fontosságuk szempontjából három csoportba sorolja a CTO. A legjelentősebb küldőpiac természetesen Nagy-Britannia, ami a sziget angol gyarmat voltából is ered. Ciprus területének egyébként 1 százaléka a mai napig brit fennhatóság alá tartozik. Tavaly az országba érkezett összes turista 56,7 százaléka angol volt. Szintén magas prioritást élvez Oroszország, Görögország, Németország, Írország és Franciaország.

Vendégforgalmi adatok 2000–2004 (CYP)
 

 2000

 2001

 2002

 2003

 2004

 Turistaérkezések  2 686 205  2 696 732  2 418 238  2 303 247  2 349 012
 Látogatók száma  226 095  143 922  77 024  113 208  128 532
 Tartózkodási idő  11,0  10,3  11,1  10,9  10,7
 Turizmusból származó bevételek  1 194  1 277  1 136  1 020  988

 Forrás: Ciprusi Turisztikai Hivatal     

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.