hirdetés
hirdetés

Turisztikai nagyberuházások Magyarországon 2010-ben

Uniós bőségszaru

Az idei évben egymás után adják át a jelentős részben uniós támogatások révén megvalósuló turisztikai nagyberuházásokat. Cikkünkben a százmillió forintnál nagyobb értékű fejlesztéseket gyűjtöttük össze.
hirdetés

A 2010-es évben megvalósuló turisztikai beruházások pályázatait javarészt még 2007- 08-ban írták ki illetve bírálták el. Az időszak során összesen 252 projekt részesült közel 70 milliárd forintnyi támogatási összegben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint az így megvalósuló beruházások összesített értéke megközelíti a 186 milliárd forintot. A 252 projektből 48-nak ítéltek oda a második forduló utáni szerződéskötést követően 100 millió forintot meghaladó támogatást.

A többségében non-profit rendszerben megvalósuló és működő ökoturisztikai beruházások esetében a pénzügyi önfenntartásra való törekvés pontozásos jelentett előnyt. Emellett markánsabban jelennek meg az értékelésben a környezetvédelmi szempontok. Előnyt élveztek azok a projektek, melyek turisztikailag kevésbé frekventált területen, vagy tájvédelmi körzetben, természetvédelmi területen valósulnak meg. Kulturális turisztikai attrakciók esetében a profitorientáltság jelentett előnyt.

A közcélú projektek támogatási aránya 70- 80% körüli, de akár a 90 százalékot is elérheti. A magáncélú beruházások 30-50 százalék közötti arányt képviselnek a projektek között. A kevesebb forrással rendelkező régiókban a kisebb méretű gazdasági társaságok magasabb támogatási arányban részesülhettek, mivel a 2009-10-es akciótervi időszak alatt is prioritást élveznek a kkv-k a munkahely-teremtő és –megtartó képességük miatt.

Példák régiós bontásban

Dél-Dunántúl

A régió kétségkívül legnagyobb költséggel zajló beruházásai a Pécs2010 kulturális főváros rendezvénysorozathoz kapcsolódnak. Jóllehet a létesítmények átadása a pályázatkiírás körülötti huzavona, a megmosolyogni és egyben sírni való politikai szkanderezés miatt alaposan lekéste a Pécs2010 megnyitását. Így a turizmus szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró Pécsi Konferencia és Koncertközpont csupán június 30-án, míg a Zsolnay Kulturális Negyed november végén kerülhet átadásra. Számos fejlesztés valósul meg idén a Balaton déli partján is, amelyek közül a tó vitorlás-infrastruktúráját hivatott javítani a Balatonberényben június 30- án megnyitandó 355 férőhelyes, egész évben nyitva tartó vitorláskikötő. És természetesen a régióban sem maradhat ki 2010-ben az örök kedvenc, a gyógyturizmus. Ennek jegyében bővítik a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő egészségturisztikai kínálatát. Április elsején nyitotta meg kapuit a Bikali Reneszánsz Élménybirtok. A történelmi park kapcsolódik a 2010-es pécsi kulturális fővárosi eseményekhez.

Nyugat-Dunántúl

Itt sem maradhat el a gyógyfürdőfejlesztés: a büki gyógyfürdő mintegy 525 millió forint támogatást kap fejlesztésre. Év végére fejezik be a Fertő tó körüli térségi kerékpáros-turisztikai rendszer létrehozását. A projekt a tó körüli ökoturizmust szolgálja. A kulturális turizmus fejlesztését tűzték ki célul Szombathelyen a történelmi-régészeti városrész kialakításának második ütemével. A december 30-án befejezendő munkálatok során az Iseum rekonstrukciójára kerül sor, amelyhez csaknem 355 milliós pályázati pénzt kapott a város önkormányzata.

Közép-Dunántúl

Másfél milliárd forintnyi támogatást nyert el Balatonfüred önkormányzata. A támogatott projekt keretében a reformkori városközpontot tervezik felvirágoztatni. A 2010-es második ütem elvileg mácius 15-én került volna átadásra. Az Esztergomi Bazilika környezetében lévő pincerendszer megóvása és idegenforgalmi hasznosítása elnevezésű projekttel a tervek szerint 2010. május közepéig végeznek. Ez magában foglalja a Prímás Pince borturisztikai központtá történő átalakítását. Székesfehérvárott közel 1 milliárdos költséggel másfél év után újult meg a 105 éves recessziós Árpád-fürdő.

