Bivalyok és bölömbikák

Szeged közelében bivalyokkal, réti sasokkal és védett növények sokaságával találkozhat a turista. Csongrád megye természeti adottságait ismerhette meg munkatársunk a megyei önkormányzat és a C&T Hungary utazási iroda tanulmányútján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Mórahalom határában elterülő Nagy Széksós-tó nádrengetegének egy részét tanösvényen sétálhatjuk körbe. Bár a régió majdnem 3000 hektárnyi tógazdasággal bír – és a horgászatra is alkalmas természetes vízfelülete meghaladja a 4000 hektárt –, a Nagy Széksós-tó vízfelülete az utóbbi időben csökkent a nád- és gyékényállomány növekedésével. Az itt fészkelő nádi énekesek, a fokozottan védett bölömbika és a barna rétihéja számára már kevés a nyílt víz, így Mórahalom városa bivalygulyát telepített ide. A házi bivalyok jelenlétével a nádas részek csökkenthetők, és a madárvilág is gazdagabbá válik idővel. A vízben dagonyázó bivalyok nem mindennapi látványt nyújtanak a látogatóknak. Az itt található Ökoház turistaszállóként is üzemel. A fáradalmakat a Mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolában pihentük ki. Az intézmény a központja a régióban a természetvédelmi kutatásoknak, kiindulópontja a szakvezetéses túráknak, kitűnő helyszínt biztosít erdei iskolai programok, nyári táborok számára. Állandó kiállítása a tervezett Körös-éri Tájvédelmi Körzet védett területeit mutatja be. Az épület ifjúsági szállóként is üzemel. A szálláshely 3 és 4 férőhelyes szobái összesen 50 fő befogadására alkalmasak.

A Csodarét tanösvényen megpillanthattunk számos különleges, védett és ritka növényt: mocsári kardvirágot, tarka sáfrányt, tavaszi kikericset, egyhajúvirágot, árvalányhajat, fényes galajt és pókbangót. Ősszel is érdemes kirándulni ide az őszi kikerics és a sziki őszirózsa miatt. A tanösvényen utunkba esett a 106 méter magasságú Ásott-halom. A barangolást Ásotthalmon folytatva kötöttünk ki a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégiumánál, amely egy erdészeti és iskolamúzeumnak is otthont ad. Itt év közben szakmunkásképzés folyik, míg nyáron az épületek különböző táboroknak (gyermektáborok és a környezet szépsége miatt művész- és jógatáborok) biztosítanak helyet. A múzeum bármikor látogatható, a négy helyiségben az iskola történetét bemutató dokumentumokat, a fakitermelés eszközeit, illetve a környék növény- és állatvilágának jellegzetes fajait tekinthettük meg.

A térség egyik egyre szépülő fürdője a mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő. A fürdő mellett épült Thermál Panzióban megszálló vendégek akár éjszaka is fürdőzhetnek. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, a Szeged északi határában elterülő Fehér-tó környékén eddig 280 madárfajt figyeltek meg. A Sirály tanösvényen sok példányban gyönyörködhettünk egészen közelről. A leggyakrabban látott fajok közé tartozik a gólyatöcs, szarka, pacsirta és a nádi rigó, amely odavonzza a szemet, hiszen hintázik a nádon. De láthattunk gémféléket, sőt a Beretzk-kilátóból a Korom-sziget nyüzsgő sirálytelepét is szemügyre vehettük egy távcsővel. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Szatymazon létesített Tisza-völgyi bemutatóháza a tó élővilágát, és a védett terület atyja, Beretzk Péter szegedi orvos munkásságát mutatja be. A bemutatóházban csoportok részére igényelhetők természetismereti foglalkozások, illetve túra-vezetések. A megye ismert látványosságai közé tartozik Ópusztaszer. A Nemzeti Történeti Emlékparkban délután tanösvényen ismerkedhettünk meg a fa és az ember kapcsolatával. Az Erdő és ember című kiállítás keretében Magyarország erdőinek kialakulásáról, megmunkálásáról, talajainak típusairól gyűjthettünk információkat a hangulatos, jurtaszerű pavilonokban. Persze ha már Ópusztaszeren járunk, ne felejtsük el, hogy itt található az egyik nemzetközi szintű nevezetességünk, a Fesztykörkép. A régióban számos horgászegyesület is van, a kedveltebb horgászhelyek száma több mint 30. A kirándulók és bakancsos természetjárást kedvelők mellett a kerékpáros és a lovas turisták is gyakran választják ezt a környéket a szép természeti környezet miatt. A lovak kedvelőinek méneslátogatásokat is kínál a térség. Nekünk az akhal ménes megnézése során lehetőségünk volt kipróbálni a lovaglást, illetve az íjászatot, próbálgatva őseink életformáját. A ménesben akhal teke fajtájú lovak vannak. A fajta egy helyről kapta a nevét, az Akhal-oázisról (a mai Türkmenisztán területén). A honfoglaló magyarok lovait genetikai szempontból leginkább az akhal teke lovakkal azonosították a ma élő fajták közül, és ennek a fajnak a tenyésztése ebben az oázisban indult meg nagyjából 2500 évvel ezelőtt. A megye az ország legértékesebb apróvadas területei közé tartozik.

A megye népszerű látnivalói közé tartozik a Szegedi Vadaspark, ahol természetes környezetben, földrészenkénti felosztásban találkozhatunk a legkülönfélébb állatfajokkal. A magyar részen állatsimogatásra is lehetőség van a gyerekek számára. Néhány állatfaj – mint a víziőz vagy a foltos hiéna – csak itt található Magyarországon. Zoopedagógiai tevékenység is folyik a Vadasparkban, óvodáskortól a felnőttkorig különböző foglalkozásokon lehet részt venni. Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így még életszerűbbé és közelebbivé vált számomra az élmény.

Természeti csodák mellett a térség gasztronómiai kincsekben is bővelkedik. Utazásunk alatt ezt megtapasztalhattuk a halászléről híres Fehértói halászcsárdában, illetve az ásotthalmi Somodi pincészetben, ahol a házigazdák gondoskodnak arról, hogy az ideutazók megkóstolhassák Napfényország valódi ízeit.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.