Rászorulók üdülhetnek Erzsébettel

Árpád-házi szent Erzsébet nevével az utóbbi időben egyre többször találkozunk. A közismert utalvány mellett 2012 óta szociális üdültetést és táboroztatást szervező társaság is a nevét viseli. A nonprofit közhasznú kft. szakmai igazgatója, Paraczky Péter több évtizedes szállodás szakmai múlttal a háta mögött vállalta el a felkérést.

Milyen célból jött létre az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Közhasznú Kft.?

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként működő Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft.-ből 2000. március 6-án vált ki a Humán-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Közhasznú Társaság. A 258/2011 (XII.7. 16/3.) kormányrendelet értelmében a kormány a megyei önkormányzatoktól átvett, üdülési céllal használt vagyonelemek tekintetében az üzemeltetési, fenntartási feladatok ellátására a Human-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki. Tekintettel a Human- Jövő 2000 Nonprofit Kft.-nek a kormány által indított, a társadalmi szolidaritás érdekében létrehozott, az Erzsébet-program keretében működő szociális üdültetés és táboroztatás lebonyolításában vállalt kiemelkedő szerepére, szükségessé vált a társaság cégadatainak változtatása. 2012. augusztus 1-jei hatállyal a társaság új neve: Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Közhasznú Kft.

Milyen szálláshelyek tartoznak hozzá?

Mint arra a társaság neve is utal, az üzemeltetett szálláshelyek között megtalálhatóak szállodák, gyermektáborok és vendégházak is. A szálláshelyek teljes listája és bemutatkozó leírása megtalálható a www.esztv.hu honlapon.

Mi a nonprofit társaság célja?

Célunk az állami vagyon megőrzése, megóvása és gondozása. Az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Kft. mindezek mellett kiemelkedő szerepet kapott és vállalt az Erzsébet-program lebonyolításában. Az Erzsébet- programnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett pályázatok keretében a nehéz anyagi helyzetben élők szociális üdültetése valósul meg, és társaságunk a szociálisan rászorulók üdültetését végzi. Az Erzsébet-programnak köszönhetően tavaly 3 milliárd forint értékben több mint százezer ember jutott üdülési lehetőséghez. Idén az új pályázatok induló keretösszege 2,5 milliárd forint, amelyből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat, 1,4 milliárd forint értékben pedig gyermekek, fiatalok táborozását, kirándulását támogatja az alapítvány.

Kik és milyen módon vehetik igénybe a kft. szálláshelyeit?

A társaság által üzemeltett szálláshelyeken az Erzsébet-program pályázatainak köszönhetően azok az emberek pihenhetnek, akik szociális és anyagi nehézségeik miatt rövidebb-hosszabb ideig segítségre szorulnak. Az Erzsébet-program keretében a tavalyi évhez hasonlóan idén is szociális üdülésre pályázhatnak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, valamint a belügyi szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói. Ugyanakkor az alapítvány új kiírásai alapján az egészségügyi ellátórendszer és az állami közmunkaprogram keretében foglalkoztatott, a Magyar Államvasutak Zrt. és annak többségi tulajdonában lévő vállalatok, illetve a honvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói számára is megnyílt a lehetőség a kedvezményes üdülésre.

Az Erzsébet-program tavaly több mint 30 ezer gyermek felejthetetlen táborozását és kirándulását tette lehetővé, és a kezdeményezés idén is folytatódik az Erzsébet-tábor tematikus és általános pályázatai révén. Az általános táborokba családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásban, valamint átmeneti gondozásban részesülő, gyermekvédelmi szakellátásban, nevelőszülői hálózatban ellátott gyermekek, illetve iskolai csoportok jelentkezhetnek, de újra lesznek tematikus táborok is népszerű sportolók és művészek vezetésével. Az MNÜA által kiírt pályázatok nyertesei főként nálunk vehetik igénybe az üdülési és táborozási támogatást.

Akik nem az Erzsébet-program pályázatai útján foglalnak szállást, azok is pihenhetnek önöknél?

Természetesen, az államigazgatásban dolgozó, úgynevezett igényjogosultak és kereskedelmi vendégek is pihenhetnek nálunk. Vendégeink körülbelül tíz százaléka kereskedelmi vendég, hiszen a felelős gazdálkodás jegyében értékesítjük azon szabad kapacitásokat, amelyeket az igényjogosultak és az Erzsébet-program résztvevői nem foglalnak le.

Mivel lehet fizetni a szálláshelyeiken?

Elfogadjuk a Széchenyi-pihenőkártyát, valamint a hideg és meleg étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalványt, de az igénybe vett szolgáltatásokat bankkártyás fizetéssel vagy készpénzzel is kiegyenlíthetik vendégeink.

Nyereségorientált módon működik a társaság?

A társaság nonprofit jellegére tekintettel bevételeit elsősorban a szálláshelyek fenntartására és fejlesztésére fordítja.

Külföldi vendégeket is fogadnak?

Mindenkit szeretettel várunk.

A társaság szakmai igazgatójaként mik a feladatai, céljai?

Valamennyi szálloda, tábor és vendégház vezetőjének szakmai irányításáért felelek. Számunkra minden vendég elégedettsége egyaránt fontos, ezért dolgozunk az érkezéstől a pihenés végéig.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.