Közép-Magyarország

Ez év októberében végeznek a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciójával. A projektgazda Gödöllői Királyi Kastély Kht. növelni kívánja a kiállítóteret, megújul a felsőkert, illetve befejeződik a Sörpince rekonstrukciója. A tervek szerint év végén, december 31-én fejeződik be a Városligeti Műjégpálya és épületegyüttes rekonstrukciója. 2010. június végén vehetik birtokba a látogatók a szentendrei Skanzen területén az észak-magyarországi falut és a nyitott múzeológiai műhelyet. Kicsit északabbra, Visegrádon a Királyi Palota turisztikai funkcióbővítő programja keretében Mátyás királyunkról elnevezett történelmi játszóparkot avatnak – elvileg augusztus 31-én.

Dél-Alföld

Kiemelt jelentőséggel bír a Dél-Alföldön az aktív turisztikát fejlesztő gyalogtúraútvonalak hálózata a Marosháton. A több településen – Békéssámson, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagyér stb. – áthaladó túraútvonalak révén a környék természetrajza és kultúrája ismerhető meg. Egy másik jelentős dél-alföldi projekt a már átadott szegedi Napfényfürdő Aquapolis. A 8 milliárdos beruházással elkészült élményfürdő 80 százaléka az önkormányzat, míg 20 százaléka a Hunguest Hotels Zrt. kezében van. A létesítménybe évente 400 ezer vendéget várnak.

Észak-Alföld

A régióban, különösen Hajdú-Biharban csakúgy röpködnek a százmilliók. A Hortobágy Nemzeti Park közel 1,4 milliárd pályázati forráshoz jut 2010-ben az ököturizmus alapos megújítására. A tervek szerint három nagyprojektet is befejez idén a nemzeti park igazgatósága. Persze a kötelező fürdőfejlesztés ebben a régióban sem maradhat el: Balmazújvárosban 437 millió forintos támogatással újul meg a Városi Termálés Strandfürdő. Második ütemébe lép a hajdúnánási fürdőkomplexum fejlesztése is. Hajdúszoboszlón március 18-án átadták a Hungarospa Zrt. fejlesztésében megépült Aqua-Palace élményfürdőt. A Jász- Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn is fúrnak-faragnak majd egy darabig a megítélt 451 millió segítségével, mire szeptember 30-án átadják a megújult fürdőt. Illetve a nyírbátori önkormányzat 2011-ben befejezendő „Hit és Egészség” névre hallgató óriásberuházásának részeként április 7-én adták át a közönségnek az elkészült Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt.

Észak-Magyarország

Májusban fejezik be a sátoraljaújhelyi Kalandparkot a város határában álló Magashegyen. Erre kereken 500 millió forintos támogatást kapott a városi önkormányzat. Majdnem ugyanennyi támogatást – 492 millió forint – ítéltek oda az ipolytarnóci ősleleteket bemutató létesítmény második ütemének befejezésére.

Banki háttér

A kereskedelmi bankok korábban 20-25% önrészt vártak el a nagyberuházásokat tervezőktől. Az általában devizában igényelt hiteleket 2,5 százalékos kamattal helyezték ki - tájékoztatott Király György, a Hypo Adria Bank szakértője. A bankok ezért, hasonlóan a szálloda építésekhez, a turisztikai nagyberuházásokkal is óvatosak - tette hozzá a szakértő. Különösen a magánberuházás keretében létrehozandó attrakciófejlesztések jelentenek a kereskedelmi bankok számára nagy kockázatot. Egyszerűbb dolga van az önkormányzati beruházásoknak, különösen, ha azokat egy-egy megyei jogú város óhajtja kivitelezni. Egy ekkora település már önmagában is garancia a banknak, amely ebben az esetben nem magát a beruházást finanszírozza meg, hanem az adott önkormányzatot. Már amennyiben a külföldi tulajdonú bank anyabankja rendelkezésre tud bocsátani kellő mennyiségű forrást. Ez azonban - teszi hozzá Király - sok esetben elapadt. Ennek ellenére szép számú 100 millió forint fölötti magán és önkormányzati turisztikai nagyberuházás kerül átadásra idén, illetve vár kedvező elbírálásra. Kérdés, hogy mindenhol lesz-e elég vendég az új létesítmények hosszú távú, nyereséges üzemeltetéséhez.

