Nyár eleji vigasságok

Közel száz különleges programot kínál a Budapesti Nyári Fesztivál minden korosztálynak és érdeklődőnek június közepétől augusztus végéig. De országszerte, falvakban és városokban, vízparton és a hegyek között a rendezvények hasonlóan színes palettájából válogathatunk június folyamán.

Június 19–21. között Poroszlón zajlik a VI. Heves megyei Kakasszépségverseny és Bográcsfőző Fesztivál, amelyen a szerencsésebb látogatók ingyen is kóstolóhoz juthatnak. A főzőverseny kulturális szórakoztató műsorokkal egészül ki (www.poroszlo.hu). Karcagon, a Múzeumparkban június 26–27–28-án több mint százötven kondérban fő a birkapörkölt. A XI. Karcagi Birkafőző Fesztivált egész napos folklórprogram, koncert, utcabál színesíti. Az odalátogatókat kiskunsági borok kóstolójával, népművészeti bemutatóval és kiállítással, városnéző sétakocsikázással is várják (www.karcag.hu). A tokaji borvidéken júniustól augusztus végéig mintegy harminc pincészet és panzió várja garantált programokkal a térségbe érkezőket. A Tourinform Tokaj ehhez igény szerint borbuszt, illetve borvonatot is szervez. A hajós kínálat is bővül: rendszeres járat lesz a szabolcsi földvárhoz, valamint Sárospatakra. A Különleges asztali örömök Somogyban rendezvénysorozat idén már a 11. évadját ünnepli: A békés belső-somogyi falvakban és a nyüzsgő Balaton-parti településeken egyaránt júniustól november végéig kínálnak ínycsiklandó, kulináris élvezetekkel egybekötött kulturális műsorokat (www.som-onkorm.hu). Kecskeméten június 15–21. között a főtéren a bor és pálinka ünnepéhez várják a jókedvű látogatókat.

Víz, puskapor, rózsa

Tatán 16. alkalommal rendezik meg június 26–28. között a Víz, Zene, Virág Fesztivált. A város sokszínű szórakozást kínál komoly- és könnyűzenei, valamint egyéb színpadi programokkal, vízi rendezvényekkel és bemutatókkal. A virágkötők munkáit a Várban, a várhoz tartozó ún. Törökkori átjáróban és az Esterházy- kastélyban is meg lehet csodálni. Az Öreg-tavon zajló esti lampionos vízi karnevált szombaton és vasárnap is káprázatos víztükör fölötti tűzijátékkal koronázzák meg. Vásárok, kiállítások és gyermekprogramok egészítik ki a rendezvényt. Győr-Kismegyerben június 13–14. között a napóleoni csata (1809. június 14.) emlékére hadijátékot tartanak. A 200 éves évforduló alkalmából hazai és külföldi hagyományőrző csapatok idézik fel az ütközetet. Az ágyúk zaja, a lovasság rohama élő történelemórává varázsolja a kismegyeri csatateret. 12 hagyományőrző csapat vesz részt a látványos felvonulásban. A győri Bécsi kapu téren játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat. A rózsa hazájában, Szőregen a termelők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik meg Európa-szerte híres virágaikat. Június 26-28. között a Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltözik a település. A fő látványosság a szombat délutáni karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. Ezt követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja az odalátogatókat (www.szoreg.hu).

Tóparton, városokban és várakban

A IV. Velencei-tavi Nyári Játékok rendezvénysorozata június 19. és augusztus 8. között nyolc hétvégén zajlik. Képzőművészeti alkotóműhely, képességfejlesztő gyermekjátszóház és gyermekelőadások; könnyűzenei koncertek, a Magyar Honvédség programjai, képzőművészeti kiállítások, kézműves vásárok, turisztikai kvízműsorok szórakoztatják az üdülőket. Minden héten másik tóparti település mutatja be értékeit. A rendezvényeknek az Északi Strand, a Velencei Vízi Vár ad állandó otthont. A gárdonyi Sport Beachen június 12–14-én másodszorra mutatkozik be az ökoexpo (www.vnyarijatekok.hu).

