Gyümölcsöskert, gyógyvíz és fókashow

Ausztria megannyi vidékén a helyben termett alma tökéletes kiegészítője a turisztikai kínálatnak, sok esetben önálló vonzerő. Az Alföld északkeleti része, az ország almáskertje megfelelő marketinggel felveheti a versenyt nyugati szomszédunkkal. A gyönyörű almáskertek mellett a legújabb turisztikai fejlesztéseket is megnéztük azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Utunk elsőként a Debrecen közelében fekvő Derecskére vezetett, ahol Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös vezérigazgatója almapálinka-kóstolóval indította a programot. A 25 éve működő cég elsősorban almatermesztéssel foglakozik, de turisztikai szolgáltatásokat is nyújt. Például a gyerekek és felnőttek körében is igen kedvelt traktorvontatású kisvonatozást a gyümölcsösben, közben magunk is szedhetjük az almát. Adalékanyagoktól mentes gyümölcslevet is gyártanak, és már külföldre is szállítják termékeiket. Olyan finomságok közül választhatunk, mint a natúr almalé, céklás almalé, meggylé, ezek mellett pálinkát is előállítanak. Volt alkalmunk is megkóstolni a különböző almafajtákat, közben vendéglátónk terveikről beszélt. Szeretnének komplex, egységes arculatú multifunkciós létesítményt építeni, szállodával, fogadóhelyiségekkel. A Rózsakert Csárda is felújításra vár. Az almáskertbe évente tízezren látogatnak el, az óvodásokat és kisiskolásokat élményszerű, szervezett programokkal várják november végéig. A beszámoló után a csapat felpattant a traktorvontatású kisvonatra, és a szép, napos időben kellemes körutat tettünk az almafák között kanyarogva.

NYÍREGYHÁZA-SÓSTÓ MEGÚJULÁSA

Derecskéről Nyíregyháza-Sóstóra indult a csapat. A Hotel Fürdőház hagyományosan patinás külseje meglepő belsőt takart, ugyanis a szállodát néhány éve 155 millió forintból felújították. A házban 16 szoba és két apartman várja a vendégeket. A szállodában visszafogott elegancia, letisztultság érvényesül. A szálloda külső környezete is megér egy misét, a közeli Svájci Lak gyönyörű, de a fák közt magasodó víztorony is látványos, amelyben a Tourinform-iroda működik.

A szállodát is üzemeltető Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. értékesítési és marketingvezetője, Podlovics Lajos elmondta, Sóstó a nyíregyházi fürdőkultúra bölcsője, a természetes tó önmagában nagy vonzerővel bír. A mai hotel alapjaként 1911-ben épült a Fürdőház, amely akkoriban közfürdőként is szolgált. Nyíregyháza fürdőivel a második legnagyobb fürdőváros az országban. A termálkút nátrium-kloridos, brómos vízzel ad, amely gyógyírként szolgál ízületi megbetegedésekben szenvedőknek, jól kiegészítheti a műtétek utáni rehabilitációt, bőrproblémákra is kiválóan hat, nyugtatja az idegrendszert.

2014-ben kezdődött a hotel szomszédságában lévő, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. kezelésébe tartozó Aquarius Élményfürdő gyógyászati szolgáltatásainak fejlesztése, bővítése, ennek keretében modern gyógyászati szárnnyal bővült az épületkomplexum. Minden igényt kielégítő, a legkorszerűbb gyógyászati eszközöket és gyógymódokat felsorakoztató új szolgáltatási kör jött létre. Sóstó már hivatalosan is gyógyhely-minősítésű.

A tájékoztató után a hallottakat a saját bőrünkön is megtapasztaltuk a fürdőben. A benti és kinti termálmedencén túl gyermekmedence, trópusi medence, csúszdák, új gyógyászati részleg, wellness-szolgáltatások, szaunák, masszázsok fogadtak bennünket. Alkalmunk nyílt „almás relaxáláson”, masszázson és szaunaszeánszon részt venni.

A 320 hektárnyi tölgyerdő, a természetes tó, a páradús levegőjű mikroklíma teszi igazán egyedivé Nyíregyháza-Sóstót. A szálláshelyek, a fürdő, az éttermek mind a tóparti sétány közelében fekszenek, néhány percnyi sétára pedig ott a híres állatpark.

REKORDNYÁR UTÁN

Este csatlakozott a társasághoz Furkóné Szabó Marianna, a helyi TDM-szervezet vezetője, aki a térség turizmusáról tájékoztatott. Elmondta, hogy számos látványos fejlesztés valósult meg a közelmúltban, megújult és megszépült a tó környezete, a Múzeumfaluban még folynak a fejlesztések, az állatpark évről évre újdonságokkal robban be a köztudatba. Tavaly Legópalota épült a belvárosban, amelyet később átneveztek Kockapalotává.