 

Százmillió forint feletti összegű nagyberuházások Magyarországon 2010-ben
Régió Beruházás neve Beruházó Támogatás mértéke (Ft) Várható befejezés
Dél-Alföld Gyalogtúra útvonalak hálózata
a Marosháton
Marosháti Tistérség Turizmusáért Egyesület 164 520 414 2010-06-30
  A Körös-szögi kistérség kulturális és szellemi értékeire épülő rendezvényeihez,
turisztikai célú infrastrukturális háttér fejlesztése
Regionális Színház Nonprofit Kft. 1 35 458 016 2010-12-31
  Békési Szilvapálinka Út Körösök Völgye Natúrpark Egyesület 106 754 301 2010-08-31
  Napfényfürdő Aquapolis Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő- és Füdrőüzemeltető Kft. 3 000 000 000 átadva
  Az Ópusztaszeri Emlékpark látogatóbarát infrastrukturális fejlesztése Csongrád Megyei Önkormányzat 463 100 000 2010-05-31
  A hódmezővásárhelyi Emlékpont – időszaki kiállítás látogatóbarát fejlesztése Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 159 408 305 2010-03-31
  Sándorfalva néprajzi és helytörténeti bemutató tereinek fejlesztése a Pallavicini kastélyban és a Budai Sándor Emlékházban Sándorfalva Város Önkormányzata 165 479 359 2010-11-30
  Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény turisztikai igényekhez igazodó látogatóbarát fejlesztése Magyar Közút Nonprofit Zrt. 295 687 380 2010-08-31
  Pincelakat Borturisztikai Központ létesitése Császártöltésen Főkáptalani Pince Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. 160 003 408 2010-12-31
  Kis-Magyarország Botanikus Kert kialakítása Brandhouse Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 219 968 330 2010-07-20
  Komplex turisztikai attrakcióvá fejlesztés Uszód-Dunapataj térségében aktív turisztikai szolgáltatások bevezetésével Kalocsa Korona Tours Dunapart Utazásszervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 131 880 047 2010-04-30
Dél-Dunántúl Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő komplex egészségturisztikai fejlesztése Kaposvári Önkormányzat 750 000 000t 2010-09-30
  Balatonberényi egész évben nyitva tartó 355 férőhelyes vitorlás kikötő fejlesztése Berény Yacht Club Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 100 000 000 2010-06-30
  Várdomb kaland és szabadidőpark „Sziszi” Vendéglő Betéti Társaság 140 732 351 2010-09-30
  Balatonlelle turisztikai szolgáltatási palettájának bővítése Balatonlelle Város Önkormányzata 136 251 914 2010-07-31
  Szántódpuszta idegenforgalmi és kulturális központ fejlesztése Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. 286 000 000 2010-12-31
  Baranyai Élménykörút Baranya Megyei Önkormányzat 1 783 917 457 2010-06-15
  Magyarhertelendi fedett élménypark kialakítása Hertelendi Termál Szolgáltató Kft. 150 000 000 2010-02-28
  Komló város kulturális intézményhálózatának és programkínálatának fejlesztése Komló Város Önkormányzat 155 735 233 2010-09-30
  Sellyei Közösségi Ház felújítása a Pécsi EKF programhoz kapcsolódóan Sellye Város Önkormányzata 181 946 467 2010-12-31
  A megörökölt jövő Siklóson – Tudás Európája a Balkán kapujában Siklós Város Önkormányzata 155 859 562 2010-12-31
  Tudásközpont létrehozása és programkapcsolatok kialakítása az EKF-hez kapcsolódóan Szigetvár Város Önkormányzata 154 717 055 2010-10-31
  Nagy Kiállítótér, Pécs Baranya Megyei Önkormányzat 1 490 617 255  2010-06-30
  A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megvalósítása Baranya Megyei Önkormányzat 4 624 731 887 2010-11-27
  Pécsi Konferencia és Koncertközpont létesítése Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 5 251 262 072 2010-06-30
  Zsolnay Kulturális Negyed Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 9 244 200 463 2010-11-30
  Közterek és parkok újjáélesztése I. ütem Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2 135 524 663 2010-07-27
  Közterek és parkok újjáélesztése, II. ütem Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 4 644 631 654 2010-07-28
  Aktív turisztikai fejlesztések Zala Zöld Szívében Kerkamenti Települések Szövetsége 121 518 868 2010-11-30
Észak-Alföld Rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése Rakamaz Város Önkormányzata 520 535 819 2010-09-30
  Ócenárium, Esőerdőház és Tarzan ösvénye Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. 797 500 000 2010-05-31
  Balmazújváros Városi Termál és Strandfürdő komplex fejlesztése Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. 437 799 561 2010-04-30
  Hajdúnánási fürdőkomplexum fejlesztés II. üteme Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. 245 117 900 2010-12-15
  Hit és Egészség Kiemelt Turisztikai Projekt Nyírbátor Város Önkormányzata 2 377 301 576 2011-04-30,
gyógyfürdő
2010. 04. 7-én átadva
  Aqua-Palace Élményfürdő fejlesztése Karos Spa Hajdúszoboszlói Zrt. 2 250 000 000 átadva