A Miskolci Operafesztivál 19 helyszínen közel 100 programmal várja a zeneértő közönséget. 2009 Haydn-éve – ehhez a fesztivál programja is csatlakozik, a fő műsorban azonban a bécsi klasszikusokat (Beethovent, Mozartot) valamint Bartók kortársait, Schönberget és Berget ünneplik. A klasszikus orosz balett mellett Bartók „A kékszakállú herceg vára” című műve a Szegedi Kortárs Balett előadásában is izgalmasnak ígérkezik. A zenebarátokat számos hangverseny várja. A programot operett-előadások, operafilmek és egy King's Singers-koncert is gazdagítja (www.operafesztival.hu).

Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Kőszegi Kulturális Kincskereső” akciójával a turistákat kívánja megmozgatni. A játékra vállalkozók adott útvonalon haladva és feladatokat teljesítve ismerhetik meg Kőszeget és annak kincseit. A Jurisics téren június 19–20-án a Kőszegi Utcaszínház varázsolja a történelmi kulisszának is beillő térre a régmúlt idők hangulatát. A Kőszegi Várszínház június 19. és augusztus 2. között tartja előadásait (www.koszegivarszinhaz.hu).

A Gyulai Várszínház előadásait a várban és a vár mellett található tószínpadon mutatják be június 26. és augusztus 9. között. Esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a dzsessz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadásaival várják a látogatókat. Az összművészeti fesztivál nyitórendezvényére június 26–28- án kerül sor, ennek keretében lesz kéthetes V. Shakespeare-fesztivál is június 29. és július 12. között (www.gyulaivarszinhaz.hu).

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját június 19-től 27-ig rendezik meg, immár 21. alkalommal. Valamennyi határon túli magyar kőszínház részt vesz előadásával a fesztiválon. Lesznek, szabadtéri koncertek, zenés műsorok, gyerekprogramok, kiállítások, népművészeti vásár és gasztronómiai bemutató is (www.kisvarda.szinhaz.hu). Június 20-án Hajdúböszörmény történelmi tradíciói elevenednek meg a IV. Hajdúkerületi Éjszakák rendezvény napján, a Hajdúsági Múzeumban. Báthory Gábor 400 éve adományozott különleges kiváltságot hajdúknak (www.400evehajduvaros.hu).

Csak sportosan

Június 25–28. között kerül sor a Balaton Bike Festre Balatonfüreden. A profik nyaktörő tempóban szaggatnak végig a Tihany-hegy oldalában kiépített urban downhill pályán, a triálosok több méter magasban egyensúlyoznak, a füredi mólón felállított rámpáról pedig bringások és snowboardosok ugrálnak a vízbe, a leglátványosabb trükkök közepette (www.balatonbikefest.com). A szívósabbak jelentkezhetnek a Balaton-maratonira, a környék legszebb hegycsúcsait érintő mountain bike-versenyre. A nyugodtabb órákban érdemes a Kisfaludy-színpadhoz is ellátogatni, hiszen június 20-tól egy héten keresztül folyamatosan szól a zene a gitárfesztiválon.

A 10. születésnapját ünneplő Nemzetközi Harley-Davidson Fesztiválra június 10. és 14. között kerül sor Alsóörsön. Több mint 20 fellépő zenekar színesíti az ötnapos fesztivál programját. A műsort látványos Harley- Davidson-divatbemutató, kaszkadőrshow és egyéb lélegzetelállító motorosprodukciók gazdagítják. A szokásos szombati motoros felvonuláson több ezer motoros halad majd át a Balaton északi partján található településeken (www.hog.hu).

A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban június 19–28. között zajlanak a Zánkai Lovasnapok. Rendeznek fogathajtó- és minősítő és nemzetközi versenyt, de lesz itt nemzeti gyereklovasnap és Kárpát-medencei Boros- és Lovastalálkozó, de sor kerül az V. Nemzeti Lovasfesztiválra is. A 10 napos rendezvénysorozatot kulturális és gasztronómiai programok, népzenei és néptáncbemutatók, színielőadások, kiállítások és kézműves foglalkozások is gazdagítják.

A 22. Salgótarjáni Nemzetközi Ugrógála helyszíne a Somoskő Váralja Sportcentrum. Június 24-én Somoskő vára ad fantasztikus hátteret ennek a nemzetközi szinten híres és elismert sporteseménynek, amelyen a hazai és a külföldi élmezőny legjobb női és férfi rúd- és magasugrói mérik össze tudásukat.

Vendégbarát múzeumok

Idén három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint 30 000 látogatót fogadó múzeumok kategóriájában a Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó; az évi 5–30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriájában a Duna Múzeum, Esztergom, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok közül az Orfűi Vízimalom, Orfű nyert.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.