hirdetés
hirdetés

Magasabb fokozatra kapcsol a Szép-kártya

Szállás, rekreáció, melegétkezés évi 450 ezer forintért

A Széchenyi-pihenőkártyáról 2012-ben már 450 ezer forintnyi összeg használható fel szállásra, evésre, sportra. Az NGM jó híre, hogy a próbaidőt követően idéntől teljes üzemmódra kapcsolt a kártya.

hirdetés

Az üdülési csekket felváltó Szép-kártya ötlete Horváth Tihamértól, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnökétől, a kehidakustányi fürdő vezetőjétől származott jó másfél évvel ezelőttről. Az eredeti elképzelések sokat változtak ez idő alatt. Akkor volt még szó a kormány által létrehozandó, a Széphez tartozó számlákat kezelő turizmusbankról, amiből azóta nem lett semmi. Az akkori tervek szerint a kártyát csupán 20% áfa terhelte volna, a munkaadó pedig a kártyára átutalt összeg ötven százalékát jóváírhatta volna az adójából – ha a vállalkozása nyereséges. A jutalékot 2,5 százalékban kívánták maximalizálni.

Alszámlák

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint idén kiteljesedik a Széchenyi-pihenőkártya. Az NGM beszámolt róla: 3000 munkáltató csatlakozott a rendszerhez, 35 ezer kártyát állítottak ki, valamint 5000 elfogadóhely lett. A kártyát elég egyszer kiváltani és utalni rá a pénzt, de nem bankkártya, hanem utalvány, kizárólag a felhasználási szerződésben megjelöltekre költhető az összeg. Az évi 450 ezer forint úgy oszlana meg, hogy 225 ezret szállásra, 75 ezret rekreációra, 150 ezret pedig havi 12 500 forintos bontásban meleg ételre költhetnek a felhasználók. Az összegek alszámlákra kerülnek. A rekreáció tág fogalmába beletartozik a színház, a mozi csakúgy, mint az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatások (lovaglás, síelés, törökfürdő stb.) Átfedések vannak; mindhárom alszámláról fizethető szállás, azaz gyakorlatilag az egész összeg elkölthető szálláshely-szolgáltatásra. Ez az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) érdeme – derült ki a sajtótájékoztató során. Kopócsy Andrea MSZÉSZelnök elmondta: a szövetség javasolja tagszállodáinak a szerződés megkötését a szerinte az üdülési csekknél korszerűbb, előlegfizetésre is alkalmas, alacsonyabb jutalékkal operáló kártya elfogadására. „A hazai szállodák 46 százalékos kihasználtsága mellett van még szabad kapacitás, ennek megtöltésében segíthet a Szép-kártya” – tette hozzá. A Szép-kártya által generált forgalom Kopócsy Andrea szerint akár az üdülési csekk eredményeit is meghaladhatja. 2010-es adatok szerint az akkor felhasználható keret 70%-át költötték szállásra, ennek 64%-át szállodai szobára. A szállodák belföldi forgalmának egyharmadát egyenlítették ki a csekkel. Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár úgy látja, a Szép-kártya által generált forgalom akár félszázalékos GDP-növekedést is jelenthet. A kibocsátók közt jelenleg az OTP, a K&H és az MKB szerepel, az ajtó azonban nyitva áll mindenki előtt, ha teljesíti a feltételeket. Ezek között szerepel az országos hálózat megléte, és minden 35 ezer főnél nagyobb településen kell személyes ügyintézésre alkalmas fiókot fenntartani.

Hideg, meleg, Erzsébet

A Szép-kártya melegétel-kerete mellé a munkáltató kedveskedhet még munkavállalójának további étkezési utalványokkal. A piac az Erzsébet-utalvány bevezetésével jelentősen átalakult, az eddigi utalványkibocsátóktól – Accor Service, Le Chéque Déjeuner, Sodexo Pass – a Nemzeti Üdülési Szövetség Kft. (NÜSZ) veszi át a szerepet. Az Erzsébet havi 5000 forintban maximalizált, hideg ételre felhasználható keretével együtt akár havi 30 ezer forint is juttatható kedvezményes adózás mellett a munkavállalónak, ha figyelembe vesszük a Szép melegétkezési alszámláját a maga 12 500 forintjával, illetve azzal a 12 500 forintnyi, üzemi étkezésre felhasználható kerettel, amelyet a telephelyükön ilyen egységgel rendelkező munkahelyek dolgozói kaphatnak.