  Ökoturisztikai látogatóközpont fejlesztése a Balmazújvárosi Nagysziken Balmazújvárosi Nagyszikért Alapítvány 175 280 945 2010-12-15
  „Puszta Szafari” A Hortobágyi Vadaspark fejlesztése Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 420 893 578 2010-11-06
  A Hortobágy-halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 444 807 344 2010-11-06
  „A történelem országútján” – Tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 481 705 943 2010-10-07
  Új, többfunkciós kilátó- és bemutatóterek létrehozása és a megnövekedett nézőszámot kiszolgálni képes látogatóbarát fejlesztések és átalakítások végrehajtása a modemben Modem Modern Debreceni Művészeti Kiemelkedően közhasznű Nonprofit Kft. 224 398 800 2010-06-30
  Cserkeszőlő, Termál és Gyógyfürdő fejlesztés Cserkeszőlő Község Önkormányzata 451 522 642 2010-09-30
  Morotva kerékpáros pihenőpark létesítése és egyéb turisztikai attrakciófejlesztés Tiszafüreden Tiszafüred Város Önkormányzata 246 969 000 2010-09-30
  A történelmi tematikus túraútvonal kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányza 538 632 000 2010-10-31
Észak-Magyarország Bükkaljai Kőkultúra és a Bükk Déli Kapuja tematikus út és turisztikai együttműködés Bükkaljai Kőkultúra és a Bükk Déli Kapuja tematikus út és turisztikai együttműködés konzorciuma 371 307 635 2010-12-31
  FŰTŐMŰ – IMAX Miskolc és Rock Múzeum Egyetemi Fűtőmű Kft. 497 371 127 2010-12-31
  A Lillafüredi Állami Erdei Vasút ökoturisztikai fejlesztése Északerdő Erdőgazdasági Zrt. 206 170 555 2010-10-30
  Zempléni Turisztikai és Idegenforgalmi centrum kialakítása a Magas-hegyen Sátoraljaújhely Város Önkormányzata 500 000 000 2010-02-28
  Az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai célú fejlesztése II. ütem Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 492 241 819 2010-07-15
Közép-Dunántúl Balaton-part ékköve: A reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüred II. Balatonfüred Város Önkormányzata 1 500 000 000 2010-03-15
  Ora et labora! összefogással a helyi kulturális értékek integrált bemutatásáért Ajka város Önkormányzata 219 882 699 2010-09-30
  A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk – tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft 216 000 000 2010-06-06
  Levendula-ház látogatóközpont - a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 289 268 600 2010-12-31
  „Lurko-Land” Gyermekparadicsom és Szabadidős Szórakoztató Központ kialakítása Lurkó-Land Szabadidős Szórakoztató és Szolgáltató Kft. 242 360 000 2010-06-30
  Turisztikai desztinációk integrált fejlesztése Gárdonyban Gárdony Város Önkormányzata 306 604 627 2010-03-31
  Az esztergomi Bazilika környezetében lévő pincerendszer idegenforgalmi hasznosítása Incoronata a Mátyás-templom Kulturális Központja 772 736 000 2010-05-15
  Turisztikai desztináció létrehozása a Bakonyalja felzárkózásáért Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás 367 664 395 2010-08-31
  Integrált turisztikai attrakciófejlesztés Neszmélyen a bor és a hajózás jegyében „ZOLTÁN Gőzös” Közhasznú Alapítvány a Magyar Hajóépítés Megerősítésére és a Hajós Emlékek Megőrzésére 349 974 555 2010-06-30
Közép-Magyarország A Városligeti Műjégpálya pálya és épületegyüttes rekonstrukciója Budapest Főváros Önkormányzata 3 175 000 000 2010-12-31
  Visegrádi Királyi Palota turisztikai funkcióbővítő programja Magyar Nemzeti Múzeum 174 978 000 2010-08-31
  Szigethalmi Tüskevár-Középkori lovagi csarnok és várudvar az élő múzeumfaluban Szigethalom Város Önkormányzat 115 636 705 2010-06-30
  Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben Ipoly Erdő Zrt. 286 843 536 2010-08-31
  A Gödöllő Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 1 457 192 363 2010-09-30
  Skanzen Örökség Program Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2 000 000 000 2010-06-30
  A Kisapaji-rét vizes élőhely rekonstrukciója Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 112 062 297 2010-11-30
Nyugat-Dunántúl A Pannonhalmi Főapátság Turisztikai vonzerőfejlesztési programja II., III. és IV. ütem Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság 1 254 495 069 2010-07-27
  Kerékpárral a Fertő-tó Neusiedlersee kultúrtájon Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság 315 410 806 2010-12-31
  A Büki Gyógyfürdő fejlesztése Büki Gyógyfürdő Zrt. 525 000 000 2010-10-15
  Szombathely történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem – Az Iseum rekonstrukciója Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 1 354 912 101 2010-12-30
  Kulturális értékek megőrzése az Őrállók földjén Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 100 415 260 2010-12-31

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!