Szafari a Fertő-tónál

Kötetlen információs közösséggé alakul át az Ausztria Klub – jelentette be Emanuel Lehner, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet közép-európai regionális igazgatója a klub nyár elején megtartott zárórendezvényén, Burgenlandban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

St. Martins Therme/Lodge bortékájában ez alkalomból a klub egykori alapítója, Kapus György Moszkvából élő kapcsolással köszöntötte a megjelenteket. Az alpesi Ausztriában igazi egzotikum a „pannon sztyeppét” képviselő, napos burgenlandi táj. A tartomány egyharmada természetvédelmi terület, benne a világörökséghez tartozó, Magyarországgal közös Neusiedler See/Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. Itt, a természetvédelmi terület határán, az Apetlon és Frauenkirchen között található St. Martins Therme/Lodge volt az immár Top Ausztria- tagok madármegfigyelő és kerékpáros túráinak kiindulópontja.

Tájból termék

A látogatás természetesen egyben termékbemutató is volt. A térségben mindent behálózó kerékpáros- és gyalogtúra-útvonalak, golfpálya, vitorlázási és szörfözési lehetőségek, madárleső túrák várják a természetkedvelőket. A Haydn- és Liszt-emlékközpontok, a hangversenyek, az Esterházy-, Batthyány- és Nádasdy-várak és -kastélyok, a St. Margarethen-i operafesztivál, a mörbischi tószínpad operett-előadásai a kultúrára szomjazókat elégítik ki. A wellness örömeiről sem kell lemondani, hiszen a négycsillagos Therme/Lodge medencéit a 860 méter mély kútból nyert 43 fokos gyógyvíz táplálja. A 11 méter mély bányató mellé telepített létesítmény mind kialakításában, mind marketingjében figyelemre méltó tanulságokat rejt. A tervezők és üzemeltetők két elvet követtek a legnagyobb következetességgel: a kettős létesítmény (termálfürdő és szálloda) legyen a környező táj, a természet megtestesülése, és legyen vendégbarát. A natúr színek, a természetes fénynek teret engedő, hatalmas üvegfelületeket alkalmazó építészeti kialakítás, a folyosói hangszórókból halkan kiszűrődő madárcsicsergés, a nádból és óriás madárfészkekből formált dekorációk, a „sztyeppei szél” minden fuvallatára meglebbenő fehér muszlin ágyfüggönyök, az óriási, zsalugáteres erkélyek tökéletesen szolgálják ezt a célt. A tóra rásimuló éttermi teraszok alatt, a kristálytiszta vízben úszkáló méretes pontyok várják a morzsákat. Vízimadarak és szürkemarhák néznek ránk mélán a szálló falairól. A környék térképén a mottó: „Itt kezdődik Ausztriában a Serengeti!” (Ó, boldog Ausztria, sóhajtjuk mi, a kevésbé rámenősen reklámozott Hortobágyunkra gondolva.) Szédítő a vendég minden igényére kidolgozott termék-ár változatok választéka: mindenre és mindenkire gondoltak, minden igényt kielégítenek, természetesen tisztes ellenérték fejében. Hazai fejjel nem is gondolnánk, mekkora többletbevétel nyerhető egy objektumból úgy, hogy a vendég egyre elégedettebb!

Osztrák jótanácsok

A fenntartható, környezetkímélő turizmus iránti igény a németeknél a legerősebb – állapították meg a legfontosabb küldő piacokat elemző osztrák szakemberek – számolt be az Österreichische Gastronomie & Hotel-Zeitung. Őket a svájciak és az olaszok követik, míg a volt szocialista országokból és az Ausztria számára igen fontos, második számú turistaküldő országból, Hollandiából érkezők számára ez a szempont kevésbé döntő.

Egy német felmérés szerint, a megkérdezettek 82 százaléka nem lemondásként, hanem a magasabb életminőséghez való hozzájárulásként értékeli a környezet-és klímavédelmi korlátok betartását. 77 százalékuk hajlandó többet is fizetni ilyen turisztikai termékért és szolgáltatásért. Ám ha a többletköltség magasabb 10 százaléknál, a fizetési kedv drasztikusan csökken. Az Österreich Werbung ezért óv a túlzottan magas árak alkalmazásától. Ha egy osztrák turisztikai szolgáltató tájjellegű, eredeti és hagyományos stílusú szálláshelyen helyi termékeket feldolgozó ételeket kínál, azt német vendégeik előnyben részesítik, de csak 10 százaléknál nem több felárat hajlandók érte fizetni. A svájciak már régóta következetesen jeleskednek a helyiélelmiszerek felhasználásában, és a környezetkímélő tömegközlekedésihálózat kiépítésében. A dohányzási tilalmat az olasz vendéglőkben és bárokban meglepően szigorúan betartják és bevezették a műanyag zacskók teljes tilalmát is. Ausztriában a füstmentes vendéglátóhelyre vonatkozó szabályok még mindig meglehetősen sok kivételt tartalmaznak, viszont ők az elsők a helyi nyersanyagok gasztronómiai alkalmazásában


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.