A Nyíregyházi TDM 2009 végén jött létre azzal a szándékkal, hogy a helyi szolgáltatók összefogásával fellendítsék a térség turizmusát. A célkitűzés megvalósult: 2015-ben is kiválóan teljesít a turizmus Nyíregyházán. Az országos átlagot meghaladó növekedést mutat a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Míg országos szinten a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal nőtt az idei év első nyolc hónapjában, addig Nyíregyházán 17,83 százalékos volt a növekedés. A vendégek száma 66 735, a vendégéjszakaszám 144491 volt augusztus 31-ig a kereskedelmi szálláshelyeken. A város népszerűsége külföldön is dinamikusan növekszik. A legfőbb küldőpiac Szlovákia. A korábbi években folytatott sikeres lengyelországi marketingkampányoknak köszönhetően az előző években több mint száz százalékkal nőtt a városban eltöltött lengyel vendégéjszakák száma. Ezt követik a román, ukrán és német vendégek által generált vendégéjszakák.

A július és az augusztus csúcsot jelentett a szálláshelyek foglaltságában: Sóstógyógyfürdőn szinte egész nyáron telt ház volt. A nyíregyházi belvárosi szállodák júliusban és augusztusban hetven százalék feletti szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. A magas látogatószámú attrakciók miatt szükséges egy nagy kapacitású, magas minőségű szállodaberuházás megvalósítása. Nyíregyháza elsősorban a kisgyermekes családok célpontja.

Az állatpark bejárására talán egy egész nap sem elég, de jelentős vonzerővel bírnak a kisrégió más települései is, mint Nyírbátor, Máriapócs, Újfehértó vagy a harminc kilométerre fekvő Tokaj.

Másnap reggel a szállodából nézve még szebbnek tűnt a megújult parkosított sétány a tóparton, futósávot is kialakítottak.

DZSUNGEL HOTEL ÉS FÓKASHOW

A délelőttöt a Nyíregyházi Állatparkban, az ország egyik legizgalmasabb állatparkjában töltöttük. Az intézmény elnyerte az évi 500 ezer alatti látogatószámmal működő európai állatkertek közül a legjobbnak járó címet. A teljesen önfenntartó parkban ritka, veszélyeztetett állatfajokat szaporítanak, és évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekprogramokra, táboroztatást és zoo-sulit működtetnek. A park területén hatvanfős Dzsungel Hotel is működik.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője vezetett minket végig az ötezer állatot bemutató létesítményen. Megcsodáltuk a rájákat és cápákat az ócenáriumban, a Zöld Piramisban pedig tényleg úgy éreztük magunkat, mintha egy trópusi esőerdőben sétálgatnánk. A komodói varánusztól a különleges madarakig, a nyáron született bébifókától a kiselefántig számtalan állatot láthattunk. Az elefántokat kézből etettük egy kis nyírségi almával, és még a fókashow-t is elcsíptük.

A park megtekintése után a megújult Aquarius fürdőben várt bennünket dr. Podlovics Roland, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, aki felvázolta fejlesztési elképzeléseiket. A Fürdőház Hotel, a fürdő és az uszoda közötti közlekedést komfortosabbá kívánják tenni egy folyosóval. A főszezonban koncentrálódik a vendégforgalom nagy hányada, ezért égető szükség van több őszi, illetve tavaszi eseményre, erőteljes marketingtevékenységre. Nagyobb szállodai kapacitás kellene, a közelben akad is erre alkalmas terület. Sóstón évi egymillió vendég is megfordul.

GOURMET KONYHA BAKTALÓRÁNTHÁZÁN

Nyíregyháza után Baktalórántháza felé vettük az irányt. A Fenyves Szálloda és Konferencia Központ az egykori csárda újjászületése révén jött létre, a névválasztás nem véletlen, hiszen fenyőerdő szélén helyezkedik el. A nagy múltú ingatlan modern, korszerű szolgáltatásokat nyújt, konyhája a legkifinomultabb ízlésű ételkritikust is elbűvölné. Ezt garantálja Krivács András igazgató-tulajdonos, aki 2012 óta a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöki posztját is betölti.

A 21 szobás, négycsillagos szálloda szobáiban fabútorok növelik az otthonosság érzetét. A konferenciatermek mellett wellnessszolgáltatások, kültéri medence és mediterrán hangulatú kert várja a hotelben a vendégeket.

A ház éttermében feltálalt, szemet gyönyörködtető fogásokat háromféle pálinkakülönlegességgel szolgálták fel. Előételként ehető virágokkal kínált libamájzserbót fogyaszthattunk Waldorf-salátával, mind az ehető árvácskák, mind az alapanyagként szolgáló alma saját termesztésű. Levesként hagyományos ízvilágú tanyasi tyúkhúsleves következett újszerű tálalásban. Főételként göngyölt sült hús mellé rókagombás rizottó is felkerült a tányérra, az ebéd pedig házi almás pitével és pálinkakoktéllal ért véget, méltóképp lezárva észak-alföldi kalandozásunkat.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.