hirdetés
hirdetés

A lipótvárosi buszbehajtási korlátozás első nyara

„Fejlesztéseink a turizmus fellendítését szolgálják”

Ekképp zárta válaszait Belváros-Lipótváros önkormányzata, amikor a buszbehajtási korlátozások tapasztalatairól, előkészületeiről faggattuk. Az utazási szakma máshogy látja a kérdést.

hirdetés

Mint arról a Turizmus Online-on beszámoltunk, az idén nyáron villámgyorsan hatályba lépett az a rendelet, amely korlátozza a turistabuszok V. kerületi, lipótvárosi behajtását. Egy június 10-i rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter kerületi polgármester a MUISZ vezetőségének még arról szólt, hogy csak a szűk utcákat érintené a korlátozás a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt területen. Egy nappal később azonban a BKK közleményéből értesült a szakma, hogy a reggel 7 és 9 óra közötti időszak kivételével a korlátozás a főutakra ugyanúgy érvényes, a tömegközlekedés buszait kivéve behajtani július 1-jétől csak konkrét rendszámra és időpontra érvényes, előzetesen igényelt behajtási engedéllyel lehet – a szállodákhoz, intézményekhez.

DERÜLT ÉGBŐL

Az intézkedés kiverte a biztosítékot, mivel a MUISZ szerint a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BTFK) közbenjárására indult egyeztetések ekkor még nem zárultak le. Ezt követően a MUISZ a BTFK-val és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületével (NiT Hungary) karöltve levélben fordult a polgármesterhez újabb egyeztetést kérve. A MUISZ kikérte a Magyar Beutaztatók Szövetsége (Mabeusz) és a szállodaszövetség (MSZÉSZ) véleményét is. Utóbbiak észrevételét is beledolgozták a levélbe. Erre írásbeli választ nem kaptak, azonban Szentgyörgyvölgyi június 22-én találkozott a szakmával, majd július 6-án újabb találkozó következett, végül az elhangzott szakmai javaslatokra írásban is válaszolt a polgármester.

Mint azt Erdei Bálint MUISZ-elnök elmondta, levelükben kérték a turistaszezon közepén bevezetett intézkedés idei évre szóló felfüggesztését, az Alkotmány utcába történő behajtás engedélyezését, a bazilikalátogatásokhoz megállók kialakítását, a rakparton utasfelvételre alkalmas parkolóhelyek kiépítését, valamint, mivel a behajtás korlátozása miatt a buszforgalom a rakpartra korlátozódott, annak rendezvények vagy árvíz miatti lezárása esetén a korlátozás feloldását. Javasolták a korlátozás feloldását a nem szűk mellékutcákban lévő hotelek (Parlement, President, Marmara) esetében.

RAKPARTI MEGÁLLÓ

Válaszlevelében Szentgyörgyvölgyi kijelentette: a Parlamenthez érkező turisták a rakparti megállót vehetik igénybe. Sok csoport azonban csak fotózni áll meg az Országháznál, amire a Kossuth tér lezárásakor az Alkotmány utca erre kialakított parkolóiból kiváló lehetőség nyílt. A rakparton található megállókból azonban annál már nagyobb távot kell megtenni oda és vissza, mint amit fotószünet címén épeszű referens és idegenvezető tervez egy három-négy órás városnézésen. Ráadásul akadálymentesen úgy lehet eljutni a rakpartról a Parlamenthez, hogy az ember elsétál a Margit hídig, majd vissza. Képzeljük el ezt a mutatványt nehezen járó, idősebb turistákkal! Több iroda ezért úgy döntött, hogy az Országházat fényképezzék le a népek inkább a Halászbástyáról. Erdei Bálint úgy véli: „A behajtási korlátozás súlyosan érinti az egykét évre előre aláíró partneri szerződéseket, a hosszabb buszhasználat miatt jelentős többletterheket róva az utazási irodákra.”

A polgármester felhívta a figyelmet a területre történő eseti behajtás lehetőségére is, hozzátéve, hogy eszük ágában sincs akadályozni az idei szezon buszos csoportjainak mozgását. Megígérte, hogy a BKK-val együtt újabb parkolókat alakítanak ki az alsó rakparton, a Lánchíd és a Kossuth tér között.

