hirdetés
hirdetés

Ripa Pannonica

Világörökség lesz a Római Birodalom határa?

Hazánk két éve nyerte el a Duna menti római limes (Ripa Pannonica) UNESCO világörökségi nevezéséhez szükséges financiális alapot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a fővárosban konferenciát rendezett, amelyen tájékoztatást adtak a megjelent építészeknek, önkormányzati és országgyűlési képviselőknek, valamint civilszervezetek képviselőinek arról, milyen intézkedéseket tettek eddig, és milyen befolyással lesz a cím elnyerése a turizmusra.

hirdetés

„A britanniai és a németországi limesszakaszok már elnyerték a világörökségi címet. Nekünk nagyon pontos munkát kell végeznünk, mert az UNESCO döntéshozói elvárják, hogy tudományos alapokon, objektív módon lehatárolt és a jövőbeli állapotukat megőrző, fenntartható helyszíneket jelöljünk” – mondta Tamás Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Balogh Tamás, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) főosztályvezetője előadásában részletesen kitért a Duna-stratégiára, és szólt a kulturális örökségvédelemről is, valamint arról, miért kell a Dunát támogatni, amelynek életterünk minőségét megőrző szerepe kiemelkedő. „A Duna önmagában, több országot érintő jellegének köszönhetően alkalmas arra, hogy tagállamok közötti, állami és civilszervezetek közötti együttműködést jelenítsen meg, katalizáljon” – mondja a főosztályvezető.

A limesprojekt az ókori határvonal által ma húsz állam területét érinti, számtalan őrtorony, táborhely, erődítmény található itt. Az egykori római határvonal szakaszai, amelyek országokon át tartanak, különböző időpontokban kerülnek fel a világörökségi listára, amelyen „A Római Birodalom határai” címen szerepelnek majd. A Hadrianus-fal Észak-Angliában és az Antonius-fal Skóciában, valamint a felsőgermániai– raetiai limesszakasz már elfogadott része a helyszínnek. A magyarországi szakasz érdekessége, hogy a határvonal mentén – sokszor a mai utakkal megegyező nyomvonalon – futó római hadiút helye is több szakaszon ismert. A római limes magyarországi szakaszáról, a Ripa Pannonica jelentőségéről és a nevezendő helyszínek kijelölésének folyamatáról (tudományos kutatás, hatósági egyeztetés) Visy Zsolt egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem) beszélt.

Jankovich-Bésán Dénes igazgató (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) elmondta, helyszíni szemléket tartanak. 33 településen 78 helyszínt már elfogadtak, 25 településen 56 helyszín egyeztetésre vár, és 3 településen 8 helyszínen elutasították a jelölést. Véleménye szerint az önkormányzatok már most gondolkodhatnak arról, hogyan tudják majd az elfogadott helyeket bekapcsolni a turizmusba. A Duna menti községek jól járnak, a személyhajózás fejlesztésével gazdagodnak ők is – mondta munkatársunk kérdésére.

Visy Zsolt professzor, a Magyar Limes Szövetség elnöke szerint olyan kulturális, (eladható) útvonalat kell kialakítanunk, amely a világ legnagyobb reklámját „megkapja”. Várhatóan milliós nagyságrendben várható az örökségturisták megjelenése, ehhez kell megszervezni a fogadásukat és a programban részt vevők egységes kiállását, megfelelő színvonalú attrakciók biztosítását. A program lezárása 2011. szeptember, tervezett benyújtási határideje 2012. január

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai