Megszűnt az idegenvezetés engedélykötelessége

December 18-án kihirdették az idegenvezetői tevékenységről szóló rendeletet. A jogszabályról az ÖM Turisztikai Szakállamtitkársága az alábbi szakmai összefoglalót készítette.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv végrehajtásából adódó feladatokról szóló 2055/2008. (V. 9.) korm. határozat szerint felül kellett vizsgálni mindazokat a jogszabályokat, amelyeket az irányelv érint. Ezek közé tartozott az idegenvezetésről szóló 41/1995. (VII. 31.) IKM-rendelet is.

Fő változás, hogy az új szabályozás szerint az engedélyezésen alapuló rendszert felváltja a bejelentésen alapuló rendszer. Magyarországon az idegenvezetés szabályozott szakmának minősül a szabályozott szakmák jegyzésékéről szóló ÖM közleménye alapján, a tevékenység folytatásához a letelepedett szolgáltatóknak az eddigi előzetes engedélyeztetési eljárás helyett bejelentést kell tenniük. Az idegenvezetői szolgáltatásnyújtás a bejelentéssel egyidejűleg megkezdhető lesz.

Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás esetében – összhangban a szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36/EK irányelvvel – előzetes bejelentést kell a szolgáltatóknak tenniük a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény hatálya alá tartozó ügyekben eljáró hatóságok kijelöléséről, valamint a nyilatkozattételi kötelezettség alá eső szolgáltatások felsorolásáról szóló 33/2008. (II. 21.) korm. rendelet alapján. Ebben az esetben az EGT-állambeli szolgáltatóknak nem kell külön idegenvezetői vizsgát tenniük (tehát hazai szakképesítéssel rendelkezniük), ha igazolják annak meglétét saját tagállamuk szerint (ahol letelepedettként vannak nyilvántartva) vagy az elmúlt tíz évben a szolgáltatás nyújtásának gyakorlását 2 évig.

A kijelölt kereskedelmi hatóság a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hatóság (MKEH) marad a jövőben is. Az MKEH jegyzi be bejelentés alapján a Magyarországon letelepedett szolgáltatókat a nyilvántartásba, valamint vezeti a határon átnyúló idegenvezetői szolgáltatók nyilvántartását is. A 2009. október 1-jén hatályba lépő módosított kereskedelmi törvény szerint idegenvezetői tevékenységnek az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében a turisztikai szempontból jelentős értékeknek és egyéb látnivalóknak az azokat látogató személyek számára a helyszínen való részletes ismertetése és ehhez kapcsolódóan a látogatók számára nem ismert helyen való eligazodás érdekében általános tájékoztatási, illetve adott esetben segítségnyújtási tevékenység minősül. Az idegenvezetői tevékenységet folytató nem természetes személy, vállalkozás esetén a vállalkozás nevében a tevékenységet ténylegesen végző személynek ugyanúgy meg kell felelnie az előírt követelményeknek. Ebben az esetben a vállalkozást terheli a bejelentési kötelezettség tagjai és alkalmazottai tekintetében.

Idegenvezetői tevékenységet csak az a szolgáltató folytathat, aki idegenvezetői szakképesítéssel rendelkezik. A bejelentésre, valamint a nyilvántartással összefüggő kérdésekre a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.) vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a szolgáltató nevét, a szolgáltató lakcímét, szervezet esetén székhelyét, a folytatni kívánt szolgáltatási tevékenység megjelölését, valamint a szakképesítés és nyelvismeret megfelelő igazolását. A szolgáltatónak meg kell jelölnie, hogy mely nyelven (nyelveken) kívánja a tevékenységet folytatni. Az idegenvezetői tevékenység csak azon (azokon) a nyelven (nyelveken) folytatható, amely (amelyek) tekintetében az idegenvezetői tevékenységet folytató személy nyelvvizsgát tett, vagy azzal egyenértékű nyelvismerettel rendelkezik. Az MKEH a bejelentés megérkezését követően haladéktalanul ellenőrzi, hogy a bejelentés megfelel-e a Szolgtv.-ben és a tervezetben előírt követelményeknek, és legkésőbb a bejelentés megérkezésétől számított 5 munkanapon belül erről igazolást küld a kérelmezőnek. A bejelentés megérkezésétől számított 10 munkanapon belül a szolgáltatót bejegyzik az idegenvezetői tevékenységet folytató szolgáltatók nyilvántartásába. A szolgáltató a bejelentést követően a bejelentésben foglalt adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul köteles bejelenteni az MKEH-nak, hasonlóan a szolgáltatási tevékenység megszüntetését is. Az MKEH az idegenvezetői igazolványt az idegenvezetői tevékenységet ténylegesen végző személy részére állítja ki, amely tartalmazza az érintett fényképét, a kereskedelmi hatóság megjelölését és bélyegzőlenyomatát, az igazolvány sorszámát, kiállításának keltét, a szolgáltató nevét, azt a nyelvet (nyelveket), amelyen az idegenvezető idegenvezetői tevékenységet folytat.