ÖNKORMÁNYZAT: VOLTAK EGYEZTETÉSEK

Kíváncsiak voltunk, hogy két hónap elteltével hogy látja most a helyzetet az önkormányzat. Kérdésünkre elmondták, a korlátozást az tette lehetővé, hogy 2015. március 17-én az id. Antall József rakparton hét turistabusz- parkolóhelyet és két városnézőbuszmegállóhelyet alakítottak ki. A rakparton a Lánchíd és a Garibaldi úti felhajtó között, az északi irányú szakaszon 15-20 busz részére parkolót jelölt ki a BKK idén július 14-én. Hozzátették: jövőre az Apáczai utca felújításával további helyeket alakítanak ki a szállodasor alatti részen. Elárulták, hogy a buszok behajtási korlátozása hosszabb előkészítési folyamat eredménye. Kérdésünk elsősorban arra irányult, hogy a szakmát (nemcsak a BKK-t) bevonták-e a döntés előkészítésébe. Erről annyi derült ki, hogy 2014. április 15-én a BKK-nál a „Turista- és városnéző autóbuszok fővárosi közlekedési rendszerének egységes koncepciója” című tanulmány kapcsán egyeztetésre került sor. Ezt megelőzően a BKK közreműködésével a turizmus meghatározó szervezeteinek képviselőivel történtek egyeztetések.

FÜSTÖLGŐ EURO4-ESEK?

A belváros akciójának a célja – bevallásuk szerint – a tranzitforgalom csökkentése. A lakosság berzenkedett a lég- és zajszennyezés miatt, ezért a „szabályozás a lakók érdekeinek figyelembevételével került megalkotásra”. Az önkormányzat azon meglátása, amely szerint többnyire „leromlott műszaki állapotú buszok a belvárosi kis utcákon araszolva és gyakran szabálytalan helyen várakozva szennyezték a levegőt”, nehezen értelmezhető annak tudatában, hogy a beutaztatók túlnyomó többsége olyan vállalkozókkal dolgozik együtt, amelyek az uniós normákat követve minimum euro4- es motorokkal felszerelt flottával rendelkeznek. Ahhoz sem kell sok, hogy belássuk, az araszolás nem a buszok hibája. A belvárosi kis utcákba azért hajtanak be, mert ezekben számos szálloda nyílt, amelyek üzemeltetői két kézzel kapnak a csoportokért, de az sem nekik, sem az engedélyeket kiadó hatóságoknak nem jutott eszükbe, hogy a csoportok a kofferekkel hogyan jutnak el a házig. Ebből már következik a szabálytalan helyen történő várakozás. A szállodásokat az V. kerület szerint nem érte hátrány. Állítják: nemcsak tőlük, de az éttermek és üzletek tulajdonosaitól is pozitív visszajelzéseket kaptak, forgalmuk még nőtt is azzal, hogy megszűnt a buszok pöfögése. Hozzátették: „Akik eddig busszal behajtottak ide, jellemzően nem képviseltek vásárlóerőt.” Sok buszon ülnek cégek komoly beosztású alkalmazottai, ún. MICE-vendégek, akik lehet, hogy a következő napon 200-300 eurót otthagynak egy négyfős vacsiért valamelyik vendéglőben, uram bocsáʼ a felkapott szállodák valamelyikében szállnak meg – mondja az egyik DMC képviselője. Akad olyan iroda, amely a behajtás nehézségei miatt a jövőben nem értékesíti a területen található szállodákat.

JÓ SZÁNDÉKKAL KIKÖVEZVE

Távol álljon tőlünk, hogy rossz szándékkal vádoljuk az V. kerületet a bevezetett intézkedés miatt. A kompromisszum jele lehet a kidolgozás alatt lévő online behajtási engedélyezési rendszer. Addig is marad a közterület- felügyelethez egy héttel a behajtás előtt beadandó behajtási kérelem. „Ez nehezen működik olyan esetekben, amikor az érintett szállodákból az opciós programokra jelentkezők az érkezésük napján iratkoznak fel, és csak ekkor derül ki, hogy mekkora járművet kell küldeni” – magyarázza Erdei Bálint. Ezt tetézi, hogy a tapasztalatok szerint a közteresek a szállodásokra mutogatnak: kérjék meg ők az engedélyt, a szállodások pedig tanácstalanok. A kerület jó szándékaként felfogható, hogy a hatályba lépést követően két hét türelmi időt hagytak, nem büntettek. Hallani pletykákat arról, hogy a közteresek továbbra is elnézőek, az önkormányzattól azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy július 1. óta 47 alkalommal intézkedtek az egyenruhások, esetenként 30 ezer forintos közigazgatási bírságot kaptak a sofőrök.

Erdei Bálint szerint a korlátozás ötlete alapvetően nem ördögtől való. A tranzitforgalom csökkentésének igényét ő sem vitatja. „A szűk utcákban semmi keresnivalójuk sincs a buszoknak, átmenőforgalomra nincs szükség” – véli. Hasonló korlátozás van érvényben Bécsben és Prágában, ahova a hotelekhez érkező buszok szintén eseti behajtási engedélyt kapnak, amelyet a helyi idegenvezető visz magával, vagy elfaxolják a sofőrnek. Az engedéllyel csak fel- és leszállítani lehet.

Erdei Bálint reméli, hogy a kerület végül finomít majd a szabályozáson.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai