Levél Írországból

Ebben a hónapban 4 írországi várost szeretnénk megismertetni Önnel. Északon Belfast, délen Cork, nyugaton Galway, keleten pedig Dublin tartogat számos felfedeznivalót.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ír városok lakosságuk átlagéletkorát tekintve Európa legfiatalabb városai. A pezsgő, energikus hangulatú településeken soha nem unatkozik az ember.

Dublin

Az Ír Köztársaság fővárosa, Dublin Európa legnépszerűbb városlátogató úti céljai közé nőtte ki magát. Az Ír-tenger partján elterülő város nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, amely a központból 10 perc alatt elérhető. Dublin olyan vonzerőkkel büszkélkedhet, mint a világhírű sörgyár történetét bemutató Guinness Storehouse, az ország legrégibb, nemzetközi hírű egyeteme, a Trinity Főiskola, amely otthont ad a miniatúrákkal díszített 1200 éves Kells-i Könyvnek és a középkori Dublint bemutató multimédiás kiállításnak, a Dubliniának. Megér egy látogatást a ma már múzeumként működő kilmainhami börtön (Kilmainham Gaol), az 1220-beli Dublin Castle és a kocsmáknak otthont adó szórakoztató- és kulturális negyed, a Temple Bar.

További információk: www.visitdublin.com.

Belfast

Az észak-ír főváros, Belfast mára már egyike a turisták által leggyakrabban látogatott írországi településeknek. A folyton változó kikötőváros múltja a hajógyártásban gyökerezik, itt székelt a Titanicot megalkotó társaság is. Belfast nevét öregbíti a Queen’s Egyetem, továbbá a Viktória-korabeli impozáns építészeti örökség és a divatos vendéglátóés szórakozóhelyek. A város látványosságai közé tartozik a városháza, a katedrális, az Észak-ír Nemzeti Múzeum és Képtár, az Ulster Múzeum, a Linen Hall Könyvtár, a díszes viktoriánus Crown Liquor Saloon. A városhoz közeli Antrim tengerpartján található az Óriások ösvénye és a Carrick-na-Rede kötélhíd. Antrim Írország legszebb tengerpartja.

További információkat talál a www.gotobelfast.coms honlapon

Cork: Európa Kulturális Fővárosa 2005-ben

Cork Írország harmadik legjelentősebb és legnagyobb városa Dublin és Belfast után. Cork az ország dél-keleti részében, az azonos nevű megyében helyezkedik el. Cork város nemcsak nagyszerű hétvégi úti cél, hanem ideális kiindulási pont ahhoz, hogy a turista felfedezze a megye csodás parasztgazdaságokkal tűzdelt tájait, folyóvölgyeit, és az Atlanti- óceán fenséges sziklákkal és homokos strandokkal szabdalt partját. Idén Cork viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ebből az alkalomból számos program és esemény várja az odalátogatókat. A kulturális kínálatban nagy hangsúlyt kap a tradicionális ír zene, tánc és színház. A látogatók ne mulasszák el megnézni a Szent Anna- (Shandon) templomot, a börtönmúzeumot, az operaházat, a viktoriánus színházat (Everyman Palace Theatre), a Nemzeti Szoborkészítők Gyárát (National Sculpture Factory). Megéri kimenni a közeli Midletonba, amely az Ír Whisky Múzeumának (Jameson Heritage Centre) ad otthont, illetve felkeresni a Blarney kastélyt, ahol a legenda szerint a Blarney kő ékesszólással ajándékozza meg azt, aki megcsókolja. Egy kirándulást megér a Fota Vadaspark és a festői halászfalu, Kinsale.

További tájékoztatás: www.corkkerry.ie. Információk a Cork, Európa Kulturális Fővárosa programról: www.cork2005.ie.

Galway

A „Törzsek Városának” is nevezett középkori település, Galway Írország nyugati részén fekszik. A turisták a szép tájairól nevezetes Connemara régió kapujaként is emlegetik. Az egyetemi központ Galway egyike Európa legdinamikusabban fejlődő városainak. A Corrib folyó tölcsértorkolatánál fekvő egykori halászfalu számos szállal kapcsolódik Spanyolországhoz. A mediterrán hatást és hagyományokat a város lakossága az évszázadok során is megőrizte. A mai Galway virágzó szellemi központ is, élénk zenei élettel. Itt járva kihagyhatatlan a világhírű Kenny’s Bookshop, a Szent Patrik katedrális és a város egyetlen épen maradt középkori épülete, a díszes kereskedőház, a Lynch’s Castle. A Taffe’s Bar örömzenei produkciói és a szombati piac is „megér egy misét”. Érdemes felkeresni a vadregényes Connemara vidéket és a világhírű Kylemore apátságot.

Bővebb információt a www.irelandwest.ie honlapon olvashatnak.

Most elköszönök Öntől: Slán libh! (Viszontlátásra írül), mivel a következő hírlevelet már nem én írom, de remélem, hogy hamarosan találkozunk Írországban Önnel, vagy utasával!

Aoife Kernan

 A Tourism Ireland angol és német nyelven elérhető a Hungary@tourismireland.com címen, vagy a +496992318588-as faxon, amelyre, kérjük, írják rá, hogy „Hungary”.
Írországról információt a www.tourismireland.com-on kaphatnak.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.