A szankciós rendszer is változik a Szolgtv.-ben foglaltak szerint. Ha az MKEH ellenőrzése során megállapítja, hogy a szolgáltató az idegenvezetői tevékenységet bejelentés nélkül ténylegesen folytatja, ideértve azt az esetet is, ha a szolgáltató a bejelentés előírt adataiban bekövetkezett változás bejelentését elmulasztotta, bírságot szab ki. A bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységek tekintetében a bejelentés elmulasztása esetén fi zetendő bírságról, továbbá a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságok általános kijelöléséről szóló 186/2009. (IX. 10.) korm. rendelet alapján a bírság összege az adott szolgáltatási tevékenység bejelentésére előírt illeték vagy igazgatási szolgáltatási díj hússzorosának megfelelő összeg, de legfeljebb ötvenezer forint, ismételt mulasztás esetén a bírságösszeg másfélszeresének megfelelő összeg, legfeljebb hetvenötezer forint. Ha a szolgáltató nem felel meg az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésére és folytatására való jogosultságra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésére és folytatására való jogosultság megfelelő igazolásáig az MKEH határozatban ezenkívül megtiltja az adott szolgáltatási tevékenység folytatását is.

A jogosulatlan idegenvezetői tevékenység elleni hatékony fellépés, valamint a magasabb bírság összegek bevezetése érdekében a MISZ további egyeztetéseket folytat az érintett szaktárcákkal és hatóságokkal.

MISZ: elnökségi ülés

Kibővített elnökségi ülést tartott decemberben a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), amelyen megtárgyalták a január 27-i közgyűlés napirendi pontjait. Az ülésen részt vett dr. Gyenizse Dorottya, az Önkormányzati Minisztérium jogi főtanácsosa, aki a 2010 elején hatályba lépett, a szolgáltatások, áruk és tőke szabad áramlását tárgyaló uniós direktíva idegenvezetésre is vonatkozó szabályozását ismertette. Gyenizse Dorottya elmondta: a direktíva nagy hiányossága, hogy konkréten nem határozza meg az idegenvezetői tevékenységet. A külföldi idegenvezetőnek, ha hazánkban is kívánja folytatni tevékenységét, bejelentési kötelezettsége lesz, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak (MKEH) kell megtennie. Ennek elmulasztása esetén 50 000 forintos bírságra számíthat a vállalkozó, amelynek mértéke hasonlóan „elrettentő”, mint a jogosulatlan idegenvezetés közbeni tettenérésért járó, maximálisan kiszabható 65 000 forint. Az ellenőrzés azonban az amúgy is leterhelt MKEH-ra marad.

Az összejövetelen részt vett Szegő János, aki 32 éven át állt a bécsi idegenvezető- szövetség élén. Szegő elmondta: az osztrák kereskedelmi kamarában kötelező a tagság. A kamara képes egységesen fellépni az idegenvezetők érdekeiért. Így például az idegenvezetői honoráriumok ügyében, amelyek hazai mértékét nagyban befolyásolja, hogy mindig akad idegenvezető, aki a méltányosnak tartott tarifák alá kínál, különösen a nagy nyelvek – angol, német, francia – esetén. Szegő tájékoztatott: a négy közép-európai nagyváros, Prága, Bécs, Pozsony és Budapest idegenvezetői 2015-re azonos szintre kívánják hozni a honoráriumokat.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.