A január első napjától hatályos, módosított személyijövedelemadó- törvény vezette be az Erzsébet-utalványt, amelyet korábbi sajtóhírek szerint a Magyar Posta erre létrehozott leányvállalata, a Posta Paletta hozott volna forgalomba. Erről már nincs szó – derült ki az NGMben. Ugyanakkor a posta érintett a kiszállításban, átvételben és visszagyűjtésben. Az étkezési utalványok esetében szintén átmeneti lesz az idei év, a három francia cég által kibocsátottak év végéig érvényben maradnak, az újak feljövő rendszere mellett. Mi több, az átmenet biztosítása érdekében az Erzsébet-utalvány, amely idővel szintén várható elektronikus kártya formájában, 2012-ben felhasználható meleg étel fizetésére is. Az utalvány – mint azt dr. Guller Zoltán, a NÜSZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta – a piaci alapú, gazdaságélénkítő Széppel ellentétben elsősorban szociális jellegű, amit erősíthet az a szándék, hogy a forgalmazásból befolyt összeget a Soltész Miklós által koordinált Erzsébet-program keretében szociális üdültetésre, mindenekelőtt gyermektáboroztatásra fordítják. Guller szerint ez kétmillió felhasználó esetén akár 10 milliárd forintot is jelenthet. Jelenleg 600 ezer munkavállaló kapja,. Kiderült, az utalvány felhasználásáról megállapodás született eddig a CBA, Coop és Reál hálózatokkal. Hogy tárgyalnak-e multikkal, illetve hogy az általuk fizetendő jutalék magasabb-e, mint a hazai üzlethálózatoké, Guller Zoltán elmondta: 3–6% között változik a jutalék mértéke, amely azon múlik, hogy a szerződő fél milyen mértékben járul hozzá az utalvány forgalmazásához.

A köz terhei

A Szép-kártya nem köztehermentes. Az adóalapot 1,19-cel fel kell szorozni, majd a kapott szorzatnak 10%-a ehóra, 16%-a szja-ra megy. A jutalék 1,5% lesz. 2009-ben számos alkalommal merült fel az üdülési csekk megadóztatása, az akkori ellenzék akkor tiltakozott ez ellen. Az akkori felelős miniszter, Gyenesei István felvetette, hogy az addigra már – némi túlzással – akár a téli gumi cseréjére is alkalmas üdülési csekk szolgáltatási körét leszűkítsék, hogy az utalvány azt a célt szolgálja, amire létrehozták: a munkavállalók és családtagjaik, illetve a szociálisan rászorulók üdülését.

Idén még üdülési csekkel is

Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) volt elnöke a Szép-kártya kiötlésekor még cáfolta, hogy a rekreációs kártya bevezetésével megszűnne az üdülési csekk. Megszűnik, de ebben az évben még használhatók az utalványok. A jelenleg forgalomban lévő, bő 10 milliárd forint értékű csekkek 2012. december 31-ig használhatók fel. Addigra az üdülési csekk kivezetésével megbízott NÜSZ elvégzi a munkát – tájékoztatott dr. Guller Zoltán.

Sokan dohogtak: lassú a Szép-kártya bevezetése, túl gyors az üdülési csekk kivezetése. Nem lassú – cáfolt Körtvélyesi László, a Szép bevezetését felügyelő miniszteri biztos, hozzátéve, 2011. december 31-ig csak szálláshelyek csatlakozhattak, a kártyát is csak itt fogadták el. Év közepére akár 20 ezer szerződött szolgáltató is lehet a rendszerben – biztatott.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai